To pytanie takie trochę retoryczne. Dzis byłem m.in. na cmentarzu żydowskim w Lutowiskach a także na cmentarzu koło cerkwi w Smolniku. To że piszę o gminie Lutowiska, to przypadek, akurat tam byłem. Obydwa miejsca są wymienione jako atrakcje turystyczne na stronach internetowych gminy. Tylko jak już dojdzie do oglądania, jakby robiło sie trochę wstyd, bo w tym roku chwastów jakoś nie udało się skosić. Cmentarz w Lutowiskach stwarza ogromny kontrast z budowaną obok strzelnicą myśliwską czy widocznymi w dole zabudowaniami Lutowisk/ poza tym jednym przy głównej drodze, bo wygląda tak samo jak kirkut/. Dodam że w Smolniku i w Lutowiskach w czasie gdy ja tam byłem, przewinęło się kilkanaście osób, więc miejsca te budzą zainteresowanie przybyszów " z Polski". Przypuszczam że władzom Lutowisk, ale także innych gmin, wydaje się że wystarczy zrobić stosowne tabliczki, raz posprzątać i jest już gotowa atrakcja. A gdyby jeszcze zadbać o bieżące utrzymywanie tego co się wcześniej zrobiło by znowu nie zarosło ?
Zakładki