Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Chreptiów wraca do Lutowisk

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Trauma
    Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Chreptiów wraca do Lutowisk

Ostatnio słyszałam coś takiego: "Pod Poznaniem jest taka miejscowość XYZ gdzie właściciel posiada kawałek pola(płaski teren), kawałek lasu i mały stawek. Miejscowość - zadupie na mapie ledwo widoczna, dojazd- polna droga co chwilę poprawiana przez właściciela, wygląd hotelu - wiejska chata a w środku "full wypas" laboratorium kosmetyczne ośrodek spa, błyskawiczna obsługa, itd. Brak miejsc wolnych przez cały rok a ceny nie na nasze kieszenie."
    "Noc ci stworzyłem najciemniejszą
    byś mogła być bielsza od czerni"

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Fajnie. Będzie owa stanica przystawała do poIgloopolowskich obdrapanych bloków. Doskonały pomysł na rozpropagowanie bogactwa gminnego.
    pozdro.

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

Cytat Zamieszczone przez takitam Zobacz posta
    Fajnie. Będzie owa stanica przystawała do poIgloopolowskich obdrapanych bloków. Doskonały pomysł na rozpropagowanie bogactwa gminnego.
    pozdro.
    Przecież to nie ma powstać pomiędzy blokami. A co do bloków to i tak wyglądają ładnie jak po czasach iglopolowskich

Jeżeli ta inwestycja powstanie to na pewno same Lutowiska tylko mogą na tym zyskać, i może nareszcie prywatny biznesmen sam zadba o promocję ośrodka i gminy Lutowiska.

Ale od informacji do realizacji zapewne jeszcze bardzo długa droga.
    Możliwości na pewno są tym bardziej jak RARR ma opracować wniosek to wierzę że ta inwestycja się uda. Pożyjemy zobaczymy
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

Bieszczadnik Awatar mapiot
    Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    Łódź

pomimo tych całych inwestycji, bo ich poprostu się nie uniknie (takie czasy) mam nadzieję, że Bieszczady nie stracą za dużo na swojej "bieszczadzkości".
    Życzyłbym wszystkim forumowiczom, żeby miejscowości i miasteczka bieszczadzkie nie stały się nigdy drugim Zakopanem, Krynicą czy inną Szczawnicą. Owszem dla ludzi miejcowych jest to w niektórych przypadkach może i jakaś szansa tylko żeby nie przegiąć z komercją. Nie chodzi mi o to, żeby jak najmniej ludzi przyjeżdżało. Niech jak najwięcej osób pozna te wspaniałe góry. Chodzi o to, żeby obdarzyli te góry szacunkiem .Wtedy napewno dla każdego znajdzie się w nich miejsce a góry odwdzięczą się za to.

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Inwestycja (wyliczana na 50 mln)
    Ta kwota to mniej więcej 15 / piętnaście/ budżetów gminy Lutowiska.

Dochody budżetu własne ogółem 3 148 669 PLN
    Dochody budżetu własne podatek rolny 124 979 PLN
    Dochody budżetu własne podatek od nieruchomości 567 438 PLN
    Dochody budżetu własne podatek od środków transportowych 10 764 PLN
    Dochody budżetu z tytułu udziałów w podatkach ogółem 242 860 PLN
    Dochody budżetu z tytułu udziałów w podatkach osób fizycznych 244 107 PLN
    Dochody budżetu subwencje ogólne 1 603 776 PLN
    Dochody budżetu - dotacje z budżetu państwa 442 225 PLN
    Dochody budżetu - środki na dofinansowanie zadań gmin 25 799 PLN
    Wiec ta kwota w skali gminy to niewyobrazalne pieniądze. Ale czy realne ? Zwłaszcza że Lutowiska mimo iż obszarem drównują prawie Warszawie, nie są tak znane jak Krynica, Piwniczna czy Szczawnica.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Mysl sluszna tylko ja bedzie z wykonaniem ?

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Byłbym baaaardzo ostrożny co do tej inwestycji.
    Kilka podobnych hucznie zapowiadano, a potem było jak zawsze.
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

To nie nasze zmartwienie... W Beskidach podobnego typu ośrodków jest cała masa, hoteliska wielkie jak pałace, z basenami, dżakuzami i innymi duperelami... a wgórach??? szlaki zarastają, schroniska puste, idąc z raczy na rycerzową we wrześniu ub. roku nie spotkałem żywej duszy!!!
    Jak zbudują ten ośrodek to może przybędzie klientów sklepu i statcji benzynowej z lutowiskach, ale w górach nic, a przynajmniej niewiele się zmieni...
    dlatego też nie rusza mnie jakoś szczególnie ta wieść, no chyba że będzie dodatkowy smaczek związany n.p. z odrolnieniem terenów :D

Idea jest podobna do tego co zrobiono w Czorsztynie... zorientowani wiedzą w czym rzecz.

pozdrawiam
    DP
    Ostatnio edytowane przez damian ; 12-08-2007 o 01:21 Powód: byk

Cytat Zamieszczone przez mapiot Zobacz posta
    mam nadzieję, że Bieszczady nie stracą za dużo na swojej "bieszczadzkości".
    Życzyłbym wszystkim forumowiczom, żeby miejscowości i miasteczka bieszczadzkie nie stały się nigdy drugim Zakopanem, Krynicą czy inną Szczawnicą.
    Niestety, ale tak będzie. To kwestia 15-20 lat Z przyrodą wygrają money.

Cytat Zamieszczone przez damian Zobacz posta
    W Beskidach podobnego typu ośrodków jest cała masa, hoteliska wielkie jak pałace, z basenami, dżakuzami i innymi duperelami... a wgórach??? szlaki zarastają, schroniska puste, DP
    Beskidy zawsze były niezbyt uczęszczane, a Bieszczady zawsze były symbolem wolności czy "dzikiego zachodu", zawsze były modne. Dlatego tu zawsze ludzi będzie pełno, coraz więcej.
    Może się mylę (oby !), ale takie odnoszę smutne wrażenie.

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

Cytat Zamieszczone przez włóczykij Zobacz posta
    Beskidy zawsze były niezbyt uczęszczane, a Bieszczady zawsze były symbolem wolności czy "dzikiego zachodu", zawsze były modne. Dlatego tu zawsze ludzi będzie pełno, coraz więcej.
    Może się mylę (oby !), ale takie odnoszę smutne wrażenie.

Wybacz stary ale nie wiesz o czym mówisz!!!!!! Po Beskidzie śląskim czy Żywieckim przewalały się zawsze niezmierzone tłumy turystów plecakowych i niedzielnych!!! i to nie tylko latem ale i w każdy praktycznie weekend!!! W wielu miejscach nadal tak jest! To wynika z bliskości aglomeracji śląskiej...
    Ja jestem spokojny o to, że akurat taka inwestycja niewiele zmieni w Bieszczadach, jeśli idzie o turystykę pieszą...
    A to że się na Bieski zmieniają... cóż, taka kolej rzeczy... zastanówcie się czy byłoby tam tak "dzikozachodowo' i romantycznie gdyby nie akcja wisła...

pozdrawiam
    DP

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)