Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 99

Wątek: Cmentarze wojenne

Domyślnie Odp: Cmentarze wojenne

Witam serdecznie. Mam do Was gorącą prośbę, co prawda nie dotyczy ona I wojennego cmentarza, ale ....... Jestem mieszkańcem niewielkiej wsi w Bieszczadach i w pobliskim szczerym lesie jest miejsce zwane cmetarzem, jest tam szereg symetrycznie położonych zagłębień. Ostatnio rozmawiałem na ten temat z jednym z mieszkańców naszej wioski i On twierdzi że to są ofiary przesłuchań NKWD w Lesku,którzy nie wytrzymali ich intensywności a na potwierdzenie tego ma być, iż rozmawiał z dawnymi mieszkańcami wysiedlonymi podczas akcji Wisła,i ci mieszkańcy nie przypominają sobie aby w tym miejscu był jakowyś cmentarz. Więc jest podstawa sądzić że miejsce pochówku powstało po 47r.Moja prośba polega na tym- co z tym fantem zrobić gdzie zgłosić, dodam że pisałem w tej sprawie do rzeszowskiego oddziału IPN, ale brak jakiegokolwiek odzewu, a pisałem kilkakrotnie, bo jeśli to prawda to może ktoś w końcu znajdzie szczątki swoich bliskich, pozdrawiam.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

IPN nie zareagował na kilka pism??? Pewnie są zbyt zajęci szukaniem UBeckich agentów i szukaniem haków na żyjących, więc dla trupów czasu im brak

Może do centrali IPN w Warszawie (ze skargą) albo do urzędu marszałkowskiego, a oni sprawę przekażą komu trzeba, może wójt gminy na terenie której domniemany cmentarz sie znajduje?

Pozdrawiam:)

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

W "Przystanek Bieszczady" ("Zbrodnia NKWD w Lesku" str. 83) Potocki opisuje taki incydent tyle że miało to miejsce w 1941 r, a groby pomordowanych znajdują się na leskim cmentarzu. Możesz napisać o jaką wioskę chodzi?

Bieszczadnik Awatar Leuthen
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Wrocław

Na forum "Odkrywcy" była swego czasu rada, by zgłaszać takie sprawy do Urzędu Gminy lub na policję, przy czym wariant nr 2 nie był poleconym osobom, które natknęły się na kości podczas "wykopków" czyli wyprawy z wykrywaczem metali (znalezienie czegokolwiek przy pomocy wykrywacza w Polsce BEZ POZWOLENIA jest nielegalne, podobnie jak sam fakt szukania BEZ POZWOLENIA).

IPN prowadzi prace ekshumacyjne, ale zdarza się to dość rzadko (z mego rodzinnego miasta, będącego siedzibą IPN na Dolny Śląsk, znam 1 taki przypadek).

Sama ta instytucja, owiana złą sławą, jest doskonałym przykładem tego, jak stworzony sensownie i potrzebny twór może być wykorzystany do doraźnych celów politycznych lub do wybicia się przez ambitne jednostki, które chcą zaistnieć w mediach. Nie każdy pracownik IPN-u pragnie niszczyć bliźnich przy pomocy teczek, ale niestety "gwiazdy" psują bardzo opinię tej instytucji.

PS Moim promotorem jest profesor z IPN-u :D

Witam, chodzi tu o Berezkę a dokładniej o południowo-wschodnie zbocze wzniesienia Kamieniec który jest na północ od Berezki.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez stach Zobacz posta
    Witam serdecznie. Mam do Was gorącą prośbę, co prawda nie dotyczy ona I wojennego cmentarza, ale ....... Jestem mieszkańcem niewielkiej wsi w Bieszczadach i w pobliskim szczerym lesie jest miejsce zwane cmetarzem, jest tam szereg symetrycznie położonych zagłębień. Ostatnio rozmawiałem na ten temat z jednym z mieszkańców naszej wioski i On twierdzi że to są ofiary przesłuchań NKWD w Lesku,którzy nie wytrzymali ich intensywności a na potwierdzenie tego ma być, iż rozmawiał z dawnymi mieszkańcami wysiedlonymi podczas akcji Wisła,i ci mieszkańcy nie przypominają sobie aby w tym miejscu był jakowyś cmentarz. Więc jest podstawa sądzić że miejsce pochówku powstało po 47r.Moja prośba polega na tym- co z tym fantem zrobić gdzie zgłosić, dodam że pisałem w tej sprawie do rzeszowskiego oddziału IPN, ale brak jakiegokolwiek odzewu, a pisałem kilkakrotnie, bo jeśli to prawda to może ktoś w końcu znajdzie szczątki swoich bliskich, pozdrawiam.
    To brzmi bardzo prawdopodobnie. Ofiary przesłuchań NKWD, UB i innych często wywożone były poza Lesko. Kilkanaście osób pochowano w fosach obok pałacu w Olszanicy. Szczątki potem przeniesiono.
    Postaram się Ci pomóc. Podzwonię poludziach może ktoś zainteresuje się tematem.
    Proponuję abyś Ty sam porozmawiał z dziennikarzami np. Radia Rzeszów. Może rano zadzwonisz na 017 2222222.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 19-10-2008 o 08:40

Dzięki za info, trochę ostatnio czasu brakuje, żeby się tym zająć, ale mam nadzieję, że niedługo przewali się nadmiar obowiązków i pociągnę temat, pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

do wycięcia

że niby co do wycięcia?
    Dzisiaj dowiedziałem się, że to są groby żołnierzy UPA???? Informacja od historyka który zajmuje się Bereżnicą Niżną i najbliższą okolicą. Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Cytat Zamieszczone przez stach Zobacz posta
    żołnierzy UPA
    A nawet nie pisz takich kolokacji..

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)