Znalazłeś na forum z pomocą googla? Możesz dać ewentualnie link na to co znalazłeś i jaką frazę szukałeś? Mieliśmy zawirowania googlowe i niedawno dopiero wróciliśmy do indeksu.
Prawdą jest też to, że forumowa wyszukiwarka musi być co jakiś czas (najlepiej jak najczęściej) indeksowana. Tzn włącza się specjalny mechanizm które mieli sobie nasze blisko 300MB bazy i wyławia sobie klucze po których potem szuka.
Zapuściłem teraz to indeksowanie więc w ciągu kilku godzin jakość wyszukiwania się poprawi.
Co do samego FAQ to oczywiście jestem za. Można to zrobić z pomocą tego starutkiego faka w moim serwisie - mało to forumowe rozwiązanie.
Można też to zrobić tak że w forumowym FAQ pododawać częste pytania i w nich jako odpowiedzi linki do konkretnych wątków.
Rozwiązanie drugie wydaję się forumowo uzasadnione i rozsądne ponieważ wątki są ciągle żywe (z pomocą społeczności się rozwijają) ale też trzeba mieć na uwadze, że część z nich się dezaktualizuje i rozmywa z trakcie dyskusji. Człowiek odesłany do wątku z 400 postami z czego 2 są w jego obszarze zainteresowań może się lekko zestresować.
Zasadniczo znalezienie złotego środka byłoby tutaj salomonowym wyjściem.
EDYTA:
Przełączyłem teraz mechanizm wyszukiwawczy z szukania "indeksowego" na fulltext. To powinno pomóc. Choć oczywiście pewności co do tego nie mam :)

Odpowiedz z cytatem