1. Cmentarz na Czartoryji (Chryszczata)
2. Logo na logu
1. Cmentarz na Czartoryji (Chryszczata)
2. Logo na logu
ups sorry za dubla.
1. Cmentarz z PWŚ na Jasielniku (okolice Smolnika).
2. Tabliczka przybita do buka na szczycie Magury 884 (to jakiś pułk piechoty?)
Dzięki Marcinie za ciekawe fotki. Odpowiadając na pytanie odnośnie tablicy na drugiej fotce - upamiętnia ona istotnie działania/poległych 31 Pułku Piechoty Honvedu (Honved to w CK-armii węgierski odpowiednik austriackiej Landwehry czyli obrony krajowej - tj. wojsk drugiego rzutu).
Możesz mi opisać, w jakim rejonie Bieszczad znajduje się owa Magura 884 (nie znam jeszcze zbyt dobrze tych gór)?
W albumie "Zapomniane Bieszczady" jest kilka zdjęć z dwudziestolecia między wojennego przedstawiających cmentarze wojenne... wg komentarzy (autorzy: Krukar, Potocki) spory cmentarz wojenny znajdował się kiedyś w Tworylnym. Ciekawe są również zdjęcia cmentarzy z Cisnej i Zagórza.
Może ktoś z was orientuje się skąd Krukar brał konkretne daty potyczek z PWŚ w konkretnych miejscach na swoich mapach? czy to wynik badań terenowych czy pracy zbiorowej "I wojna światowa w Karpatach" pod redacją Olszańskiego?
Najlepiej zachowany łańcuch okopów z PWŚ jaki udało mi się znaleźć w paśmie Wysokiego Działu to okopy z Krąglicy. Widoczne są załamania okopów co 5-6 metrów. Ten system obronny jest widoczny tylko z jednej strony... Od polanki na szczycie Krąglicy trzeba kierować się ścieżką przez młodnik świerkowy w kierunku przeł. 817.
"magura 884" to zapewne Maguryczne. choć jak tam byłem to nie widziałem tej tabliczki, ale to o niczym nie świadczy. na przedwojennej WIG-ówce na bodajże pn zboczu jest chyba zaznaczony jakiś cm.
włócząc się na wiosnę po Biesach natknąłem się na tabliczki,które prawdopodobnie kryją cmentarz/ tabliczki wyglądają podobnie do tych, których zdjęcia zostały już tu umieszczone. napis:"nieznani żołnieże polegli w 1915 roku". miejsce to góra Łysy Wierch między Rabem a Kołonicami,
jak będę miał wiecej czasu ( i dowiem się jak:) to umieszcze zdjęcia
pozdrawiam
Jakie cmentarz? Może raczej panowie poszukiwacze militariów sprofanowane, rozszabrowane groby żołnierskie. Wstyd, zwykłe cmentarne chieny grasujace po okolicach Baligrodu. Niedobrze mi się robi na samo wspomnienie Łysego Wierchu.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)