Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
Ale jeśli to jest prawda:

BasiaZ: "Formalnie do prowadzenia górskich obozów zagranicznych potrzebne są jedynie uprawnienia pilota wycieczek zagranicznych, gdyż kraje takie jak Ukraina i Rumunia a także Słowacja w ogóle nie wymagają uprawnień przewodnickich do prowadzenia po swoich górach."

to wystarczy ze "dorobisz" upr. pilota wycieczek zagranicznych i będziesz mogła. To że będąc przewodnikiem na Beskidy Wschodnie nie możesz tam prowadzić, to akurat jest jakby logiczne. Wszak na kursie nie uczyliście się o Karpatach Wschodnich (oprócz zarysu) - a czy piloci wycieczek zagranicznych się uczyli to chyba pytanie retoryczne. Strasznie to pogmatwane na mój prosty łeb.
Nie Piotrze nie będę mogła. Mam uprawnienia pilota wycieczek zagranicznych ale bez egzaminu państwowego językowego nie uprawniają mnie one do pilotowania po Karpatach. Abym mogła pracować zgodnie z literą prawa powinnam mieć egzamin państwowy z jezyka ukraińskiego, rumuńskiego itd. Bez tego moje uprawnienia są funta kłaków warte.
Piotrze mówię o pilotowaniu. Nie o przewodnictwie. Tu sprawa komplikuje się. Sprawdzę jeszcze co mówi mój ubezpieczyciel. Czy moje OC jest ważne na terenie innych państw w wypadku, gdy moje uprawnienia nie obejmują obsługi imprez zagranicznych?