Piszę pojedyńczo, bo przewidziałam problemy. Pojedyncze wpisy mozna poprzesuwać, potworzyć podkatalogi. jeżeli w biologii monografia powpisuje jednocześnie kilka pozycji dajmy na to z ornitologii, botaniki, scieżki dydaktyczne to potem nic nie będzisz mógł zrobić. Poprostu pozostanie w takiej wersji. Mając pojedyńcze wpisy możesz moderować tworząc w miarę rozrostu bibliografii nowe działy. Dla mnie pojedyncze wpisy są bardziej czytelne.
Piotrze one służą do tworzenia bibliografii nieszczęsnym magistrantom. Nie każdego stać na pewne usługi. Muszą sami biedacy pracować.
Kończąc o bibliografii (bo nie o to chodziło rozpoczynającemu wątek) muszę Cię rozczarować. Z pojedynczymi postami nic nie można zrobić - ewentualnie jednorazowo - ale wyciągać co jakiś czas posty i umieszczać w innych (istniejących) tematach się nie da. Krótko mówiąc jak zostało wpisane - tak zostanie.
Jedną rzecz na pewno bym poprawił-FAQ.Czasem ktoś zapyta o rzecz faktycznie wałkowaną x-razy w ciągu istnienia forum,no i oczywiście bywalcy warknięciem odsyłają delikwenta do wyszukiwarki.No a wyszukiwarka wypluwa 200 wątków,a każdy po 20 stron,wszędzie tam gdzie pojawiło się dane słowo...Konia z rzędem jak się coś znajdzie.Ja za każdym razem staram się podłączyć nową wieść np o wilkach itp do już istniejącego wątku i za każdym razem mam kłopot(jak spadnie z pierwszych stron) żeby taki wątek znaleźć zamiast zakładać nowy.Jeszcze do tego nie wiadomo czy on jest w "Bieszczadach praktycznych" czy w "dyskusjach" a może w offtopie.I dlatego gorąco polecam Adminowi przestudiowanie genialnego FAQ-a na stronie ngt.pl http://ngt.pl/forum/?p=faq :klepniesz np w śpiwory to otwierają się wszystkie wątki i dyskusje o śpiworach itd.Oczywiście nie da się wszystkiego sklasyfikować ale choć 80% można spróbować.Możemy pomóc zrobić chociaż ramy takiej klasyfikacji.
Co do innych gór to przecież nikt chyba nie ma za złe że się pisze na tym forum o Karpatach Ukraińskich,Pogórzu Dynowskim.Dla mnie Bieszczady zaczynają się na Przełęczy Dukielskiej,a kończą się na horyzoncie,gdzie słońce wschodzi ;-) No i na północ i południe też. Ważne są przecież "klimaty",a te są wspólne dla nakreślonego przeze mnie obszaru.Zresztą uważam że dla Wschodniego Roztocza też.
Co do powitań to na którymś forum jest po prostu założony wątek(lub w opisie działu) w offtopie pod tytułem:"Tutaj się witamy".I już.
Jeśli chodzi o użytkowników którzy mają po kilka kont,to sprawa jest banalna-wystarczy(tak jest na wielu forach) że pod logiem pojawia się adres serwera z którego się łączą.To utrudnia takie niecne działania(myślę oczywiście o ankietach).
No, jest co poprawiać,dyskutujmy
Pozdrav
Przypomnę też mój post,niestety bez odzewu: http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=3385
Pozdrav
Moim zdaniem forum ma dobry podział na podfora. Nie trzeba chyba tego na siłę zmieniać.
Poprawienie wyszukiwarki jest dobrym pomysłem, tylko czy jej usprawnienie zmusi nowych użytkowników forum do korzystania z niej ?
Troszkę mi przeszkadza, że wartościowe pod względem merytorycznym (dla mnie) dyskusje, ciekawe, są często zaśmiecane postami nie na temat, posty te nie są kasowane i trzeba przez nie brnąć, aż do znudzenia.
Równolegle z tym forum zaglądam regularnie na forum fotograficzne. Tam także trwa dyskusja na temat wprowadzenia ograniczeń dla nowych osób, struktury forum i tego typu spraw. Różnica między forum bieszczadzkim a fotograficznym jest następująca: u nas 3421 wątków, tam 17842, postów u nas 43 tys. tam 244 tys., użytkowników u nas 2664 tam 10 tys. Nasze forum jest dość skromne a chodzi na tym samym silniku. Nie ma moim zdaniem potrzeby wydzielanie w tej chwili przedpokoju dla "nowicjuszy", ewentualny bałagan wywołany kilkoma postami na ten sam temat (np. pierwszy raz w Bieszczady - gdzie jechać?) powinni na bieżąco sprzątać administratorzy bezlitośnie przenosząc (kasując) posty lub zamykając wątki. Taka ich rola.
Inna sprawa to FAQ, Browar ma rację - to może nam życie uprościć. Żeby rozpędzić pracę za moment założę nowy wątek w tej sprawie. Zobaczymy co z tego wyniknie
Pozdrawiam
Bartek
Czterech panów B.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki