Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Pseudoatrakcje w Cisnej.

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Pseudoatrakcje w Cisnej.

ten element z rozstrzelaniem jencow byl rzeczywiscie niesmaczny, niesympatyczny i wogole mozna go bylo pominac.. ale cos w tym jest ze duzo ludzi lubuje sie w roznych makabrach- wystarczy wlaczyc telewizor.. zreszta sie zastanawiam co cala impreza miala wspolnego z bieszczadami- czy w miejscu gdzie ja organizowali byla kiedys taka bitwa??

z drugiej strony kompletnie nie rozumiem oburzenia ze po cisnej chodzili ludzie w niemieckich mundurach, jak czasem w zamkach sa pokazy i bitwy rycerskie to potem po okolicy tez paraduja krzyzacy, tatarzy i tacy rozni, tez niezbyt lubieni w naszej historii. Ale jesli to tylko zabawa to po co oburzac sie na widok munduru? na mnie tez czesc ludzi krzywo patrzy jak chodze w mojej budionowce, a mnie sie ona po prostu podoba bo ma smieszny ksztalt
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    z drugiej strony kompletnie nie rozumiem oburzenia ze po cisnej chodzili ludzie w niemieckich mundurach, jak czasem w zamkach sa pokazy i bitwy rycerskie to potem po okolicy tez paraduja krzyzacy, tatarzy i tacy rozni, tez niezbyt lubieni w naszej historii.
    Pod Legnicą najstarsi nie pamiętają Tatarów, Niemców w mundurach w całej Polsce jeszcze pamiętają. Coraz mniej naocznych świadków wojennej historii, ale nie można ich pominąć. I stąd te reakcje na mundury niemieckie, na tryzub, itd itp. Należy o tym pamiętać.
    Reszta mieści się w ramach braku wyczucia i dobrego smaku. Z tych samych powodów. W Toruniu jacyś przebierańcy z toporem usiłowali mnie ściąć. Było kładzenie głowy na pieńku i zamachy potężnym narzędziem katowskim. Zabawa jak każda inna. Ale nie do śmiechu byłoby, gdyby w Warszawie stanął hitlerowiec i dla zabawy ustawiał ludzi pod ścianą - fotka - pamiątka z wakacji.
    Długi

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    ten element z rozstrzelaniem jencow byl rzeczywiscie niesmaczny, niesympatyczny i wogole mozna go bylo pominac.. ale cos w tym jest ze duzo ludzi lubuje sie w roznych makabrach- wystarczy wlaczyc telewizor.. zreszta sie zastanawiam co cala impreza miala wspolnego z bieszczadami- czy w miejscu gdzie ja organizowali byla kiedys taka bitwa??

z drugiej strony kompletnie nie rozumiem oburzenia ze po cisnej chodzili ludzie w niemieckich mundurach, jak czasem w zamkach sa pokazy i bitwy rycerskie to potem po okolicy tez paraduja krzyzacy, tatarzy i tacy rozni, tez niezbyt lubieni w naszej historii. Ale jesli to tylko zabawa to po co oburzac sie na widok munduru? na mnie tez czesc ludzi krzywo patrzy jak chodze w mojej budionowce, a mnie sie ona po prostu podoba bo ma smieszny ksztalt

Takie zdarzenie nigdy nie miało miejsca, więc to nie była rekonstrukcja tylko idiotyczna zabawa "historyczna". Jest różnica między mundurem SS a strojem krzyżackim, tararskim czy innym z zamieszłej historii. Bo mundur SS / nie mylić z Wermachtem/ to symbol faszyzmu, a takie symbole są w Polsce zakazane. Oczywiście aktor na scenie może taki mundur nosić, ale po spektaklu zostawia go w garderobie. Jakiś miesiąc temu w Przemyślu była rekonstrukcja forsowania Sanu przez Wermacht i walki z Armią Czerwoną. Ale to było oparte na autentycznych wydarzeniach z czerwca 1941 r. i o ile wiem nikt potem nikogo nie rozstrzeliwał / dla nietutejszych: od września 1939 r. do 22 czerwca 1941 r. przemyskie Zasanie należało do GG, natomiast reszta miasta do USRR/.
    Pozdrawiam
    naive

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)