Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 99

Wątek: Cmentarze wojenne

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie Odp: Cmentarze wojenne

Jeszcze w latach 80-tych cmentarz obok Bukowca w dolinie Haliczki był ogrodzony żerdziami i nagrobki były czytelne (jest na mapie). Poza tym nie było żadnych specjalnych oznaczeń. Jak jest teraz? Nie wiem.
    Długi

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Jeszcze w latach 80-tych cmentarz obok Bukowca w dolinie Haliczki był ogrodzony żerdziami i nagrobki były czytelne (jest na mapie). Poza tym nie było żadnych specjalnych oznaczeń. Jak jest teraz? Nie wiem.
    Długi
    Jest drogowskaz, jest krzyż i nic więcej. Zapodam zdjęcia z maja i sierpnia 2008. /jutro/
    Pozdrawiam
    bertrand236

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Jest ogrodzony ale żywymi drzewkami..
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar Leuthen
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Wrocław

Na początku drobna poprawka - wykaz który wrzuciłem, dotyczy oczywiście Galicji Środkowej, a nie Wschodniej.

Sprawa druga - czy ktoś był ostatnimi czasy (a może nawet był i zrobił zdjęcia) na cmentarzu z I wojny w Komańczy? Niedawno ganiałem jak głupi po stoku naprzeciw dworca PKP i go nie znalazłem

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Leuthen Zobacz posta
    Sprawa druga - czy ktoś był ostatnimi czasy (a może nawet był i zrobił zdjęcia) na cmentarzu z I wojny w Komańczy? Niedawno ganiałem jak głupi po stoku naprzeciw dworca PKP i go nie znalazłem
    W Komańczy są dwa cmentarze z tego okresu. Oprócz tego o który pytasz cmentarz przy przystanku Komańcza-Letnisko (lepiej zachowany niż ten k.stacji PKP), jego zdjęcia znajdziesz tu (na dole):
    http://www.twojebieszczady.pl/st_cer...z_komancza.php

Natomiast jeśli chodzi cmentarz koło stacji PKP to załączam foty. Znajdziesz go dokładnie pomiędzy dawną "wieżą ciśnień" (ta zarośnięta budowla) a pierwszymi krzaczorami. Nie ma tam zachowanych żadnych charakterystycznych dla cmentarza przedmiotów, dlatego też go nie znalazłeś. Poznasz go natomiast po zachowanych "tarasach", ponieważ kolejne rzędy grobów były jedne poniżej drugich ze względu na ukształtowanie terenu - podobnie jest na czynnym cm. parafialnym (tym k. przejazdu kolejowego).
    Na fotkach masz "wieżę ciśnień", sam cmentarz z cmentarza oraz cmentarz z przeciwległego stoku - zaznaczyłem na czerwono, niestety jest tylko skrawek ponieważ fociłem wtedy co innego akurat.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Leuthen
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Wrocław

Dzięki Piotrze za informacje, linka i zdjęcia. Teraz jestem na siebie bardzo zły, bo po przyjrzeniu się środkowej z załączonych fotografii zorientowałem się, że stałem po drugiej stronie tego niewielkiego rowu z krzaczkami i drzewkami. Poszedłbym 5 metrów dalej i byłbym już na tej nekropolii... Ehhhh
    Planuję jednak kolejny wyjazd w Bieszczady w październiku, to przynajmniej wtedy będę już wiedział gdzie i czego szukać
    Raz jeszcze dzięki za pomoc.

PS A czy masz może fotki z innych cmentarzy z PWS w Bieszczadach (oprócz tych z Chryszczatej)?

Bieszczadnik Awatar pablo
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

Poruszyliście tu m.in. temat cmentarza na Chryszczatej. Czy ktoś dysponuje jakimis zdjęciami tegoż obiektu lub zechciałby udzielić dokładnej wskazówki na temat jego lokalizacji? Dwa lata temu próbowalem go odszukać, ale mimo wskazań mapy na nic takiego nie natrafiłem...

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Jest ogrodzony ale żywymi drzewkami..
    O kurcze! Ale podrosły! Byłam tam póki co pierwszy i ostatni raz lat temu siedem i wyglądało to mniej krzaczaście.

Cytat Zamieszczone przez pablo Zobacz posta
    Poruszyliście tu m.in. temat cmentarza na Chryszczatej. Czy ktoś dysponuje jakimis zdjęciami tegoż obiektu lub zechciałby udzielić dokładnej wskazówki na temat jego lokalizacji? Dwa lata temu próbowalem go odszukać, ale mimo wskazań mapy na nic takiego nie natrafiłem...

Mam tylko takie
    Jest przy samym szlaku, mnie się wydaje, że nie sposób przeoczyć.
    Natomiast ta tabliczka na pierwszym zdjęciu to nie jestem pewna co to bo było trochę schowane w chaszczach i przede wszystkim spowite gęstą mgłą- nie doczytałam. Ale zapewno ktoś inny wie. :)
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez Trismela ; 11-10-2008 o 14:40

Bieszczadnik Awatar pablo
    Na forum od
    08.2008
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

Hmm, rzeczywiście - krzyż wyrasta dość wyraźnie spośród paproci... A mógłbym przysiąc, że patrząc ze szczytu jak i ze scieżki poniżej widziałem tylko paprocie... No cóż, temat do poprawki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)