To nie jest Tarpan ( one nie istnieją.. nazwa obecnie potoczna.. wywodzą się od Konia Przewalskiego... obecnie spadkobiercami tych genów jest Konik Polski.. tylko myszate w różnych odcieniach z pręgą wzdłuż grzbietu). To jest hucuł, albo koń w typie Konia Huculskiego, który powinien występować w Bieszczadach w przeciwieństwie do Konika Polskiego, który pochodzi od "leśnych" koników występujących głównie na nizinach. Posiadałem kiedyś trzy Koniki Polskie i jestem przeciwny hodowaniu ich w Bieszczadach (nie ten rejon) w których powinien królować Koń Huculski wywodzący się również od koni prymitywnych. Obecnie wszystko staje na głowie. Są prywatne mini stadniny tych ostatnich na niżu, gdzie utrwala się cechy niepożądane, a pożądane zatraca. Te konie powinny być hodowane w jak najbardziej zbliżonym środowisku z jakiego się wywodzą. Piszę oczywiście o hodowli nie o posiadaniu. Idzie o utrwalenie i przekazywanie pewnych właściwych cech rasowych potomstwu. W Polsce ich naturalny zasięg tak ogólnie to Bieszczady i Beskid Niski gdzie w Gładyszowie, a raczej w pobliżu znajduje się stadnina dysponująca w naszym kraju najlepszym, że tak się wyrażę materiałem genetycznym. Nie przebrnąłem jeszcze przez cały wątek...może ktoś o tym już pisał... ale biorę się zaraz z ciekawością do czytania...

Odpowiedz z cytatem