Cytat Zamieszczone przez Loodie Zobacz posta
Nocując w Tarnawie Niżnej wybrać się o zachodzie słońca na "dziewiętnastkę" (jak się nie mylę tak się nazywa to miejsce). Chodzi mi o punkt widokowy na Krzemień i Bukowe Berdo. Zakładając, że są one na zachód od tego miejsca zakładam (nie wiem czy słusznie), że słońce powinno się skrywać mniej więcej z tamtej strony, co powinno wyglądać dość atrakcyjnie
Generalnie na taki spacer wybrać się zawsze warto, jak już się jest w Tarnawie i ma się trochę czasu. Nie byłem tam o zachodzie słońca, ale IMHO (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) Kopa, Krzemień i Bukowe Berdo nie są dokładnie na zachód, ale bardziej na południowy zachód od punktu widokowego. Zatem tarcza Słońca będzie się skrywać albo lekko nad Bukowym Berdem albo nad lasem, ale mimo wszystko powinno być ładnie.
p.s - "19" to nie nazwa tego miejsca, tylko nazwa (numer) tej drogi na której taras widokowy się znajduje - od szosy k.przyczółków mostów kolejki aż do Bukowca. Często mylnie nazywana "Błękitną Aleją" - nawet przew. Rewasza tak ją tytułuje. B. Aleja to nie ta droga.