Strona 1 z 7 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?

To pytanie takie trochę retoryczne. Dzis byłem m.in. na cmentarzu żydowskim w Lutowiskach a także na cmentarzu koło cerkwi w Smolniku. To że piszę o gminie Lutowiska, to przypadek, akurat tam byłem. Obydwa miejsca są wymienione jako atrakcje turystyczne na stronach internetowych gminy. Tylko jak już dojdzie do oglądania, jakby robiło sie trochę wstyd, bo w tym roku chwastów jakoś nie udało się skosić. Cmentarz w Lutowiskach stwarza ogromny kontrast z budowaną obok strzelnicą myśliwską czy widocznymi w dole zabudowaniami Lutowisk/ poza tym jednym przy głównej drodze, bo wygląda tak samo jak kirkut/. Dodam że w Smolniku i w Lutowiskach w czasie gdy ja tam byłem, przewinęło się kilkanaście osób, więc miejsca te budzą zainteresowanie przybyszów " z Polski". Przypuszczam że władzom Lutowisk, ale także innych gmin, wydaje się że wystarczy zrobić stosowne tabliczki, raz posprzątać i jest już gotowa atrakcja. A gdyby jeszcze zadbać o bieżące utrzymywanie tego co się wcześniej zrobiło by znowu nie zarosło ?
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?

W Lutowiskach ulega dewastacji również stary cmentarz greckokatolicki. W ub. roku byłem tam dwa razy i zauważyłem, że w międzyczasie został zniszczony (wyraźne ślady rozbicia) jeden pomnik nagrobny. Był to nota bene pomnik z napisem polskim, więc przyczyną wandalizmu nie było chyba nacjonalistyczne "wszechpolskie" oszołomstwo ...
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?

moze ktos im powiedzial ze najwieksza atrakcja jest przedzieranie sie przez chaszcze i odszukiwanie starych nagrobkow posrod pokrzyw i zagmatwanych pnaczy??
    grunt zeby zabytkowy cmentarz nie niszczal, a wysoka trawa i brak tabliczek chyba tego nie powoduje. A kto naprawde go chce odnalezc to znajdzie, dopyta miejscowych, pokreci sie tu i tam.. jakby wszedzie sie szlo po sznurku to by chyba bylo troche nudno?
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    To pytanie takie trochę retoryczne.
    (...)
    Przypuszczam że władzom Lutowisk, ale także innych gmin, wydaje się że wystarczy zrobić stosowne tabliczki, raz posprzątać i jest już gotowa atrakcja. A gdyby jeszcze zadbać o bieżące utrzymywanie tego co się wcześniej zrobiło by znowu nie zarosło ?
    A może byś po prostu do nich napisał. Wtedy Twoje pytanie nie byłoby retoryczne.

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

Z tego co wiem to cmentarz zawsze był utrzymany w porządku, przez pracowników zatrudnianych na tak zwanych robotach publicznych dofinansowywane to było przez Urząd Pracy może brak już takich rąk do pracy w Lutowiskach i cmentarz zarasta.

Do naive nie którzy dostrzegają atrakcję w inny sposób nie jak turyści: cmentarze , piękne miejsca ale metry kwadratowe asfaltu czy nowego chodnika.
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Bo to nie jest atrakcja turystyczna ?czy wystarczy ci taka odpowiedz

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

mistrz ciętej riposty
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    mistrz ciętej riposty
    Ale - nihil novi - nieprzemyślanej. Klopsik jako przewodnik powinien wiedzieć że ten cmentarz akurat jest atrakcją turystyczną, przynajmniej w założeniu, ponieważ jako takowa atrakcja wymieniony jest m.in. na stronie Gminy Lutowiska. Wchodzi również w skład Ekomuzeum "Trzy Kultury" - ścieżki historyczno-przyrodniczej, gdzie również stanowi (ma stanowić) atrakcję turystyczną. Sama ścieżka to co prawda ogólnie rzecz biorąc niewypał - nie mniej cmentarz na niej jest jako jeden z punktów.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    mistrz ciętej riposty
    Raczej samookaleczenia.

Tu na tym forum często toczą się gorące dysputy co i gdzie by jeszcze wybudować, by ściągnąć turystów. I wiele się buduje, np. w Smolniku na wzgórzu sąsiadującym od północy ze wzgórzem cerkiewnym zdaje sie będzie nowe miejsce dla narciarzy zjazdowych . Budując nowe za często się zapomina o tym co już jest. Mnie przeciez nie chodzi o prostowanie pochylonych macew czy wykladanie alejek brukiem, ja chciałbym by tam ktoś wykosił pokrzywy. W najblizszych dniach w Lutowiskach chcą by tłumnie odwiedzali je turyści w związku ze świętem żubra / pomysł dobry/, ale jeśli ci turysci przyjadą, to część pójdzie na pobliski kirkut, wszak wszędzie są tabliczki pokazujący stosowny kierunek.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Tu był post Klopsika - niestety omyłkowo został skasowany.
    Prośba do Klopsika: jeśli pamiętasz i chce Ci się to napisz jeszcze raz.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)