Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Mogiłki

Post Mogiłki

Witam,
    nie mogę odnaleźć jakichkolwiek wiadomości o okolicach Moczarnego. Kilka dni temu, zupełnie niechcący (tablica z zakazem wstępu była zupełnie niewidoczna ) idąc granicznym szlakiem od Rawek, skręciłem w ścieżkę tuż za grobem radzieckiego lejtnanta w kierunku Moczarnego. To co mnie intresuje najbardziej - a jeszcze bardziej moją żonę, która ten odcinek pokonała z nieprawdopodobną prędkością - to informacja czy nazwa góry Mogiłki pochodzi od prawdziwych mogił, które są na zboczach czy też jest to niesamowite ukształtowanie terenu ?
    Ciekawostką jest to, że okolice mają charakter rezerwatu ścisłego, ale ok. 3-4 km przed Wetliną spotkaliśmy przy drodze i domku zaparkowaną toyotę na warszawskich numerach . I jescze jedno - jestem w ciężkim szoku po zobaczeniu zniszczeń poczynionych przez quady straży granicznej, na granicznym szlaku. Idąc pierwszy raz 20 lat temu po tymu szlaku nie spotkałem wopisty, a teraz dwukrotnie musieliśmy tłumaczyć sie słowakom gdzie idziemy....dokumenty trzeba mieć przy sobie !

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: Mogiłki

Cytat Zamieszczone przez simon Zobacz posta
    ...... Kilka dni temu, zupełnie niechcący (tablica z zakazem wstępu była zupełnie niewidoczna ) idąc granicznym szlakiem od Rawek, skręciłem w ścieżkę.... w kierunku Moczarnego.
    ... Idąc pierwszy raz 20 lat temu po tymu szlaku nie spotkałem wopisty, a teraz dwukrotnie musieliśmy tłumaczyć sie słowakom gdzie idziemy....dokumenty trzeba mieć przy sobie !
    Przynajmniej nie rób z Ludzi "wariatów" i nie pisz "niechcący"... .

Przeciętny "turysta??" wie ,że idąc od Rawek, aż po Riabią po prawej stronie szlaku jest rezerwat ścisły i dla szanujących prawo nie trzeba wcale stawiać widocznych tablic.
    ps. a co do strażników musiałeś mieć wyrażnego pecha - widocznie z daleka wyglądałeś na takiego co łamie prawo.
    Przepraszam za ostre stwierdzania , ale rezerwat ścisły należy szczególnie szanować ,bez względu na to czy się ma "kaprysy ciekawości" czy nie.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Nie mam w zwyczaju tak bezczelnie łamać prawa, ale: decyzja o zejściu w tym miejscu zapadła w trakcie wędrówki, byliśmy pewni, że przez Rabią Skałę nie dotrzemy do Wetliny o normalnej godzinie i zaryzykowałem karę za przejście. Swoją drogą to dość oryginalny ścisły rezerwat po granicy którego zasuwają stada quadów straży granicznej, a same ślady jazdy tymi urządzeniami są też na ścieżce po której szliśmy i na terenie którego jest zamieszkany domek letniskowy.....Żałuję swojego czynu, ale tylko umiarkowanie. Proszę o informację o mogiłkach.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Proszę o informację o mogiłkach.
    Dokładnej informacji może ci udzielić ktoś kto zajmował się nazewnictwem tej okolicy (imho: W. Krukar)

Mogiłki to spolszczona i zamieniona z l.p. na l. mnogą nazwa szczytu Mohyłka. Zdrobnienie raczej wskazuje że tonie od mogiły (ale niekoniecznie).

Za E. Orłowskim:
    Według badań etymologicznych słowo Mogiła (łem. Mohyła) jest dawną słowiańską postacią wyrazu wzgórze, pagórek, a dopiero później jego znaczenie przeszło na kurhan, a następnie pojęciem tym określano także usypywany kopiec grobu. W dalszej okolicy do dziś przechowały się Mogiły, jako nazwy gór lub określonych ich części: w Komańczy (609m), północny stok Wysokiego Gronia (905 m) w Woli Michowej, polana od północnego stoku szczytu Magury Stuposiańskiej (1016 m), czy choćby góra Mogiła (606 m) po zachodniej stronie Rymanowa Zdroju. Nazwę tę zapożyczyli Wołosi zniekształcając jako magurę, a Grecy jako magulę. Dlatego też często spotykana nazwa magura występuje na całym obszarze kolonizacji wołoskiej w Karpatach i potocznie oznacza odosobnione wzgórze, pagórek o zaokrąglonym kształcie, przeważnie z lasem usytuowanym na wzniesieniu.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

.... ale: decyzja o zejściu w tym miejscu zapadła w trakcie wędrówki, byliśmy pewni, że przez Rabią Skałę nie dotrzemy do Wetliny o normalnej godzinie ... Swoją drogą to dość oryginalny ścisły rezerwat ...., a same ślady jazdy tymi urządzeniami są też na ścieżce po której szliśmy i na terenie którego jest zamieszkany domek letniskowy...... ...shock:
    W "pewnym sensie " jesteś usprawiedliwiony , ale staraj się nie pisać o takich zdarzeniach na forum , bo "prowokujesz" innych.
    Jesteś pewien ,że domek letniskowy jest usytuowany na terenie rezerwatu ??? Jeżeli tak , to zapytamy w BdPN i jeszcze "gdzieś " o wyjaśnienie tego.

ps. a jednak zrobiłeś to świadomie , a nie dlatego ,że nie zauważyłeś tablicy
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 25-06-2007 o 18:38
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

----------------------------------------------------------------------
    [QUOTE=simon;45077]..... To co mnie intresuje najbardziej - a jeszcze bardziej moją żonę, która ten odcinek pokonała z nieprawdopodobną prędkością - to informacja czy nazwa góry Mogiłki pochodzi od prawdziwych mogił, które są na zboczach czy też jest to niesamowite ukształtowanie terenu ?....QUOTE]
    ------------------------------------------
    Myślę ,że Piotr dość wyczerpująco i dokładnie wytłumaczył pochodzenie nazwy, w oryginale brzmiało to pewnie Mohyłki. Nie sądzę ,że ma to związk z mogiłami , przynajmniej tymi z okresu I wojny światowej i starszymi (nazewnictwo oryginalne jest dużo starsze),mimo że niedaleko w kier zach. od miejsca w którym skręciliście w prawo, są jeszcze ślady umocnień z I wojny (fot 1 i 2)
    ps. a na Przełęczy pod Czerteżam mogliście przenocować w wiacie (fot3), ile miłych wspomniń po 20 latach by wróciło...
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 25-06-2007 o 22:44
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Mazowsze

....Przeciętny "turysta??" wie ....

Spotkałem się z sytuacją że o tym nie wiedzili[?] pewni działacze turystyczni z Kielc dając wyraz swemu oburzeniu i miotając gromy na S.P.[na którą się natknęli].A weszli normalnie z Wetliny.Dodam że była to grupa zorganizowana realizująca program szkoleniowy-zresztą nasi Bieszczdnicy też tam bywają.
    To w niczym jednak nie usprawiedliwia spacerów na skróty ,bo przez Rabią dalej.

Post Odp: Mogiłki

Bardzo dziękuję za informacje - schodząc po zboczu bez większego trudu można było odnależć ślady okopów, lejów po wybuchach na pewno nie były to np. efekty pracy spływającej wody, a w kilku miejscach na niewielkiej przestrzeni są zbiorowiska kilku, kilkunastu maleńkich wzniesień, które jednoznacznie kojarzą się z mogiłami, kurhanami. W zestawieniu z absolutną ciszą, atmosfera przypominała nieco cmenatarną - i stąd tak duża prędkość przejścia mojej żony :)
    Jeśli chodzi o domek letniskowy to na pewno jest na terenie rezerwatu, ok. 2 km przed (lub za - patrząc od drugiej strony) bramą od strony Wetliny.
    Osobiście uważam, że warto powalczyć o wytyczenie legalnego szlaku przez ten obszar.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Mazowsze

@ Simon

Uwaga na temat quadów S.G. bardzo celna -mnie to również intrygowało ,ale ten temat już wcześniej był tu poruszany.Padły nawet propozycje ekologiczne czyli powrót patroli konnych-poszukaj tego wątku w archiwum.
    Te pojazdy mechaniczne widać i co gorsze słychać z daleka może jest w tym jakaś zamysł profilaktyki?
    Czy ktoś może rozwinąć wątek tego"domku letniskowego"?
    Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez blues Zobacz posta
    Czy ktoś może rozwinąć wątek tego"domku letniskowego"?
    Tzw. Domek Strażnika - dostępny dla pracowników BdPN (przynajmniej w teorii). Nie ma co rozwijać. Suma sumarum park ma prawo coś takiego mieć.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)