Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Regulamin BdPN

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie Odp: Regulamin BdPN

>>> Zwiedzanie parku po sezonie turystycznym (12.11.2007 - 25.04.200 jest możliwe pod warunkiem zgłoszenia wejścia na szlak turystyczny u konserwatora obrębu ochronnego <<<<

Konserwator obrębu ochronnego - a cóż to takiego jest i gdzie go szukać?
    A swoją drogą to ten regulamnin/ny to chyba piszą politycy - prawnicy, bo język niby polski, ale przetłumaczyć by sie zdało na polski. Mam tylko nadzieję, iż niebawem ukarzą się przepisy - wykładnie do tegoż przepisu
    pozdroowka
    marekm

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Brakuje mi tu podpunktu: 15a. lista konserwatorów obrębów ochronnych wywieszona jest na Suchym Dębie.
    PROOOtestuję, u mnie, w Suchym Dębie ( niedaleko Gdańska ) nic wywiesić nie pozwolę, Ja i Wójt jesteśmy tego samego zdania.
    Michale, podziwiam celność i dosadność wypowiedzi. Nie wiem tylko co bardziej.
    Pozdrawiam nieobojętnych na głupotę
    Długi

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

A mądry prosty naród rosyjski uciskany raz to przez carów potem przez komuchów i mafię ma taka mądrą filozofię Jeśli cos jest zabronione, a sie bardzo tego chce- to znaczy że wolno
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Jabol Zobacz posta
    A mądry prosty naród rosyjski uciskany raz to przez carów potem przez komuchów i mafię ma taka mądrą filozofię Jeśli cos jest zabronione, a sie bardzo tego chce- to znaczy że wolno
    My,jako naród też uciskany przez komuchów i mafię,mamy zadziwiająco podobną filozofię
    Pozdrav

a ja powtórze...wszystko można co nie można tylko z wolna i ostrożna

więc przerobcie regulamin na srajtaśme i wio w góry !!
    bieszczadzkagaleria:
    www.rudak-galeria.pl

lucyna
    Guest

Troszeczkę nie na temat ale nie mogę znaleźć wątku o parkingu na Przełęczy Wyżnej. BdPN nie tylko zmienił regulamin ale także wprowadził zmiany w gospodarstwach pomocniczych. Mamy nowego gospodarza parkingu na przełęczy. Wczoraj widziałam tam Jacka z Pod Caryńskiej. I co najważniejsze otwarte były toalety. Mam nadzieję, że skandaliczne sytuacje z ubieglego roku w tym nie powtórzą się.

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Troszeczkę nie na temat ale nie mogę znaleźć wątku o parkingu na Przełęczy Wyżnej. BdPN nie tylko zmienił regulamin ale także wprowadził zmiany w gospodarstwach pomocniczych. Mamy nowego gospodarza parkingu na przełęczy. Wczoraj widziałam tam Jacka z Pod Caryńskiej. I co najważniejsze otwarte były toalety. Mam nadzieję, że skandaliczne sytuacje z ubieglego roku w tym nie powtórzą się.
    Widzę tu małą nieścisłość bo właścicielem parkingu na przełęczy jest gmina Lutowiska a nie BdPN.

Zgadzam się z waszymi wypowiedziami ten regulamin to spis głupich wymysłów. Z tego co się zorientowałem to podobno psy niszczą szlai it po to wprowadzono ten zakaz (boki zrywać z tego argumentu)
    Ostatnio edytowane przez Wiśnia ; 24-05-2007 o 12:22

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Brawa dla przedmówców. Trzewia mi się wywracają i żebra trzeszczą z radości jak to wszystko czytam.
    Trochę a propos chęci Browara na podpatrzenie przykładnych turystów, a trochę OT:
    Jadę sobie z kumplem autem, w miejscu gdzie wszyscy zwykle jawnie pchają się, wciskają, wymuszają pierwszeństwo, generalnie kocioł na maksa przerywany od czasu do czasu przejazdem erki, która to już całkiem dezorientuje ludzi.... no nagle stanęły "miśki". Kierowcy speszeni, nie wiedzą co robić, jak tu zjechać a to na lewy, a to na prawy pas.... na to komentarz kumpla:
    - Patrz Barnaba, jak to k śmiesznie wygląda, jak ludzie nagle chcą jechać zgodnie z przepisami, i ni ch im to nie wychodzi.
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    Dzierżoniów

Question Odp: Regulamin BdPN

Witam
    Od jakiegoś czasu staram się o uzasadnienie zakazu wprowadzania psów na szlaki BdPN. Oprócz ogólnej informacji , że wynika to z przepisów Ustawy uzasadnienia nie ma. W moich rejonach np. w Parku Narodowym Gór Stołowych ( obowiązuje ta sama Ustawa ) psy wprowadzać można.
    A jeżeli psa będę psa nosił , a nie wprowadzał ( ok 6 kg ) to mogę, czy nie ?
    Pozdrawiam
    Stefan

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez stefan3 Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu staram się o uzasadnienie zakazu wprowadzania psów na szlaki BdPN. Oprócz ogólnej informacji , że wynika to z przepisów Ustawy uzasadnienia nie ma.
    IMHO dyrektor BdPN nie ma obowiązku ani wpuszczać psów na na teren parku, ani też uzasadniać tego niezadowolonym z takiego stanu rzeczy (żeby nie było to też trochę jestem).
    Jest to prawda że wynika to z Ustawy - jeśli czytałeś te fragmenty odnośnie psów, to doskonale o tym wiesz, że ustawa nie nakazuje wyznaczenia miejsc dopuszczalnych dla psów (czyt: szlaków czy ścieżek),tylko niejako pozostawia wolną rękę dyrekcji danego parku - przynajmniej ja to tak odbieram.
    Chronologicznie wyglądało to tak:
    Wraz z wejściem w życie ustawy (2004) ówczesny dyrektor wyznaczył miejsca gdzie można wchodzi z psem, były to m.in. szlaki dojściowe do schronisk (włacznie z żółtym na P.Wetlińską) i ścieżka niebieska w dolinie górnego Sanu.
    Po zmianach personalnych okazało się (wg źródeł zbliżonych do BdPN ) że dyrekcja źle zinterpretowała ustawę o ochronie przyrody i dyrektor nie miał kompetencji do wyznaczenia takich miejsc. Generalnie ściema (w innych parkach można?) gdyż ustawa mówi:

Art.15 Zabrania się [cut]
    16) wprowadzania psów na obszary objęte ochroną ścisłą i czynną, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony oraz psów pasterskich wprowadzanych na obszary objęte ochroną czynną, na których plan ochrony albo zadania ochronne dopuszczają wypas.

Wniosek: kwestia ujęcia w planie ochrony takich miejsc.

Uzasadnienie o które prosisz wygląda więc zapewne tak, że BdPN nie chce psów i robi wszystko aby tego nie zmienić. cała reszta w zasadzie nie ma znaczenia - jak nie chce to nie chce.
    Cytat Zamieszczone przez stefan3 Zobacz posta
    A jeżeli psa będę psa nosił , a nie wprowadzał ( ok 6 kg ) to mogę, czy nie ?
    Nie.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)