1/ Też mi się wydawało, że da się zauważyć, że to "wesoła pioseneczka ...", ale tu była mowa jakie to świetne i akurat ma zwiazek z autentycznym ukraińskm folklorem.
2/ Serdeczne dzięki za skromne wyrazy uznania dla Kumłyka - "facet fajnie gra". Proponuję misję na Ukrainie, szczególnie na Huculszczyżnie, z "odbrązowieniem" jego jego wątpliwej pozycji artystycznej.
3/ Niewątpliwie facet "w stronę komercjji zdarza" - czy mogę uprzejmie prosić co to po polsku znaczy ? zwłaszcza to "zdarza".
4/ Jeżeli miałaś na myśli, że Kumłyk się komercjalizuje, to pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Jest prawdziwym artystą i gra moim skromnym zdaniem tak samo z sercem i prawdziwą pasją:
- czy to jest na koncertach w zachodniej Europie (bywał);
- w małej salce, pod koniec lat osiemdziesiatych w Warszawie, dla kilkudziesięciu wielbicieli folkloru, a szczególnie ukraińskiego;
- na weselu Emilki Łapy (córki Staszka "Bacy" od biednego ale kultowego schroniska w Wetlinie), kiedy to nie mogła przyjechać reszta orkiestry i grał przez całe wesele tylko ze swoim bratem akordeonistą;
- na ogniskach na "Piotrowej Polanie" w Wetlinie;
- na sponsorowanych koncertach;
5/ Rażą Cię te autokary pod jego domem ? A widziałaś standard jego domu ? Czy zastanawiałaś się z czego on może żyć ? Czy sądzisz, że powinien tylko grać za darmo, wędrując i przygrywając na połoninach i czekając na ewentualne uznanie wysublimowanych muzycznie turystów z Polski ?
6/ Gdybyś z tego nic nie zrozumiała, to przemyśl sobie jego słowa, których byłem świadkiem - kocham Polaków, oni pozwolili mi przeżyć, zapraszając mnie do Polski, kiedy nie mogłem koncertować na Ukrainie, dzięki nim zaistniałem w Polsce i znowu na Ukrainie. Zawsze do was przyjadę, dla szczególnie dobrych ludzi tylko za benzynę na dojazd i jedzenie, zapraszam was do Werhowyny.
Pozdrawiam wyłącznie tych, którzy rozumieją każdy folklor, ukraiński szczególnie.

to po prostu wesola pioseneczka z lekkim przymruzeniem oka i przesmiewem- myslalam ze da sie to zauwazyc, wedlug mnie wlasnie w tym jej urok
Odpowiedz z cytatem
Zakładki