Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 182

Wątek: Czarnohora pazdziernik 2007

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Czarnohora pazdziernik 2007

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta

czasem sie dziwie ze ludzie chca jechac w gory na wschod i narzekaja- ze na granicy sie dlugo stoi, ze drogi dziurawe, ze prawa czlowieka, ze szlakow nie ma...to po co oni tam jada??? na zachodzie tez pelno ladnych gor... a wygodniej i pelno cywilizacji ktora sie kocha..po co sie meczyc??
    Buba - zupełnie nie zgadzam sie z Tobą.

Zupełnie co innego bieda i ewentualnie dziurawe drogi ale powiązane z ogromną życzliwością tamtejszych mieszkańców, a co innego prymitywne chamstwo, jakie ma miejsce na granicy w Medyce.

Na to nie ma mojej zgody !

Na dodatek takie zjawisko ma miejsce tylko i wyłącznie w Medyce, niedawno przekraczałam granicę Słowacko-ukraińską w Czopie i było grzecznie, uprzejmie i szybko, dokładnie tak samo w Sygecie Marmaroskim-Sołotwinie (UK-RO).

To ze w Medyce jest chamstwo na pewno nie zmieni tego, że nadal będę jeździć na wschód, ale będę świadomie wybierać inną trasę. Ze Śląska łatwiej mi przez Słowację.

Granicę ukraińsko-polską w Medyce przekraczałam pod koniec lipca wracając z Gorganów.
    Kolejka jest koszmarna, ciągle z boku przez płot podchodzą podpite osobniki typu abs.
    Dodatkowo ukraiński celnik żądał aby osoba z plecakiem stojąca grzecznie w kolejce przepuściła przed siebie "mrówki", bez plecaków.

Spotkałam się z tym zarówno ja, jak i osoba, która przekraczała granicę jakieś 3-4 tygodnie później ode mnie (około 18 sierpnia). Nie trzeba chyba pisać, ze wycofanie się na bok, w sytuacji, kiedy w wąskim przejściu pomiędzy barierkami tłum ludzi napiera na plecy jest bardzo trudne.

U mnie skończyło się tym, ze 17-letnia dziewczyna (uczestniczka obozu) została przepchnięta przez napierający tłum i dosłownie wpadła pod nogi owemu celnikowi, który się na nią wydarł i odesłał na sam koniec kolejki. Jako osobę niepełnoletnią nie mogłam zostawić jej samej, czekaliśmy na nią zaraz za "budą" i w konsekwencji pouciekały nam wszelkie połączenia.

W drugim wypadku skończyło się tym, że tłum tak przyparł do barierki usiłującego się wycofać turystę z plecakiem, że ten zaczął wymiotować i tracić przytomność (był trzeźwy). Dopiero wtedy ludzie się opamiętali.

Również kiblowanie w autobusie kursowym 8 godzin (tak wracał Kuba) to też ponad moją wytrzymałość. Kuba jest chyba bardzo cierpliwy.

Ja dziękuję za takie przejścia.

A przecież to wszystko na prawdę można usprawnić i to stosunkowo niewielkim kosztem.
    Czasem mam wrażenie, ze ukraińscy celnicy/pogranicznicy usiłują za wszelką cenę pokazać jaką to władzę oni mają nad tym "motłochem".

Co do szlaków - to się w ogóle nie wypowiadam, bo akurat ja zdecydowanie wolę góry całkowicie bez nich (ze względu na obecność innych turystów), ale w sumie szlaki to mi też aż tak bardzo nie przeszkadzają.
    Niemniej zwykle bywa tak - tam gdzie są szlaki tam jest i "stonka".

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Również kiblowanie w autobusie kursowym 8 godzin (tak wracał Kuba) to też ponad moją wytrzymałość. Kuba jest chyba bardzo cierpliwy.

nie (a przynajmniej nie dlatego); zwyczajnie (jak już Ci wszak wcześniej pisał)
    - przespał sporą część tego czasu (-;

Resztę spędziłem m.in. gwarząc z pogranicznikami i celnikami,
    tudzież namierzając telefonicznie przełożonych tych ostatnich
    (jednak z 'dymu' ostatecznie zrezygnowałem, by rozjuszone biurestwo
    nie czepiało się współpasażerów - poza mną sami Ukraińcy z towarem).

Natomiast sytuacja owa była - na ile mogłem ustalić - spowodowana
    wyłącznie przez polskich celników
    (po ukraińskiej stronie razem z czekaniem stalismy bodaj 2 godziny).

Generalnie mam takie przykre wrażenie, że na granicach gdzie jedna z nacji
    uważa się butnie za 'wyższą' kulturowo czy cywilizacyjnie
    - to właśnie arogancji jej funkcjonariuszy zawdziecza się dodatkowe atrakcje.

Serdeczności,

Kuba

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez jacob.p.pantz Zobacz posta

Natomiast sytuacja owa była - na ile mogłem ustalić - spowodowana
    wyłącznie przez polskich celników
    (po ukraińskiej stronie razem z czekaniem stalismy bodaj 2 godziny).
    U mnie było dokładnie odwrotnie - po stronie ukraińskiej tłok, chamstwo funkcjonariuszy a dodatkowo potworne chamstwo polskich "mrówek" (Ukraińcy stali grzecznie).
    W budce polskiej szło już szybko i sprawnie, mimo wyrywkowej kontroli osobistej dotyczącej obywateli polskich.

Na dodatek czytałam pogłoski o likwidacji pociągu Lwów-Przemyśl.
    A już myślałam aby w przyszłym roku wracać tym pociągiem.

Podróż wychodzi nieco drożej niż marszrutką (ok 40 hrywien bilet Lwów-Przemyśl) ale przebiega szybko i w cywilizowanych warunkach.
    Pociąg dojeżdża do Przemyśla na tyle szybko, ze jeszcze sie "łapie" pociąg do Katowic i Gliwic.
    W zeszłym roku wracała nim Ania z grupą i z psem.
    Ja jak Ci wiadomo zostałam we Lwowie z uczestniczką ze zgubionym paszportem (który wcale nie był zgubiony).
    Grupa była w wagonie sama, odprawa celna przebiegła bezproblemowo (mimo psa bez paszportu). Z odprawą graniczną były problemy (wpisany w karteczkach inne miejsce przekroczenia granicy) ale ostatecznie dało się przejść bez łapówki (Ania udawała głupią).

Pozdrowienia

Basia

atmosfera na granicy to chyba element folkloru i uroku w czasie wyjazdu na wschod..
    Buba, rozumiem, że piszesz to jako żart.

Bieszczadnik Awatar pioabram
    Na forum od
    03.2007

atmosfera na granicy to chyba element folkloru i uroku w czasie wyjazdu na wschod.. moze jest troche niewygod ale kto jedynie wygode ceni niech jezdzi na zachod.. to chyba fajnie ze tu jest inaczej... a stoi sie roznie... z mojego doswiadczenia od 20 min. do 20 godzin... ale srednio to 4-5h..

czasem sie dziwie ze ludzie chca jechac w gory na wschod i narzekaja- ze na granicy sie dlugo stoi, ze drogi dziurawe, ze prawa czlowieka, ze szlakow nie ma...to po co oni tam jada??? na zachodzie tez pelno ladnych gor... a wygodniej i pelno cywilizacji ktora sie kocha..po co sie meczyc??
    A i owszem jesli chodzi o granicę ,to i wygodniej i normalniej!!,a czas spędzony na granicy wsród chamskich pograniczników,wolałbym spędzic ,gdzies na szlaku,dziurawej drodze,albo w uroczej karpackiej wsi!!wsrod bardzo życzliwych mieszkanców!!
    Mimo wszystko zyjemy od 18 lat w innych stadartach,nie tylko politycznych,Więc normalnym jest ze człowiek juz zapomniał,ze u nas tez tak kiedys było.
    Ale co tam te pare godzin na granicy wobec,ogromu czekających tam połonin!!Pocieszającym jest fakt ze do 2012,musza tam to jakos usprawnic!

Cytat Zamieszczone przez pioabram Zobacz posta
    Ale co tam te pare godzin na granicy wobec,ogromu czekających tam połonin!!
    Masz już jakiś plan wyprawy?

Na forum od
    03.2007

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Masz już jakiś plan wyprawy?
    POki co sprawa otwarta,pewnie bedziemy improwizowac,znalazłem taka pozycje na rzeczony temat"...www.antykwariat-filar.pl/obrazki/11924/1192.jpg.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

20 h na przejsciu samochodowym w medyce..ale to byl wyjatkowy raz, nawet kierowcy tirow mowili ze taki dzien to im sie daaawno nie trafil
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    03.2007

POki co sprawa otwarta,pewnie bedziemy improwizowac,znalazłem taka pozycje na rzeczony temat"...www.antykwariat-filar.pl/obrazki/11924/1192.jpg.
    a sprobuj moze poprostu od:www.antykwariat-filar.pl,mnostwo pozycji na wschodnie tematy sie tam znajduje

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

zmieńce kwalifikację wyjazdu z 'wyprawa' na 'wycieczka'
    - a wszystko się stanie prostsze (-;

Polacy tam jeżdą ('nowożytnie') regularnie od ca. 18 lat,
    mapy są łatwe do nabycia, poza trudniej dostępnymi (Rewasz, COTG)
    i starymi (Gasiorowski/Filar) jest np. prosty przewodnik "Bezdroży",
    na stronach klubów (zwł. akademickich) i osób prywatnych
    masa tras i diariuszy.... to już nie 'czasy pionierów'

niezła komunikacja autobusowa z większych miast śr. i pd.wsch. Polski

zwyczajnie - jedźcie tam pospacerować (-;

Serdeczności,

Kuba

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)