Strona 5 z 24 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 239

Wątek: Bieszczady przestają być dzikie

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Domyślnie Odp: Bieszczady przestają być dzikie

Przecież nikt nowych dróg nie buduje, a naprawianie nie ma wpływu na przyrodę, a jeśli nawet, to z korzyścią, bo mniej kurzu w powietrzu.
    Do Wołosatego naprawiali już wielokrotnie i co z tego ? Dziury po każdej zimie
    jeszcze większe. Gdyby zrobili raz, a porządnie, to mniej kasy w tych kałużach
    by utopiono. :)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)

Było tu na Forum o tytułowym zjawisku już tyle, że szkoda gadać. Ja proponuję zabieg następujący:D Na pierwszym - lepszym - końcu skali dzikości umieśćcie Beskid Niski. Na drugim - gorszym - końcu skali dzikości ustawcie nie Tatry czy Gorce, a Karkonosze. I dla ulżenia sobie w chwilach smutnych konstatacji nad zanikiem dzikości bieszczadzkich wspomnijcie, jak to w Reisengebirge Mniemce kładli podwaliny pod nowoczesne zagospodarowanie gór, w tym turystyczne, rzecz jasna:P Gdy już wspomnienie dobrego czasu niemieckiej gospodarności zjeży Wam wszystkie możliwe włosy, spójrzcie na obowiązkową (mam nadzieję:)) mapę Bieszczad na ścianach Waszych pokojów i poczujecie tylko ulgę, tylko ulgę...
    Pozdrawiam,
    Derty

PS: Polecam tu jako dobry punkt startu do ćwiczenia się w 'mojej metodzie' 'Moje wspomnienia turystyczne' W. Orłowskiego, w których znany wszystkim oberżyświat opisuje znamienite początki turystyki masowej w europejskich górach:D
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

lucyna
    Guest

Na koniec ścieżka dydaktyczna salamandra Ustrzyki Górne-Wołosate czas przejścia nieznany. 2 żmije na 1 m kwadratowy. Obowiązkowe wodery lub cuś podobnego.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Trasa Ustrzyki G.- Wołosate jest drogą gminną tak twierdzą mieszkańcy i niestety nie ma pieniędzy na remont,pewnie szybko nie będzie zrobiona wiec trzeba sie uzbroić w cierpliwosc i jakoś przejechać tą droga,a poza tym to w bieszczady się jeżdzi dla pięknych połonon a nie na rajdy, wiec najlepiej plecak i wgóry a nie narzekać na stan dróg.

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

[QUOTE=Teresa45;47812]Trasa Ustrzyki G.- Wołosate jest drogą gminną QUOTE]

Droga Ustrzyki Górne - Wołosate jest drogą wojewódzką nr 897.
    Pozdrawiam
    Przemek

Cytat Zamieszczone przez Teresa45 Zobacz posta
    Trasa Ustrzyki G.- Wołosate jest drogą gminną
    Mylisz się. Jest to droga wojewódzka nr 897 Tylawa-Wołosate.

Bieszczadnik Awatar żubr
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    ustrzyki dolne

...Bieszczady przestały być dzikie już jakieś 15 lat temu...a co do drogu UG-W to ma ona statut zamknietej i nikt z zarządu dróg nie będzie remontował drogi, po której teoretycznie prócz pojazdów parkowych i mieszkańców nie powinien się poruszać nikt inny...a wracając do dzikości Bieszczadów to niech wszyscy tzw. Bieszczadnicy zacznął organizować życie sobie a nie ludziom mieszkającym w Bieszczadach i wymagać furmanek konnych i strzechy na dachu bo "JA" chcę przyjechać w "DZIKIE BIESZCZADY"...jak ktoś chce je znaleźć to zawsze je znajdzie tylko "z wozu", plecak i przed siebie...a nie narzekać, że tu powinno być tak czy tak...jak tak bardzo podobają się Bieszczady to zapraszam do kupna kawałka ziemi, kupna domu...pomieszkać chwilę ....ciekawe jak szybko chęć na dzikość przejdzie...to tyle na temat...
    http://www.wrota-bieszczadow.pl/galeria/żubr - tam można powędrować...

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

[quote=żubr;47837]...Bieszczady przestały być dzikie już jakieś 15 lat temu...a co do drogu UG-W to ma ona statut zamknietej i nikt z zarządu dróg nie będzie remontował drogi, po której teoretycznie prócz pojazdów parkowych i mieszkańców nie powinien się poruszać nikt inny...
    [...]
    A kto wydał takie zarządzenie i na jakiej podstawie ?
    Mieszkańcy, a pojazdy parkowe służbowe, to zupełnie inny temat
    i mniemam, iż nie na forum bieszczadzkie. Postruffka.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez żubr Zobacz posta
    [...] niech wszyscy tzw. Bieszczadnicy zacznął organizować życie sobie a nie ludziom mieszkającym w Bieszczadach i wymagać furmanek konnych i strzechy na dachu bo "JA" chcę przyjechać w "DZIKIE BIESZCZADY"[...]
    Po pierwsze, drogi Żubrze, nikt tu nikomu życia nie urządza. Po drugie - współczesne strzechy należą do poszukiwanych i wysoko cenionych materiałów pokryciowych. Dam sobie rękę uciąć, że wielu mieszkańców Bieszczad chciałoby, aby było ich stać na takie strzechy;> Po trzecie - jazdy furmankami dla turystów, to kapitalny sposób na zarobek. Spytaj podhalańskich, jaką kasę ciągną z bryczek.
    A ja CHCĘ DZIKOŚCI. To warunek mojego przyjazdu w Bieszczady. I w dodatku zamierzam o tym tu pisać ile wlezie. Dzikość bowiem jest TOWAREM DO SPRZEDANIA, a ja chcę go kupować:)

Pozdrawiam,
    Derty

PS: Chętnie bym się tam osiedlił drogi Żubrze ale macie nierealistyczne ceny nieruchomości. W regionach bardziej 'turystycznie rozwojowych' można kupić glebę z domostwem nawet 4-krotnie taniej. To też polecam uwadze miejscowych 'biznesmenów'.
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    ...A ja CHCĘ DZIKOŚCI. To warunek mojego przyjazdu w Bieszczady. I w dodatku zamierzam o tym tu pisać ile wlezie. Dzikość bowiem jest TOWAREM DO SPRZEDANIA, a ja chcę go kupować:) ...
    Jeśli dobrze Cię zrozumiałam, to jak najbardziej masz rację.
    Każdy z nas chce dzikości. Ja też. Nie odważę się powiedzieć, że "tubylcy" nie mogą z tego korzystać. Czyli SPRZEDAWAĆ. Bo to zawracanie kijem Wisły. Używacie światła, samochodów, etc? Już kiedyś o tym pisałam - pewnego procesu nie da się odwrócić, zahamować (choć w myślach z tkliwością wracam często do dziadka, jego gospodarki małorolnej, kosy, konia, pługu...). Bo inaczej z Bieszczad należałoby zrobić rezerwat. I już słyszę te głosy - "wali cepelią", albo "biedni ludzie, kto im to zrobił"... Zatrzymujemy czas teraz, czy cofamy się do furmanek i pasiaków?

Cieszmy tym co jest nam dane, tu i teraz.

G

PS. A co do porównań z innymi rejonami turystycznymi (masówką, tandetą, etc.) byłabym ostrożna. W Bieszczadach jest przewaga mądrych ludzi, którzy nie podetną gałęzi na której siedzą. Ja przynajmniej takich spotykam, o nich słyszę. Wierzę w nich.
    Ostatnio edytowane przez Goska ; 04-09-2007 o 23:49

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)