Cytat Zamieszczone przez zbyszekj Zobacz posta
Widzę że nie za bardzo się rozumiecie. Prowadzenie grup zorganizowanych których organizatorem są biura podróży przez przewodników np. na terenie Ukrainy jest niedozwolone z punktu widzenia prawa,
Jakiego prawa ?
Proszę o konkrety (Dz.Ustaw nr, pozycja).

Chyba że źle rozumiem.
Na pewno z punktu widzenia prawa nie wystarczy sam przewodnik (chyba że umowa stanowi inaczej - o tym napisał Kuba), ale często bywa tak, że jest on jednocześnie pilotem.

piloci mogą te grupy prowadzić ustawa mówi o języku obcym ale nie określa że to musi być język do kraju do którego chce się jechać, znając angielski , i zdając go przed komisją lub kończąc filologię angielską można prowadzić grupy po całym świecie, nie można natomiast świadczyć usług przewodnickich.
Dokładnie tak, wyżej napisałam to samo.

Uprawnienia przewodnickie wydawane przez wojewodów kończą się na terenie Polski o nie obowiązują poza granicami naszego kraju.
No dobrze, ale jeśli poza granicami kraju ten przewodnik nie jest potrzebny - to po co on ?

Natomiast trzeba by się zastanowić co to jest grupa turystyczna: otóż grupa to co najmniej 10 osób, które realizują ten sam program i te same cele. taka jest definicja grupy i np. jak jedzie 9 osób to w rozumieniu prawa nie jest to już grupa.
A gdzie to jest zdefiniowane (Dz. Ustaw itd...) ?

Inaczej ma się sprawa z młodzieżą. Ale te przepisy dotyczą tz. organizatorów turystyki tz. biur które mają prawo do organizowania imprez, natomiast nie dotyczą innych którzy chcą sobie cokolwiek zorganizować.
Młodzież szkolną dodatkowo obowiązują przepisy MEN.
Ale to nie dotyczy w ogóle tego o czym teraz tutaj piszemy.

Odnoszę nieodparte wrażenie, że mnie nie rozumiesz.
Piszesz do mnie "nie masz racji" a poniżej piszesz dokładnie to samo co ja.

Pozdrowienia

Basia