Witam !
Odpowiem w swoim imieniu, ponieważ właśnie w tym roku mam prowadzić dwa obozy w Karpatach Wschodnich, a konkretnie w Gorganach (Ukraina) i w Górach Marmaroskich (Rumunia).
Prowadziłam już dla tego i innych biur bardzo wiele razy wycieczki w górach Słowacji, dwa razy w Górach Ukrainy i raz Rumunii (Góry Rodniańskie).
Jestem przewodnikiem beskidzkim i tatrzańskim, a dodatkowo mam uprawnienia pilota wycieczek.
Formalnie do prowadzenia górskich obozów zagranicznych potrzebne są jedynie uprawnienia pilota wycieczek zagranicznych, gdyż kraje takie jak Ukraina i Rumunia a także Słowacja w ogóle nie wymagają uprawnień przewodnickich do prowadzenia po swoich górach.
Natomiast niektóre biura podróży wymagają od osób prowadzących te obozy dodatkowo posiadania uprawnień przewodnika górskiego.
Takie wymagania ma m in. biuro dla którego prowadzę w tym roku czyli "Wierchy".
Wszyscy prowadzący dla tego biura obozy turystyki kwalifikowanej mają uprawnienia przewodnickie.
Przypuszczam, że posiadanie takich uprawnień ma stanowić dla uczestników dodatkową gwarancję, ze pilot nie zabłądzi w górach.
;-)
Pozdrowienia
Basia

Odpowiedz z cytatem