Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Dlaczego nie dba się o to co ma byc atrakcją ?

Ok, skoro tak pięknie wszystko wygląda jak Lucyna to opisuje, to już chyba nawet nie ma co promować. W tym tempie za 2-3 lata trzeba będzie stać w kolejce żeby wejść na ścieżkę
    p.s - klopsik kup sobie jakiś translator czy coś, bo ni cholery nie idzie zrozumieć o co Ci chodzi
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Ok, skoro tak pięknie wszystko wygląda jak Lucyna to opisuje, to już chyba nawet nie ma co promować. W tym tempie za 2-3 lata trzeba będzie stać w kolejce żeby wejść na ścieżkę
    Niestety aż tak pięknie to nie jest. Brakuje mi ściągi na www.twojebieszczady.pl. Z czegoś przewodnicy muszą się uczyć.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    Mam prosbe nie mieszajcie Lutowisk do ZUbrow bo sie skompromitujecie bydlo rogate domowe
    Slava klopsik, slava grzybki czy cuś innego, slava ZUbry.
    Klopsik czego Tyś się objadł? Od kiedy to w nadleśnictwie Lutowiska nie ma żubrów? Od kiedy to w nadgranicznej K. nie można ich spotkać? Od kiedy to nie można powędrować trasą ekomuzeum nie natrafiając na żubrze kupy?

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Na trzezwo tak mam wlasnei z powodu braku alkoholu bredze ,po pijaku gadam bardziej z sensem moral nie wolno mi trzezwiec

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Niestety aż tak pięknie to nie jest. Brakuje mi ściągi na www.twojebieszczady.pl. Z czegoś przewodnicy muszą się uczyć.
    O tak tak A najlepiej się uczy i zapamiętuje jak sie pisze,więc przewodnicy mogą w ramach szkolenia napisać ściągę i mi przysłać W drugiej części szkolenia w ramach dbałości o kondycje i stanowisko pracy wyciągają kosy lub kosiarki i jadą 2 szkolenia wiosną, 2 w sierpniu i problem z trawą rozwiązany. Przyjemne z pożytecznym + darmowa reklama w prasie: "Przewodnicy dbają o porządek" (cy cuś) pewna jak w banku, a wątek na forum będzie nieaktualny :D
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    [...]ekomuzeum "Trzy kultury"[...]
    Co to za bełkot?:O

Pozdrawiam,
    Derty

PS: na stronie tej 'rewelacyjnej' inicjatywy byłem, jak by co
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    [...]
    1. - porusza modną obecnie "wielokulturowość",
    2. - informacje na tablicach oprócz ogólników zawierają wiele ciekawych anegdot,
    3. - dodatkowo są umieszczone archiwalne zdjęcia,
    4. - pokazały lokalnym mieszkańcom że teren Lutowisk jest terenem interesującym,
    1. Co ma 'wielokulturowość' z ekologią wspólnego?:O Ekologia w tym kontekście staje się tak czczym hasełkiem, że aż żal bierze...A przy okazji - a co jeśli moda zniknie?
    2. Widział Ty rzesze studiujących takie tablice? Bo ja nigdy. Im więcej tekstu na tablicy, tym szybciej ludzie od niej odchodzą;>
    3. Czemu to niby ma służyć? Poprawie funkcjonowania quasi-naturalnych ekosystemów? Różnorodność biologiczna pewnie wzrośnie, bo na gnijących tablicach pojawią się cenne grzyby:P
    4. Ciekawe. To do nich skierowano tę inicjatywę? A może pani nauczycielka zawala robotę od lat i nie uczy o 'ziemi ojczystej' jak należy? I jeszcze - co miejscowemu goniącemu za spyrką do gruli da ta niezwykle interesująca wiedza o tym, że tu mieszkali Żydzi i np Rusini?

Ogólnie: co roku różne tam gminy, nadleśnictwa i inne urzędy i organizacje marnotrawią publiczne pieniądze na gnioty i głupoty. Za napisanie kilku tekstów na ciąg tablic autor zakupuje auto lub coś do chałupy z samograjów lub TV. To zysk. Za zrobienie kilku tablic jakaś firma zgarnia pokaźną kasę. Troch kasy na folderek, w którym zwykle roi się od komunałów nudzących czytających go ludzi już drugim lub trzecim zdaniem. Ja tylko się dziwię np instytucjom UE czy naszym ministerstwom, które tak pozwalają marnotrawić grosiwo. Konia z rzędem temu, kto wykaże wzrost wskaźników 'rozwoju' (i do tego eko:P) gospodarczego po wkopaniu w glebę wokół Lutowisk tablic skazanych na zgnicie lub/i zamalowanie przez wandali. A może by tak tę kasę wsadzić do szparkasy, aby lokalni 'agroturystycy' mogli wziąć tani kredyt na modernizację swych gospodarstw? Nieeee...to niemożliwe...Lepiej wziąć za tablice...
    I przypominam - ekologia to nie jest nauka o kirkutach. Polecam Oduma panowie twórcy ekomuzeów 'trzy kultury':)

Pozdrawiam,
    Derty

eksportową śliwowicję

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Zajrzałeś na stronę ekomuzeum? bo na pewno tam nie byłeś... A jeśli byłeś czy nie zwróciłeś uwagi na przystanki typu: arboretum szkolne, przystanek płazy, ptaki, rośliny i wiele wiele innych...?
    to ignorancja czy tylko miałeś ochotę się wyżyć?

Zaiste kultura jest źródłem cierpień...

Lucyna dzienki za info.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Zajrzałeś na stronę ekomuzeum? bo na pewno tam nie byłeś... A jeśli byłeś czy nie zwróciłeś uwagi na przystanki typu: arboretum szkolne, przystanek płazy, ptaki, rośliny i wiele wiele innych...?
    to ignorancja czy tylko miałeś ochotę się wyżyć?

Zaiste kultura jest źródłem cierpień...
    Na stronie byłem, czytasz Ty posty uważnie? I nadal twierdzę, że guzik ma to wszystko wspólnego z ekologią, a ekologia z historią, etnografią itp. Zestawienie spraw zupełnie nic ze sobą nie mających wspólnego. Wykorzystywanie MODNYCH hasełek po nic, aby tylko upstrzyć i zasłonić krajobraz tablicami nikomu nie potrzebnymi. W tym względzie nie przekona mnie argumentacja w Twoim stylu. Dlatego, że daleko jej do argumentacji w ogóle.
    Ja się nie wyżywam choć przyznaję, zawsze mi gula skacze, gdy widzę takie pomieszanie, groch z kapustą, bezsensowność. Co ciekawsze - w krainach bardziej cywilizowanych takich cudotworów nie widywałem za często. Tam się lepiej wykorzystuje kasę. Choćby na odchwaszczenie kirkutów.

Te wszystkie przystanki na ścieżce to edukacja. Piękne to. Lecz niefunkcjonalne i nieefektywne. I dobrze o tym wiesz. Co komu po tabliczce z żabą w lesie, jeśli tam już nie ma tej żaby żywej, gdyż uciekła przed ludźmi? Co komu po malunku storczyka, jeśli storczyk na pamiątkę zerwał zakochany w przyrodzie chłopczyk? Tak to wygląda i tyle. Co komu po tym wszystkim, gdy 99% dzieciaków, średniaków i starzyków ma w poważaniu te informacje- przychodzą w to miejsce, bo kazali, bo może coś fajnego jest, a później idą i ględzą o sprawach doczesnych za nic mając gadaninę przewodników. Żeby nauczyć ludzi ekologicznej świadomości, to trzeba więcej jej w szkole poświęcić uwagi.
    Co ma wspólnego z ekologiczną świadomością wiedza o ludziach drzewiej tu mieszkających? Nic. Znów szermowanie pustym hasełkiem. Na 'eko' już mało kto się złapie, bo to całkiem wyprane z sensu pojęcie.

Taki jest mój pogląd i mam zamiar go głosić dopóki ktoś mnie przekona ARGUMENTAMI, że nie mam racji:)

Zaiste, kultura (dyskusji też) jest źródłem cierpień...
    Pozdrawiam,
    Derty

eksportową śliwowicję

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

No dobra... specjalnie dla ciebie Derty wykład o tym co ma wspólnego ekologia z kulturą. Zacznijmy od tego że Ekologia (gr. o*kos + lógos = dom + nauka) to nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, zajmująca się badaniem oddziaływań pomiędzy organizmami, a ich środowiskiem. (zerżnięte z wikipedii)...
    W definicji tej nie podają że słowo to jak i jego sens zostało stworzone przez ludzi (a powinni zacząć używać tego stwierdzenia przy wszystkich definicjach bo jakiś amerykański prawnik się jeszcze przypieprzy że tego nie ma) dla ludzi... nie przez zwierzątka i nie przez roślinki i nie dla zwierzątek ani roślinek tylko dla człowieka przede wszystkim po to aby nie kalał własnego gniazda... Być może to przypadek ale w nazwie tej nauki jest również „dom”... Jak to możliwe żeby ptaki, ssaki i inne istoty mieszkały w domu... Przecież „dom” to urządzenie, w którym mieszkają ludzie...? Bez sensu... co przyroda ma wspólnego z człowiekiem...(na czym polega odwieczny spór natura – kultura?)...? Skąd się wzięło słowo: przyroda, ryba, róża (czyżby człowiek to wymyślił?)...? Przecież nie z kosmosu (Co to jest holizm, ekologia głęboka?)...? I kto w ogóle miał rację Darwin czy Maciej Giertych (hmmm...?)...?

„Więcej światła” powiedział Goethe i umarł.

Podstawowa rzecz: ekologia to jest „nauka”... Kiedyś taki pan Kartezjusz sobie wymyślił że nauka to jest takie drzewo (system wiedzy pewnej)... Wszyscy się tego trzymali i te drzewo zaczęło się rozrastać w XIX i na początku XX w. chyba najbujniej kwitło. W XIX w jedną z gałązek tego drzewa była właśnie ekologia, na tym drzewie była również gałązka, która nazywała się kulturwissenschaft nauki o kulturze... Nie przypadkowo napisałem po niemiecku bo to Niemcy w wszystkich niemal naukach poszli w tym okresie do przodu (wrócę do tego później)... Wyobraź sobie sytuacje, w której człowiek, który zajmuje się całe życie literaturą średniowiecza być może nigdy nie dowie się że istnieje róża, która nie ma kolców i znajduje się w Bieszczadach, natomiast ekolog być może nigdy się nie dowie że Jaworowi Ludzie to średniowieczna straż graniczna w Polsce... To tylko drobny przykład tego jak specjalizacja w jakiejś dziedzinie doprowadziła do tworzenia się nowej klasy specjalistów - ignorantów (szerzej o tym w „Buncie Mas” J. Gasseta, rozdział XII, ale polecam ci przede wszystkim rozdział VIII)... Niby nic... paru mądrych głupków więcej... Ale co się okazało: tymi mądrymi głupkami było bardzo łatwo sterować... Ograniczone horyzonty do tylko własnych działek zamieniły tą pseudo - inteligencje w posłuszne psy jednej słusznej idei... Dalej chyba nie ma sensu opisywać (poczytaj „Dialektyke oświecenia”)
    Derty nadążasz...? właśnie opisałem ci genezę największego debilizmu, ignorancji i totalnego zadufania, w historii tzw. ludzkości... Być może historia musi się powtarzać... ale ja wolę tą tzw. matkę głupich...
    Próbujesz oddzielić historie Lutowisk od ekologii... Podważasz w ogóle sensowność robienia jakichkolwiek ścieżek dydaktycznych... twoja brocha...
    A ja uważam że jeśli ta ścieżka zainspiruje choć jedną osobę to będzie to wystarczający sukces...
    Twoje argumenty mają bardzo namacalny charakter: zamienić to na dopłaty dla agroturystyk, nowe auto w gminie itp... pewnych rzeczy nie da się kupić Derty...

Teraz twoje główne pytanie co ma wspólnego ekologia z ruinami dawnych kultur w Lutowiskach?
    Przepraszam że niegrzecznie odpowiem pytaniem na pytanie: A zadałeś sobie kiedyś główne pytanie skąd ten fenomen Bieszczadów? Główkowałem kiedyś nad tym i dalej główkuje, ale wydaje mi się że głównym powodem jest ta wygrana natury nad kulturą w Bieszczadach... Tak naprawdę góry te zaczęły być atrakcyjne dopiero po II wojnie światowej... gdy natura wgryzała się ostrym pazurem w zrujnowaną ziemiankę, czy studnie, gdy pomyślało się że w tej dolinie jeszcze kilkadziesiąt lat temu żyło kilkaset osób... że teraz będzie tylko cisza. Jednym z głównych powodów założenia BdPN była tzw wtórna sukcesja... czy była by ona możliwa gdyby nie wcześniejsza działalność człowieka (kultura)...?

A ty skąd ty te swoje argumenty wyciągasz...? z czapy...? :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)