Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 122

Wątek: Bieszczadzkie mustangi

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: Bieszczadzkie mustangi

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    ...zrobiliśmy małą galeryjkę poświęconą konikom.... http://www.balig.yoyo.pl/konik/
    Marcin , piękne , dzięki.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Witam, stadko kapitalne, rzuciłem na nie okiem obiektywu w ubiegłą niedzielę,
    I tu pytanie do Marcina Sceliny, czy nie obawiacie się zapędów kłusowniczych, wszak dla "miłośników" wolnej zwierzyny może być nie lada kąsek, pozdrawiam.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

A ja się zastanawiam: dlaczego to są koniki polskie, a nie hucuły?przecież nie ma bardziej "rodzimego" kunia bieszczadzkiego jak hucuł
    Ciekawe, Marcin wiesz coś w tym temacie może?
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Cytat Zamieszczone przez stach Zobacz posta
    Witam, stadko kapitalne, rzuciłem na nie okiem obiektywu w ubiegłą niedzielę,
    I tu pytanie do Marcina Sceliny, czy nie obawiacie się zapędów kłusowniczych, wszak dla "miłośników" wolnej zwierzyny może być nie lada kąsek, pozdrawiam.
    Jakoś nie pomyślałem o tym, że ktoś chciałby skłusować konika. Raczej chyba nie będzie takiego problemu.

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    A ja się zastanawiam: dlaczego to są koniki polskie, a nie hucuły?przecież nie ma bardziej "rodzimego" kunia bieszczadzkiego jak hucuł
    Hucuł w Bieszczadach jest tak samo bieszczadzki jak koniki polskie. Niedaleko nad Stężnicą pasie się i stadko hucułów. Jednak konik polski jakoś bardziej się wtapia w krajobraz Radziejowej i Tyskowej. W chwili obecnej jest to jedyne miejsce w Polsce, gdzie koniki te przebywają na wolności.
    Marcin

Na forum od
    09.2006

Marcin konik polski nie powstał w tym rejonie Polski czy nawet Ukrainy, a tu:
    W okolicach Puszczy Białowieskiej przetrwały do 1780 roku, kiedy to zostały odłowione i umieszczone w zwierzyńcu hrabiów Zamoyskich koło Biłgoraja. W 1808 roku z powodu panującej biedy zostały one rozdane okolicznym chłopom, tam w wyniku krzyżowania z lokalnymi końmi wykształciła się rasa nazwana przez prof. Vetulaniego konikiem polskim. Ów naukowiec rozpoczął w 1936 roku pracę nad odtworzeniem dzikich tarpanów leśnych w Puszczy Białowieskiej na bazie koni polskich. W czasie II wojny światowej hodowla ta została zniszczona, a część koników wywieziono do Niemiec. W 1949 ocalałe koniki trafiły do Popielna, tam w Instytucie Genetyki i Hodowli Doświadczalnej PAN prowadzi się nad nimi badania naukowe i hodowlę zachowawczą

A hucułki typowo górskie koniki, dlatego dziwne mi się to wydaje, ale być może dlatego, że hucuły są droższe jednak i bardziej oswojone i mogłyby zostać ukradzione?
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Marcin konik polski nie powstał w tym rejonie Polski czy nawet Ukrainy
    Koń huculski również nie powstał w tym rejonie Polski czy nawet Ukrainy. Tak samo jak jedynym miejscem w Polsce, gdzie żubr ma okazję być dzikim są Bieszczady tak samo i z konikiem polskim jest. Przestrzenie oraz mozaikowy krajobraz wsi Radziejowa i Tyskowa są chyba dla koników odpowiednie. Zeszłoroczną zimę przetrwały w zagrodzie bez problemów. W tym roku część będzie sobie musiała radzić na wolności. Cały czas są pod kontrolą i w razie potrzeby będzie im wykładana pasza. Jedynym zagrożeniem dla wolnosciowej hodowli są w tej chwili ludzie. Turyści i tubylcy pałętają się wokół koni, dokarmiają, próbują głaskać. Głupota ludzka i bezmyslność nie znają granic. Raz widziałem agentów co przez siatkę przeskakiwali by sobie zrobić z konikiem zdjęcie.

Na razie koniki przejawiają pozytywne oznaki adaptacji do warunków w jakich przyszło im żyć. Miejmy nadzieję że będzie tak dalej.
    Marcin

lucyna
    Guest

Rozmawiałam z naszą Karoliną, ona kiedyś udzieła się na forum. Prowadzi hodowlę tabunową, bezstajenną koni huculskich. Te zwierzaki nie mogą był całkowicie wolne, muszą być ograniczenia. Mogą w poszukiwaniu paszy pójść nawet na Ukrainę. Na pewno nie przetrzymają bez opieki surowej zimy. Młode są też narażone na ataki drapieżników.
    Więcej informacji na www.serednie.pl

Na forum od
    09.2006

aha dziękuję
    to bardzo logiczne wytłumaczenie.
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Z weekendu niepodległościowego ja mam kilka. Na razie wstawię Ci tę banię, jak nie źrebna, to nażarta, nie wiem, na koniach się nie znam

Później wstawię jeszcze kilka, tylko się nauczę załączać miniaturki

PS. Zapomniałbym dodać. To z zagrody.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..dzięki... śliczna jest... nażarła się drożdży oj nażarła

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)