Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Prosba!!!!!!!!!!

Domyślnie Prosba!!!!!!!!!!

Na wrzesien planuje wyprawe Ukraina Slowacja Polska czy ktos moze pomoc znalesc mapy , na co uwazac szczegolnie na Ukrainie jakie jest przejscie z Ukrainy na Slowacje????i wszystko co jest zwiazane z taka wyprawa!!!!!

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Prosba!!!!!!!!!!

jesli zamierzasz poruszac sie po ukrainie autem lub nawet jezdzic po dosc duzym terenie i np. zwiedzac miasteczka to polecam np. we lwowie w pierwszej ksiegarni kupic ukrainski atlas samochodowy. MAsz tam i drogi i miasta i linie kolejowe co bardzo ulatwia poruszanie sie :) jesli chcesz lazic po gorach to chyba najfajniejsze sa reprinty map WIG, jest tez taka polska mapa, "karpaty ukrainskie" , laminowana, jest za malo dokladna zeby wedlug niej lazic po gorach i sie nie zgubic, ale daje jakies takie ogolne spojrzenie na kilka pasm gorskich i miejscowosci podgorskie.
    nie wiem co cie jeszcze interesuje... jak masz cos konkretnego to chetnie odpisze :)
    z przejsciem slowacja -ukraina musi ci pomoc kto inny bo ja sie na tym nie znam :)
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Samochodem nie zamierzam jezdzic,auto zostaje w Polsce!Jak sie dostac do Lwowa i dalej w gory?na co uwazac na Ukrainie jaka miec przy sobie walute????

Bieszczadnik Awatar Anyczka20
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Sanok / Dublin

Tutaj masz kilka przydatnych linków:
    http://www.lib.berkeley.edu/EART/x-ussr/ukraine.html
    http://www.mapywig.org/viewpage.php?page_id=7
    http://sunsite.berkeley.edu:8085/x-u...k/M-34-118.jpg
    http://www.karpaty.com.ua/?chapter=maps

A jeżeli chodzi o resztę wątpliwosci, to poczytaj sobie archiwum forum, naprawdę sporo zostało już na temat Ukrainy napisane, jest kilka relacji..tyko poszperać. Z mojej strony powiem Ci tylko tyle, że dla mnie jest tam bardziej normlanie niż u nas.
    "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
    Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
    Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."

www.anyczka20.fotosik.pl
    www.youtube.com/Anyczka24

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Te z Berkeley linki ostatnio padły:(

Pozdrawiam,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez Derty
    Te z Berkeley linki ostatnio padły:(
    U mnie działa ok.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2007

polecam wypad solowy-samotnie.z przemysla autobusem do werchowyny,o ile jeszcze jezdzi,mysle,ze tak.a potem to juz wolna wola.wez kompas koniecznie no i mape.nie boj sie...bardzo mili ludzie,goscinni,zyczliwi,tylko na wesela uwazaj,bo jak siadziesz przy stole to obudzisz sie tydzien pozniej w nieznajomym miejscu z sianem we wlosach i wtedy po gorach nie polazisz.ich goscinnosc jest czasem bezgraniczna.maja krzepe..do rozrywki tez.slow brakuje zeby opisac jacy huculowie sa fajni.
    nawet jesli sie zgubisz to i tak gdzies w koncu dotrzesz,to nie amazonka,najwyzej trafisz do rumunii..:)
    nie wspominaj ,ze to byly kiedys polskie tereny.taki jeden powiedzial to gliniarzom i go posadzili na dolku na 24h...piekna historia ale innym razem.mozesz szukac polaczenia ze lwowa.wyjazdy w nieznane sa mniej lub bardziej przypadkowe totez mimo przygotowan spodziewaj sie przygod-raczej milych.wszedzie mozna spotkac lobuza.anyczka ma racje-tam jest jakos milej niz u nas...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

no ja sie podpisuje pod tym co napisalam anyczka i jastrzab. z waluty to najbezpieczniej zaprac od razu hrywny (od krakowa na wschod juz udaje sie odnalezc po kantorach) bo wtedy masz spokoj i nie musisz latac w miastach i szukac wymiany. a jak troche zostanie to motywuje do nastepnych wyjazdow nie wiem w jakie gory jedziesz i czy zamierzasz sie dostac tam najszybciej, najtaniej czy najbardziej klimatycznie- bo to sie niestety nie pokrywa jesli jedziesz w gory wez cos porzadnego od deszczu- tam leje prawie zawsze jak u mnie 6 na 7 razy ale i tak warto :)))))))
    na co uwazac?? ze "vodka" nie zawsze ma 40% , ze gospodarz ktory przyjmuje na noc moze nie chciec wypuscic bez obiadu dnia kolejnego, ze w dolinach nie zawsze jest cywilizacja. I co najgorsze!!! w pociagach zamykaja kible w okolicach przejazdu przez miasto!!! horrrrrrrrror!!!!!!!!!!!

Choc i tak najbardziej niebezpieczna rzecza na ukrainie jest dla mnie rondo.. i to ze ustepowac musi nie tez kto wjezdza na rondo (jak zwykle jest w polsce) tylko jadacy juz na rondzie.. kosztowalo mnie to kiedys reflektor i troche nieprzyjemnosci
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Dziekuje za kazda cenna rade!!!!!!!!!!!!

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    z waluty to najbezpieczniej zaprac od razu hrywny
    Widzę, że wiesz sporo o hrywnianych interesach na UA:) Wobec tego przesłuchanie zaczynam;> Ile średnio obecnie kosztuje nocleg na kwaterze w górach? Ile nocleg w turbazie itp? Ile kosztują podstawowe produkty żywnościowe: Obolon, vodka, chałwa, chleb, cebula, margaryna? Ile biorą łapówek i jakie? Czy łapówki w hrywnach, czy też wciąż kochają dolarki? Jakie są ceny marszrutek w rejonie Bieszczad Wsch.? Ile mniej więcej kosztuje ukraińska kolej? Pytam Ciebie ale i każdego, kto tylko coś wie o cenach. Jakoś mi się widzi, że moje własne info mogą być mocno nieswieże, bo byłem tam dość dawno temu:)
    Za wszelkie cenniki aktualne (!!) serdecznie dziękuję.
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)