Jest jeszcze piękne określenie na stromiznę: boroło. Boroło pięknie widać z drogi przechodzącej przez Jabłonki. Taka stroma górka, odcinający się stożek w panoramie.
Boroło=przepaść, stromizna.
Jest jeszcze piękne określenie na stromiznę: boroło. Boroło pięknie widać z drogi przechodzącej przez Jabłonki. Taka stroma górka, odcinający się stożek w panoramie.
Boroło=przepaść, stromizna.
Ostatnio edytowane przez lucyna ; 20-02-2008 o 08:18
Berdo(prasłow.)-stromy stok góry,przepaść(zdrobniale Berce od Berdce)
Berło (bojko.)-skała ,nie występuje na zachód od Cisnej,..(Berło ,Berdlo,Berdło)
Boroło-Borło (prasłow.) - skała , nazwa jest typowa dla Bojkowszczyzny i nie występuje na zachód od Cisnej.
To wszysytko cytuję za W Krukarem.Nazwy są piękne,ale
jeżeli chdzi o urwisko Zonkla , to zdecydowanie Berdo , a nie Boroło .
Stąd Hnatowe Berdo , a nie Berło, czy Borło.
Ostatnio edytowane przez joorg ; 23-02-2008 o 17:01
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Mi także. Ostatnio trzy przewodniczki miały cokolwiek inne zdanie na temat toponimu. Było: Wojtek ratuj. Sprawa jest bardziej skomplikowana niż nam się wydaje. Pierwsza mapa tego terenu powstała w 1789 r. (można ją kupić na allegro za ponad 50 zł). Została sporządzona przez austriackich kartografów nie znających ani j. polskiego ani gwary. Stąd bardzo liczne błędy i które potem były powielane lub podawane błednie (błędy z błędów). Następna rzecz to pamięc ludzka. Prowadząc badania topomastyczne przepytywani są ludzie w róznym wieku, nie zawsze dobrze kojarzące nazwę z miejscem. Sama miałam z tym problem mimo tego, że osoba pytająca i ja posługiwaliśmy się tymi samymi mapami. Moja Mama już nie potrafiła dokładnie wskazać miejsca i podać lokalną nazwę. Poza tym w róźnych częsciach tej samej miejscowości funkcjonowały rózne określenia tego samego miejsca. Przepytywana przez Wojtka wskazałam część góry jako Kiczerę, już sąsiadka mówiła na nią Kiczarka, a w górnym końcu mojej rodzinnej miejscowości to miejsce nie miało nazwy lub określano go Za Błoniem.
"jabello" na swojej stronie ma zamieszczone zdjęcie z fragmentem tego urwiska http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2f7fc22e6.html
Teraz może Mochnaczka będzie bardziej sławna w Bieszczadach niż tylko w tym wątkuhttp://natchnieni-bieszczadem.pl/201...h-dzialaniach/
Zamiszczam coby zwizualizować ów Skok Jeleni
Ostatnio edytowane przez Browar ; 21-04-2015 o 14:34
Pozdrav
Ps. Jak zobaczyłem Browara wizualizację to nagle dostałem olśnienia... w tym wątku był mój pierwszy post na Forum. To już mi 7 lat z Wami minęło 18 lutego!
O i jeszcze do tego dziś 1650 post, rany... a ile było głupich :P
Ostatnio edytowane przez Recon ; 21-04-2015 o 14:45
Tyle czasu na Forum była cisza, tak mało się mówiło a tu nagle bach i to od razu z fiu fiu... zaczyna się sporo dziać koło Urwiska Zonkla vel Skoku Jelenim, nawet organizowana jest zbiórka tych co chcą w tym pomóc. Anons poniżej
11138638_878133128913068_9162721040637811453_n (1).jpg
Można więcej się dowiedzieć o poszukiwaniach Sztolni "Róża" tutaj https://www.facebook.com/13628297309...type=1&theater
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki