Pokaż wyniki od 1 do 10 z 122

Wątek: Bieszczadzkie mustangi

Mieszany widok

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Domyślnie Odp: Bieszczadzkie mustangi

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    Marcin konik polski nie powstał w tym rejonie Polski czy nawet Ukrainy
    Koń huculski również nie powstał w tym rejonie Polski czy nawet Ukrainy. Tak samo jak jedynym miejscem w Polsce, gdzie żubr ma okazję być dzikim są Bieszczady tak samo i z konikiem polskim jest. Przestrzenie oraz mozaikowy krajobraz wsi Radziejowa i Tyskowa są chyba dla koników odpowiednie. Zeszłoroczną zimę przetrwały w zagrodzie bez problemów. W tym roku część będzie sobie musiała radzić na wolności. Cały czas są pod kontrolą i w razie potrzeby będzie im wykładana pasza. Jedynym zagrożeniem dla wolnosciowej hodowli są w tej chwili ludzie. Turyści i tubylcy pałętają się wokół koni, dokarmiają, próbują głaskać. Głupota ludzka i bezmyslność nie znają granic. Raz widziałem agentów co przez siatkę przeskakiwali by sobie zrobić z konikiem zdjęcie.

Na razie koniki przejawiają pozytywne oznaki adaptacji do warunków w jakich przyszło im żyć. Miejmy nadzieję że będzie tak dalej.
    Marcin

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    Koń huculski również nie powstał w tym rejonie Polski czy nawet Ukrainy. .

a niby gdzie jest huculszczyzna?bo koń huculski stamtąd pochodzi.
    Myślałam, że na Ukrainie i w dodatku w górach.

No ale Lucyna bardzo logicznie wytłumaczyła, dlaczego to nie są górskie koniki wypuszczone, a rekonstrukcja tarpana(konia leśnego)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

a niby gdzie jest huculszczyzna?bo koń huculski stamtąd pochodzi.
    Myślałam, że na Ukrainie i w dodatku w górach.
    Myślałem, że mówiąc o regionie myslałaś o Bieszczadach zarówno Zachodnich w Polsce, jak i wschodnich na Ukrainie. Do Huculszczyzny stąd daleko. Do Biłgoraja bliżej...

Poza tym hucuł to domowy konik, a utworzenie rasy konika polskiego miało na celu odtworzenie ostatnich dzikich koni na naszym kontynencie.
    Marcin

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Aha, dzięki, nie wiem gdzie to, ale wiem, że to góry i to miałam na myśli, że w góry mi pasuje konik górski, a nie nizinny. Ale tak jak już pisałam wyjaśniono mi dlaczego nizinny, a nie górski choć szkoda, bo hucułek jednak o wiele ładniejszy choćby ze względu na swoje kolory, a nie myszatość
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

@Marcin

Te holenderskie szkapy też się dobrze mają?

Ludzie w tych Niderlandach jakieś niegramotne, czy niedorobione to i tak się zastanawiam, czy konie dadzą sobie radę

Gdym był tam w maju, to, p. Nadleśnik I opowiadał, że, jeśli dobrze pamiętam, jeden taki polski ogier trzymał w ryzach całe to imigranckie stado.

Pozdrawiam:)

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Aha, dzięki, nie wiem gdzie to, ale wiem, że to góry
    No to jakieś kilkadziesiąt km na pd.-wsch.
    Huculszczyzna to dość szeroko pojęte okolice Czarnohory, poza tym Połoniny Hryniawskie, fragment Gorganów i Góry Pokucko Bukowińskie, a także górska część Bukowiny. Zresztą mądrzy ludzie mocno się spierają jaki obszar obejmuje ;-)

Ale niestety koni huculskich teraz tam chyba nie ma (chociaż na połoninach widywałam jakieś podobne). W sumie to nie wiem co się z nimi stało od lat II wojny światowej, chyba po po prostu nie pilnowali czystości rasy.

A koniki są prześliczne.

Nie boicie się ze ktoś takiego ufnego konika zechce ukraść ?

Pozdrowienia

Basia

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..koniokrados ponoć grasują po okolicy i na Słowację wywożą... Marcinie masz jakieś nowe fotki NASZEGO stadka?... ponoć jedna żrebna!

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    No to jakieś kilkadziesiąt km na pd.-wsch.
    Huculszczyzna to dość szeroko pojęte okolice Czarnohory, poza tym Połoniny Hryniawskie, fragment Gorganów i Góry Pokucko Bukowińskie, a także górska część Bukowiny. Zresztą mądrzy ludzie mocno się spierają jaki obszar obejmuje ;-)

Ale niestety koni huculskich teraz tam chyba nie ma (chociaż na połoninach widywałam jakieś podobne). W sumie to nie wiem co się z nimi stało od lat II wojny światowej, chyba po po prostu nie pilnowali czystości rasy.
    Hucuły to zbiorcza nazwa wszystkich koni karpackich. Są hucuły właściwe, z Huculszczyzny, i są z ziem położonych bardziej na Zachód, w tym z Bieszczadów - ale także z pasm górskich zamieszkanych przez ludność polską czy słowacką. Od koni włościańskich z nizin (których "najdzikszą" formą jest tarpan) różnią się domieszką krwi koni koczowników stepowych (stąd zapewne częsta u nich maść gniada).

Na połoninach huculskich, m. in. w Gorganach, istotnie konie pasą się półdziko, jak ten ogier-gwałciciel z Łopienki. Właściciele puszczają je luzem i one sobie żyją - może dzięki temu, że nie bardzo jest czemu na nie polować - a gdy potrzebuje konia, to go sobie sprowadza. Istotnie, dużo jest na Huculszczyźnie mieszańców, jakichś półhucułów - choć prawdziwe hucuły też widywałem.

Dodam, że z napastowaniem oswojonych klaczy przez dzikie ogiery zawsze był problem - dlatego właśnie wyginęły tarpany.

tubylec
    Guest

Wracając do poprzednich wątków , gdy ktoś podawał w wątpliwość wiedzę fachową Tuniasa , pragnę donieść ,że znam Tuniasa osobiście i realu zajmuje się on na codzień hodowlą i układaniem koni ( nie bieszczadzkich bynajmniej ). W związku z tym istnieje podejrzenie , że pewną wiedzę fachową posiada .
    Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)