Pokaż wyniki od 1 do 10 z 327

Wątek: Buty na Bieszczady

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Buty na Bieszczady

Cytat Zamieszczone przez mapiot Zobacz posta
    Jakie są Wasze doświadczenia z butami typu wojskowego, ewentualnie typu pionierki?
    Moje doświadczenia z butami wojskowymi używanymi do chodzenia po górach są fatalne.

Na ostatnim wyjeździe w Gorgany o którym tu pisałam było nas razem 6 osób, z tego dwóch panów miało porządne buty wojskowe, a pozostałe 4 osoby różne typy butów turystycznych - niebyt ciężkich i niedrogich - konkretnie dwa modele trezety, stare chiruca i Hi-tech.

Już po pierwszej wycieczce (1000 m w górę i w dół a potem 10 km drogą) te wojskowe buty tak mocno odparzyły obu panów, że porobiły im się pęcherze na stopach (od spodu). Potem pęcherze przeszły w owrzodzenia. Więcej nie mogli już chodzić.
    Po oblepieniu całych stóp plastrami (zużyli mi wszystkie plastry z apteczki), poszli jeszcze na dłuższą wycieczkę po 4 dniach (na Popadię - ok. 1500 m do góry i na dół, tym razem bez chodzenia drogą). Oprócz pęcherzy na stopach jeden z panów narzekał na bardzo silny ból ścięgna Achillesa oraz mięśni łydki i to w obu nogach (jakoś w tym wysokim bucie wojskowym noga inaczej pracuje).

Tymczasem cała reszta w niedrogich butach trekkingowych śmigała po górach aż miło i na stopy nie narzekała.

Pozdrowienia

Basia

niAniaOgg
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Moje doświadczenia z butami wojskowymi używanymi do chodzenia po górach są fatalne.

Na ostatnim wyjeździe w Gorgany o którym tu pisałam było nas razem 6 osób, z tego dwóch panów miało porządne buty wojskowe, [...]
    Już po pierwszej wycieczce (1000 m w górę i w dół a potem 10 km drogą) te wojskowe buty tak mocno odparzyły obu panów, że porobiły im się pęcherze na stopach (od spodu). Potem pęcherze przeszły w owrzodzenia. Więcej nie mogli już chodzić.
    Basia
    Przylączę się do dyskusji - dwóch moich kolegów używa butów wojskowych od kilku lat i są z nich bardzo zadowoleni. Chodzą po górach dużo, po różnych górach, z plecakami i na lekko i buty sie sprawdzają. Sadze, ze dużą role odgrywają, jak już wcześniej wspomniano, skarpetki. I oczywiście cholewki nie mogą być za wysokie (nie wiem, czy w butach wojskowych wysokość cholewy jest standardowa, czy dopasowana do rozmiaru/ wzrostu, koledzy są wysocy).
    pozdrawiam wszystkich wędrujących i niewędrujących :)

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez niAniaOgg Zobacz posta
    Przylączę się do dyskusji - dwóch moich kolegów używa butów wojskowych od kilku lat i są z nich bardzo zadowoleni. Chodzą po górach dużo, po różnych górach, z plecakami i na lekko i buty sie sprawdzają. Sadze, ze dużą role odgrywają, jak już wcześniej wspomniano, skarpetki. I oczywiście cholewki nie mogą być za wysokie (nie wiem, czy w butach wojskowych wysokość cholewy jest standardowa, czy dopasowana do rozmiaru/ wzrostu, koledzy są wysocy).
    pozdrawiam wszystkich wędrujących i niewędrujących :)
    Ci panowie o których pisałam mieli skarpetki trekkingowe "oddychające", ale ubraną tylko jedną parę. To mogło stanowić poważny błąd.

Ale to nie powinno z kolei mieć znaczenia przy bólach łydek i ścięgna Achillesa.
    W każdym razie mój syn - wielki zwolennik glanów (chodzi w nich po mieście nawet w upale 35 stopni) w góry chodzi w butach trekkingowych. Tylko raz był w glanach i mu się nie sprawdziły.
    A glany mają "krój" podobny do wojskowych butów.

Pozdrowienia

Basia
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 08-08-2007 o 12:13

niAniaOgg
    Guest

Przyznaję, że ja po górkach stanowczo wolę w butkach trekingowych chodzić, bo w glanach rzeczywiście było mi niewygodnie, acz ci znajomi butki wojskowe (trochę niższe od glanów) sobie chwalą. Chyba zależy to od indywidualnych upodobań.
    pozdrawiam

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez niAniaOgg Zobacz posta
    Przyznaję, że ja po górkach stanowczo wolę w butkach trekingowych chodzić, bo w glanach rzeczywiście było mi niewygodnie, acz ci znajomi butki wojskowe (trochę niższe od glanów) sobie chwalą. Chyba zależy to od indywidualnych upodobań.
    Chyba ta wysokość cholewki jest kluczowa.
    W wysokiej cholewce stopa całkiem inaczej pracuje - bardziej łydka niż sama stopa.

Tak całkiem OT - nianiuOgg masz nick mojej absolutnie ulubionej postaci literackiej

Pozdrowienia

Basia

Awatar szaszłyk
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Warszawa

Zgadzam się! Wybór butów to indywidualna sprawa. Ja np. muszę sprawdzać ułożenie szwów wewnątrz buta na wysokości Achillesa. Skoro pojawił się wątek glanów - odradzam Martensy (klasyczne "ósemki"). Kiedyś pojechaliśmy w Fagarskie do Rumunii. Koleżanka miała takowe na stopach. Musieliśmy szybko schodzić na dół.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)