Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Czy po wojnie coś jeszcze zostało?

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Czy po wojnie coś jeszcze zostało?

mnie tam kopacze nie przeszkadzaja.. o ile robia to nie masowo tylko na mala skale to czemu nie?? sama kiedys przezylam z takimi fajna przygode na stokach kraglicy jak znalezli bunkier :) mnie wkurzaja jedynie ci co stawiaja hotele, ogradzaja wlasnosci prywatne (tzn. cale doliny- nie mowie o malym przydomowych ogrodku), znakuja tysiace szlakow, zalewaja asfaltem itp. No i crossowcow nie lubie...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Nie rozróżniam. Poszukiwania są niezgodne z polskim prawem.
    Ooo a to Ci nowość. Możesz rzucić odpowiednim paragrafem ?
    Z tego co wiem poszukiwania nie sa dozwolone, ale zabronione również nie.
    Przyznam że nie zgłębiałem tematu za bardzo, bo niespecjalnie miałem po co, ale chetnie poczytam na czym opierasz swoje twierdzenie.
    A co do szczątków ludzkich, które znalazłaś, to dlaczego nie zgłosiłaś tego na policję ? Jak to nie wiadomo co z nimi zrobić - takie rzeczy własnie nalezy zgłaszać na policję. Takie postępowanie też jest w sprzeczności z polskim prawem.
    W ostateczności trzeba było zawiadomić znajomych archeologów.
    Piszesz w liczbie mnogiej, więc nie wiem z kim i w jakich okolicznościach przeniesliście te szczątki na cmentarz, ale to jest dopiero przykład braku odpowiedzialności.
    Być może gdzieś w świecie ktoś szuka informacji o swoim przodku, a Wy za jednym ( za przeproszeniem ) ruchem łopaty przeniesliście jego szczątki, gdzie już pewnie nigdy nie zostanie zidentyfikowany
    http://www.doczu.pl

lucyna
    Guest

Na usprawiedliwienie mam tylko to, że zgłosiłam na MO, poszliśmy do księdza ale nas zbyli. W związku z tym, że bylismy kreatywnymi dzieciakami to wzięliśmy szczątki do takiego ładnego pudła, włożyliśmy różaniec i św. obrazek, pokropili wodą święconą, a nocą poszliśmy na cmentarz aby je pogrzebać. Niestety, wydało się. Ksiądz nas tak opi... na religii, że do tej pory pamiętam jak chciałam schować się pod ziemią. Nie muszę mówić, że w domu była awantura i scierka w użyciu. Postąpiliśmy jak uważaliśmy za słuszne. Miałam coś z 8 lat.
    Przepisy prawne mam gdzieś zapisane w notatkach. Nie wiem gdzie są. Jeżeli to dla Ciebie ważne to we wtorek mogę zadzwonić do znajomego archeologa.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

No to usprawiedliwia Cię Twój wiek, oraz czasy. Rzeczywiście w tamtych czasach takie tematy mogły być niewygodne.
    Co do przepisów na których opierasz swoje zdanie, to jesli nie bedzie to kłopot, chetnie się z nimi zapoznam.

lucyna
    Guest

Dwie ustawy jedna to ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami z dnia 23 lipca 2003 r, druga o muzealnictwie. Kumpel jest wprawdzie przyzwyczajony, że dzwonię o dziwnych porach z dziwnymi pytaniami ale nie przygotował się do odpowiedzi. Są wortale www.poszukiwania.pl i inne tam też są wiadomości na ten temat.

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Co do bunkrów to w Bóbrce zaczynają się umocnienia Linii Mołotowa, w Bobrce sa 2, w Myczkowcach 1, w Zwierzyniu 2,w Lesku chyba z 7..
    Polecam przejść się granicznym albo po Chryszczatej tam dużo się różnych takich cudów wala..o ile pamiętam kiedyś spora kupka pocisków leżała koło Wołosanii.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Dwie ustawy jedna to ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami z dnia 23 lipca 2003 r, druga o muzealnictwie.
    Aaa to sie zgadza, ale te ustawy dotyczą stanowisk archeologicznych, i poszukiwań w miejscach już oznaczonych. Nie ma tam mowy o miejscówkach, których jeszcze nikt nie odkrył, ani o poszukiwaniu np. na swoim polu.
    W lesie co najwyżej może się przyczepić leśniczy jesli nie zakopujemy dołków lub jeśli będzie upierdliwy i przyczepi się do np. rozgrzebywania ściółki leśnej.
    Nic więcej.

lucyna
    Guest

Na swoim polu, na działce możesz, a czasami nawet musisz kopać. Nawet gdy stawiasz dom powinnineś sprawdzić teren pod kątem archeologicznym. Nie mówiąc już o dużych inwestycjach. Tylko jedna zasadnicza rzecz. Po pierwsze wszysko co ma wartość historyczną, a zastało przez kogoś wykopane musi być oddane. Po drugie w Polsce nie ma bezpańskich terenów. Kopią na terenach należących do lasów państwowych, do prywatnych ludzi, do gmin. Nie wiem czy posiadają zgodę na to.
    Zresztą jeżeli chodzi o sprawy związane z archeologią prawo polskie jest dziurawe. Szczególnie jest to widoczne na przykładzie Wietrzna, gdzie znajduje się jedno z najbardziej czytelnych grodzisk. Teren ten jest własnością kilku chłopów, którzy wykorzystują go jako orne pole. Nie chcą odsprzedać ani wymienić na inne. Aby zebrać kilka worków kartofli niszczą bezcenny zabytek.
    Być może kiedyś te sprawy zostaną uregulowane. Najlepiej pod kątem dobra publicznego. Nie sądzę abym Cię przekonała, sama zostanę przy swoim zdaniu
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 09-04-2007 o 07:03

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Po pierwsze wszysko co ma wartość historyczną, a zastało przez kogoś wykopane musi być oddane.
    Tyle teoria. Jaka jest praktyka pewnie doskonale wiesz. Ale to tyczy się nie tylko poszukiwaczy z wykrywaczami, ale i przypadkowych znalazców. Swoje fanty oczywiście oddałaś ?

Po drugie w Polsce nie ma bezpańskich terenów. Kopią na terenach należących do lasów państwowych, do prywatnych ludzi, do gmin. Nie wiem czy posiadają zgodę na to.
    Tak to prawda. Najcześciej jesli poszukuje się "drobnicy" która można wykopać saperką, to nikt sobie nie zaprząta głowy zezwoleniami. Podobnie jak nie zaprzatają sobie zezwoleniami głowy osoby wywożące z lasu drewno, czy wwożące śmieci czy gruz, lub choćby skoszoną trawę.
    O wiele bardziej irytuje mnie sterta śmieci w lesie, niż kilka (nawet niezasypanych ) dołków. Choć jesli kopał poszukiwacz z prawdziwego zdarzenia, to nawet śladu po nim nie będzie.
    "Grubsze roboty" wymagają jednak załatwienia stosownych zezwoleń.

Zresztą jeżeli chodzi o sprawy związane z archeologią prawo polskie jest dziurawe. Szczególnie jest to widoczne na przykładzie Wietrzna, gdzie znajduje się jedno z najbardziej czytelnych grodzisk. Teren ten jest własnością kilku chłopów, którzy wykorzystują go jako orne pole. Nie chcą odsprzedać ani wymienić na inne. Aby zebrać kilka worków kartofli niszczą bezcenny zabytek.
    Nie tylko sprawy związane z archeologią. A co się dzieje w Zakopanem, na Gubałówce ? A co się działo w Szczyrku ? Właściciele gruntów pogrodzili stoki i koniec z jazdy na nartach. Tylko patrzeć, jak idąc szlakiem trzeba się będzie oglądać, czy nie biegnie wlaściciel z widłami.

A przekonywać Cię do mojego zdania nie mam zamiaru. mamy demokrację i kazdy może myśleć jak uważa.
    Polecam jednak czasem w weekend przed południem zerkąć w TVP3 na program "Było nie minęło" - tam goście zajmują się poszukiwaniami.

lucyna
    Guest

Fakt nie oddałam. Dzwoniłam do sanockiego muzeum, dla historyków nie mają żadnej wartości.
    Co do poszanowania prawa z tym jest ogolnopolski problem. Nigdy nie spotkałam się z agresją czy złym słowem ze strony właścicieli jakiś posiadłości czy gruntów. Czasami nawet na ich prywatny teren wprowadzam grupy. Spotykam się tylko z ludzką życzliwością. Przed laty z grupą byłam w Siarach u pana Brzostowskiego. Był zaskoczony, że przewodnik przyszdł i poprosił o pozwolenie. Spotkaliśmy się z taką życzliwością, że popołudnie spędziliśmy w jego salonie przy herbacie. Nie przeszkadzało mu nawet to, że kiedyś mieliśmy odmienne zdanie. Jeżeli właściciel spotka się z prawdziwym zainteresowaniem to jest w stanie przez kilka godzin poświęcić grupie czas. Ostatnio mieliśmy możliwość zobaczenia już słynnych malowideł w dworku Orzechowskich w Przemyślu. Podobnie z największym rzekomo arogantem w Bieszczadach panem Jastrzębskim. Nie policzę ile razy byłam nielegalnie w Krywce. Ale to na marginesie dyskusji. Żyj i pozwól żyć innym więc przy najbliższej okazji gdy spotkam jakiegoś poszukiwacza to pogadam z nim aby poznać racje drugiej strony.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)