Strona 18 z 24 PierwszyPierwszy ... 8 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 239

Wątek: Bieszczady przestają być dzikie

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Bieszczady przestają być dzikie

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    ...w śpiworze - należy dodać:D
    lazic w spiworze? w spiworze to chyba da sie tylko pelzac lub skakac
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

No chyba, że sobie dziurki na kończyny wytniesz

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2009

Jak tak dalej będzie prawdziwi turyści zaczął jeździć na Ukrainę, żeby zobaczyć prawdziwe Bieszczady

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez rafcinek Zobacz posta
    Jak tak dalej będzie prawdziwi turyści zaczął jeździć na Ukrainę, żeby zobaczyć prawdziwe Bieszczady
    Nie wiem co to są "prawdziwi turyści" ale większość moich znajomych od dawna tak robi a nie "zaczyna".

B.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez rafcinek Zobacz posta
    a którzy to sa ci "prawdziwi" turyści i które to są te "prawdziwe Bieszczady"????
    te sprzed wojny - cywilizowane, te powojenne - wyludnione dziwnymi zrządzeniemi historii czy te nieco późniejsze - na siłę pegeeryzowane??
    nawet w tych słodkich i "dzikich" latach 60-tych w Bieszczady przyjeżdżały prawie masowo autokary z wycieczkami górników ze śląska aby sobie odetchnęli powietrzem i napatrzyli na zielone...więc te bajki o pustych i dzikich Bieszczadach to naprawdę bajki.
    I tak samo wtedy jak i dzisiaj byli ci, którzy odkrywali Bieszczady dla siebie i zakochiwali się w nich a także ci, którzy twierdzili, że Bieszczady się skończyły...
    ...ale może jak wszyscy "prawdziwi" turyści zaczną jeździć na Ukrainę to więcej miejsca będzie dla tych przeciętnych

...czasami jak tak czytam to Forum w temacie "dzikość" to mam wrażenie, że niektórych tylko krok dzieli od stwierdzenia, że Bieszczady przestaną być "dzikie" wyłącznie z tego powodu, że oni przestaną tam jeździć...

pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    autokary z wycieczkami górników ze Śląska
    Takie małe widzimisię

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2009

Bieszczady zawsze zostaną Bieszczadami !!!!!!!- czy te sprzed wojny i te powojenne. Były to prawdziwe Bieszczady. A teraz wchodzi do nich za dużo cywilizacji.

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2009

Kiedyś spotkałem gościa, który przyjeżdżał w Bieszczady od dobrych 30 lat. I powiedział mi: "Kiedyś tam była piękna łąka, a teraz są zabudowania i tak jest prawie wszędzie" Mnie podoba się natura "dzikość" tak jak było dawniej. Prawdziwy turysta nie wiesz? Jeszcze trochę luksusowymi samochodami wjechaliby na połoninę, bo im się nie chce wysiąść z limuzyny. Objadą pętę i wydaje im się że znają Bieszczady A troszeczkę spaceru i podziwiać piękno Bieszczad?

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2009

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    te sprzed wojny - cywilizowane, te powojenne - wyludnione dziwnymi zrządzeniemi historii
    Dlaczego sprzed wojny czy po wojnie. Na połoninach wypasano woły czy hucuły. A wielkie targi odbywały się w Lutowiskach. Po wojnie górale wypasali owce była to piękna szachownica - wypasione łąki i lasy- tak jak przed wojną i było pięknie. A ja widzę, że słabo znasz bieszczadzką historię.

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Jeżeli weźmiemy pod uwagę, że w bieszczadach są "normalne sklepy" (bo jeszcze w latach siedemdzisiątych XX w. do wielu miejscowości przyjeźdżał sklep na kółkach i dowoził wcześniej zmówiony towar), telefony komórkowe mają zasięg, w sklepach można płacić karta a i bankomaty zaczeły się pojawiać to faktyczn bieszczady przestały być dzikie. Ale to chyba normalne, że ludzie tam mieszkający też mają prawą do odrobiny luksusu. Ale dla nas turystów, wszelkiego rodzaju łazików, chaszczowników i wagabundów jest jeszcze wiele miejsc dzikich. Jeżeli tylko chcemy ruszyć się poza popularne szlaki znajdziemy miejsca w których zostaniemy sami z przepiękną przyrodą, naszymi myślami i ciszą która może być swego rodzaju katharsis. Więc nie miejmy pretensji, że cywilizacja wkracza na te tereny bo wielu z nas świadomie lub nie, z jej dobrodziejstw w bieszczadach korzysta.
    pozdrawiam
    Marek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)