Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Opołonek

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

Domyślnie Odp: Opołonek

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    Hej, stary - wyluzuj odrobinę.
    Zacznij od przeczytania CAŁEGO wątku a dopiero potem się wcinaj ze swoimi uwagami
    Nie jesteś w temacie a się rzucasz
    Wyobraź sobie, że CZYTAŁEM CAŁY wątek!!!
    Mam swoje zdanie więc je wyrażam, to jest forum DYSKUSYJNE...
    nie chciałem nikogo urazić, i jak widzę buba nie wydaje się być obrażona moją uwagą...
    wiele osób posuwa się do głupich uogólnień i czasem trzeba zareagować.
    więc nie mam zamiaru wyluzować trylko dlatego, że komuś się ma wypowiedź nie podoba
    pozdrawiam

Ja wróce do swojego wątku jeszcze, bo trochę odpowiedzi się posypało...

Czy mam rozumieć Doczu że jak wejdę ja i kilkunastu nawet kilkadziesiąt ludzi w przeciągu roku w jakąś dróżke, potok czy gdzieś indziej to zwierzęta wyginą ??
    Nie nakazuje czytac moich postów, ale jak pisałem często gdzie indziej - PN jest potrzebny ale w innej formie. Zakaz wjazdu samochodem! Zakaz wykupywania ziemi, ścinania drzew, polowania, ale jeszcze raz pytam co się stanie jak od czasu do czasu jakimś strumykiem przejdę sobie ???
    Powtarzam, ludzie nie chodzą MASOWO po takich terenach, najlepszym dowodem na to jest stan takich strumyków w PN i poza nim, czymś się różnią ?? Ja nie zauważyłem. Tak samo nie zauważyłem różnicy pomiędzy ilością spotkanych tropów w PN i poza nim, tzn poza napewno więcej spotkałem bo wiadomo ze tam bywam częściej ale nie spotykałem ich tam rzadziej (mówie tu o terenach porównywalnych dzikością).
    bieszczadzkagaleria:
    www.rudak-galeria.pl

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

I klonom ręce opadły
    i mnie...
    Forum jest dość kiepskim miejscem do tłumaczenia zasad ekologii, ochrony przyrody, zachowań kruszczycy złotawki i wojsiłki. Ludzie tym się zajmujący uczą się tego 5 lat i potem jeszcze kilka. Dla reszty powinna wystarczyć zasada, że jak zakazali, to mieli rację i za złamanie zakazu kara. Jeżeli uważasz, że kilka osób w rejonie gniazda orlika krzykliwego nie zakłóci lęgu, to udowodnij to. Komitet obrony orła straci zajęcie. Ale jeżeli nie jesteś tego w stanie udowodnić, to nie łaź tam, gdzie nie wolno. W miejsce orła wstaw kruszczycę, lub inny chroniony drobiazg z tysięcznej populacji stawonogów.
    Widziałaś jelenia, może żubra - trudno nie zauważyć, ale to nie jedyni mieszkańcy lasów bieszczadzkich.
    Pozdrawiam
    Długi

Tak jestem przekonany że tam gdzie prowadzi obecnie droga na którą jest zakaz wstępu orły mają gniazda!!! Jedną z takich dróg - spójrz na mapę, można swobodnie podejść na Płaszę drogą z wetliny, samochody z szefostwem PNu tamtędy nawet zasówają.
    Jestem jak najbardziej za tym aby np były takie miejsca i moga być otoczone sistiemą nic mi do tego, ale niech nie obejmuje pow 300km !!
    bieszczadzkagaleria:
    www.rudak-galeria.pl

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez eldoopa Zobacz posta
    Tak jestem przekonany że tam gdzie prowadzi obecnie droga na którą jest zakaz wstępu orły mają gniazda!!! Jedną z takich dróg - spójrz na mapę, można swobodnie podejść na Płaszę drogą z wetliny, samochody z szefostwem PNu tamtędy nawet zasówają.
    Czyli w myśl zasady - inni wywożą smieci do lasu to i ja mogę. Tak ?
    Cytat Zamieszczone przez eldoopa Zobacz posta
    Jestem jak najbardziej za tym aby np były takie miejsca i moga być otoczone sistiemą nic mi do tego, ale niech nie obejmuje pow 300km !!
    A ma tyle ? To zlikwidujmy wszystkie PNy dla wygody kilku upartych młodych-gniewnych. To nic że dla ogółu za kilkanaście/dziesiąt lat nie będzie co pokazywać. Nie rozumiesz że w Europie teraz na tym się zarabia grubą kasę ?
    Daj juz spokój. Jesteś dorosły, znasz zasady, znasz konsekwencje, zrobisz jak będziesz uważał. Pamiętaj że idąc tu i ówdzie dajesz argumenty innym, że skoro może on, to czemu nie ja itd. Proponuję zakończyć tę akademicką dyskusję, bo w zasadzie wszystko zostało już powiedziane.
    http://www.doczu.pl

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    Proponuję zakończyć tę akademicką dyskusję, bo w zasadzie wszystko zostało już powiedziane.
    Amen

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

W ubiegłym roku ekologicznie zasuwałem pieszo dziwiac się dlaczego koło schronu nad Negrylowem stoi autobus !!!!!!!!!!
    Wracając z Sianek zagadka sama sie rozwiązała.
    Straż Graniczna prowadziła swoje ćwiczenia w rejonie Opołonka.
    Kilkadziesiąt osób wracało z tych ćwiczeń do autobusu.
    Proszę więc bardzo : nie piepszcie głupot o ochronie orła na Opołonku
    Przepraszam

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Często spotykam się z postawą, że zakazy są dla turystów, nie miejscowych.
    Leśnik, straż, i inne służby i ich szefowie, miejscowi notable i zwykli właściciele pensjonatów oraz mieszkańcy uważają, że przepisy ochrony krajobrazu, przyrody i inne upierdliwości ich nie obowiązują. Ta postawa rodzi bunt turystów - im wolno a mnie nie?
    Dlatego będę powtarzał: prawa należy przestrzegać. Obowiązuje ono wszystkich i fakt, że ktoś je łamie, i to łamie ostentacyjnie nie stanowi usprawiedliwienia dla mnie, dla mojego łamania prawa. Oczywiście jest wysoce denerwujące, gdy policjant wyciąga bloczek z powodu kropli oleju na moim silniku, bo ekologia itd, a obok pomyka ciągnik samoróbka, kopci jak lokomotywa, a kierowca woła do policjanta "cześć Władek" i jedzie nie zatrzymany dalej. Bo miejscowy, to co, ma tę samoróbkę z luksusu? A Ciebie turysto nie stać na nowy samochód? To nie pchaj się w nasze czyste Bieszczady. Tak jest ze wszystkim, na każdym kroku. Lekceważenie prawa i robienie po swojemu. I przeciwko temu protestuję. I ten autokar i te ćwiczenia w oczywisty sposób szkodzą lęgom orlika. I protestuję przeciwko obecności tego autokaru w tym miejscu i obecności Henka na Opołonku.
    Długi

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Nigdy nie byłem na Opołonku.
    Tak jak pisałem - wracałem z Sianek.
    PROTESTUJĘ z robienia sobie jaj z ochrony przyrody
    Ochrony przed kim ? Przed turystą ? Czy przed masowymi ćwiczeniami ?
    To jest kpina a nie ochrona przyrody.

Dziękuję!

Swoja drogą po co robić ćwiczenia na Opołonku?? Sądzę że można znaleźć w bieszczadach kilka równie dzikich miejsc...

Na opołonek puki co nie pójdę bo nie swędzi mnie płacić PNowi - za ich głupotę, raz dają zezwolenia na chodzenie teraz się okazuje że już nie wolno, dlaczego?
    Ale w inne miejsca mniej pilnowane z pewnością się nie raz wybiorę w imię walki z głupotą jak napisali przedmówcy.
    Inni piszą że ja daję przykład innym ze jak ja wejdę to inni wejdą...a jaki przykład dają np takie szkolenia?? Szlag mnie trafia jak to piszę i tyle...

Po drugie kto powiedział że jak coś jest zakazane to trzeba się do tego słuchać, chybaście totalnie zbaranieli!!!!!!!
    We Francji jest zakaz noszenia w szkole symboli religijnych, i ja się mam z tym zgodzić ?? Obwiesiłbym się krzyżami...
    Za komuny też walczono z różnymi rzeczami...a wy w imię prawa i dekretów zgadzaliście się z rządem...
    Obecnie czekam na ustawę zakazującą noszenia koszulek z listkiem konopii, osobiście nie palę, nie słucham HipHopu, nie noszę takich koszulek ale jak tylko wejdzie ta ustawa to naklejam listka na koszule i hej!!

PS. Jak się ma ochrona orła pod Płaszą ??
    bieszczadzkagaleria:
    www.rudak-galeria.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)