"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Ja w sprawie Bazylowej zagadki: Turzańsk, Suliła, i brama do przygody:przełęcz 609mnpm...![]()
Ja zapodaję zatem tez miejsce z ładnym widokiem notorycznie omijane przez turystów pędzących tłumnie na "odludzie i dzicz Bieszczadzką"![]()
...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył
1. Po pierwsze należy "nauczyć " się widzieć, tak mapę jak i zdjęcia satelitarne, trójwymiarowo - głębokość.
2. Z układu cieni wiemy ,że satelita "robił" zdjęcia Bieszczadów z kierunku południowego w godz. ok 10 - 11(słońce z południowego -wschodu) w miesiącach maj - lipec.(tak sądzę, nie sprawdzałem tego dokładnie, jeżeli się mylę poprawcie mnie).Słońce zawsze naszym przewodnikiem jest, tak na zdjęciu jak i w czasie wędrówki.![]()
3. Wiedząc to , widzimy kierunki ,szczyty, pasma , doliny, itd...
4. Potoki w Bieszczadach są dopływami takich większych rzek jak Wetlinka , Solinka, Wołosaty , a te na pewno (z małym wyjątkiem zlewiska m. Czarnego) są dopływami Sanu...
i co dalej , trzeba mieć troszkę wyobrażni i pamięci "wzrokowej" i już ....
ps. i jeszcze trochę "psychologii" do tego ;-) przecież Anyczka, czy Jabol nigdy nie dadzą "puzla" z Połoniny Wetlińskiej--chyba że teraz dla zmylenia"przeciwnika"
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Zagadka Jabola:
to Dziurdziów i Czekaj (na południe od Leska).
Teraz mój pierwszy puzel (mam nadzieję że uda mi się go wkleić).
P.S. To maniactwo naprawdę wciąga.
Może kiedyś zostanę Bieszczadnikiem...
Ostatnio edytowane przez Floydd ; 20-04-2007 o 15:49 Powód: dopisek
Fajnie że sie dołaczyłes do naszego fruwania nad górami:) zapraszamy następnych. Odpowiedź na Twój zagadok: Stęznica, Markowska i Lipowiec;-)
Tera moje: widac mnie? własnie tu jestem:P
...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył
Pozdrawiam Janusz
Następne "puzle" -- trochę "urozmaicenia" wprowadzam, drugi załącznik to panorama z tego miejsca o które pytam,- gdzie to ?
Pozdrawiam Janusz
Nigdy nie przepadałem za Rawkami,ale lepsze Rawki niż Kraków...
Pozdrav
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)