Witam,
nie mogę odnaleźć jakichkolwiek wiadomości o okolicach Moczarnego. Kilka dni temu, zupełnie niechcący (tablica z zakazem wstępu była zupełnie niewidoczna) idąc granicznym szlakiem od Rawek, skręciłem w ścieżkę tuż za grobem radzieckiego lejtnanta w kierunku Moczarnego. To co mnie intresuje najbardziej - a jeszcze bardziej moją żonę, która ten odcinek pokonała z nieprawdopodobną prędkością - to informacja czy nazwa góry Mogiłki pochodzi od prawdziwych mogił, które są na zboczach czy też jest to niesamowite ukształtowanie terenu ?
Ciekawostką jest to, że okolice mają charakter rezerwatu ścisłego, ale ok. 3-4 km przed Wetliną spotkaliśmy przy drodze i domku zaparkowaną toyotę na warszawskich numerach. I jescze jedno - jestem w ciężkim szoku po zobaczeniu zniszczeń poczynionych przez quady straży granicznej, na granicznym szlaku. Idąc pierwszy raz 20 lat temu po tymu szlaku nie spotkałem wopisty, a teraz dwukrotnie musieliśmy tłumaczyć sie słowakom gdzie idziemy....dokumenty trzeba mieć przy sobie !

Odpowiedz z cytatem