To jakie osoby mogą oprowadzać po danym kraju stanowi ustawodawstwo danego kraju (np. Ukrainy, Słowacji)
Czy znasz na tyle dobrze ustawodawstwo ukraińskie aby móc autorytatywnie napisać, że grupy zorganizowane mają wg tamtejszych ustaw obowiązek posiadania w górach przewodnika ?
Bo ja nie znam.
Wg moich informacji - czegoś takiego jak nasze przewodnictwo nie ma w ustawodawstwie żadnego kraju europejskiego.
Ale mogę się mylić.
Jeśli się mylę - proszę podaj mi odpowiednie paragrafy (tamtejsze).
Lepiej jestem zorientowana jeśli chodzi o Słowację - tam po prostu nie ma w ustawodawstwie odpowiednich paragrafów.
Faktem jest natomiast że Słowacy (a konkretnie TaNaP w swoim regulaminie) zastrzegli sobie prawo wprowadzania na najwyższe szczyty tatrzańskie tylko przewodnikom z międzynarodowymi uprawnieniami UIAGM.
Jest ich na Słowacji około 40, w Polsce 15.
Ale to dotyczy Tatr, a nie Bieszczadów i wszelkich innych gór.
Jeśli chodzi o języki - nie jest prawdą to co piszesz.
Oto dosłowny cytat z Ustawy o Usługach Turystycznych:
"Organizator turystyki organizujący wycieczki za granicą jest obowiązany zapewnić opiekę pilota wycieczek posiadającego znajomość języka powszechnie znanego w kraju odwiedzanym lub języka uzgodnionego z kontrahentem zagranicznym."
W wypadku Ukrainy wystarczy znajomość języka rosyjskiego (faktycznie jest tam powszechnie znany).
I nie jest wcale potrzebny "egzamin państwowy" Wystarczy egzamin zdawany w Urzędzie Wojewódzkim specjalnie przez pilotów i przewodników (moim zdaniem znacznie łatwiejszy niż egzamin np. na tłumacza przysięgłego).
W niedługim czasie mam zamiar zdawać taki egzamin z języka słowackiego.
To prawda, że nasze uprawnienia (również moje tatrzańskie) kończą się na granicy.
Ale to nie znaczy, że dalej prowadzimy nielegalnie, bo dalej po prostu takie uprawnienia nie są potrzebne.
Potrzebne są natomiast uprawnienia pilota.
To wszystko co napisałam powyżej wynika ze spraw czysto formalnych.
Jak już pisałam - w Polsce niektóre biura podróży stawiają dodatkowy warunek, aby prowadzący miał tez uprawnienia przewodnickie.
Wolno im.
Pozdrowienia
Basia

Odpowiedz z cytatem