Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Bpp 2007

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Domyślnie Odp: Bpp 2007

Jabol pisze
    Tak sie akurat składa że najwięcej zwierząt jest tam gdzie kończy sie zasięg troski ochroniarzy.
    .
    święte słowa, święte słowa

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

W aktualnym prawie lotniczym na temat lotów nad parkami jest tyle:

Dział VI: Żegluga powietrzna
    Rozdział 1: Zasady korzystania z przestrzeni powietrznej i organizacji ruchu lotniczego

Art. 124.
    Zabrania się wykonywania lotów statkami powietrznymi z napędem nad obszarami parków narodowych i rezerwatów przyrody poniżej wysokości względnych podanych przez państwowy organ zarządzania ruchem lotniczym w trybie art. 122.

I DO CHWILI PRZEBYWANIA W POWIETRZU TYLKO TO DOTYCZY PARALOTNI I SZYBOWCóW. A PAN DYREKTOR DOBRZE O TYM WIE BO W CIEMIę BITY NIE JEST.. TAK WIęC KAZDA AKCJA (łAPANKA) SKIEROWANA W KIERUNKU LATAJACYCH PARALOTNIARZY JEST PRZESłANKą DO WYPADKU BO NIKt ZłAPAć SIę przecież NIE DA I WTEDY ROBI SIę NIEBEZPIECZNIE.........

lucyna
    Guest

Rozumiem. Winy nie ponoszą ci co łamią prawo ale ci co ich łapią. Czy właściciel terenu czyli BdPN nie ma prawa ustanawiać przepisów dotyczących swojej własności? Oczywiście turyści są ważniejsi niż zwierzęta. Nie przyszło Ci na myśl, że tego rodzaju stwierdzeniami sam sobie szkodzisz. Jesteś wszechwiedzący jeżeli chodzi naszą przyrodę. Co tam, że naukowcy są przeciwni, co tam, że ktoś napisał pracę magisterską na ten temat. To tylko wykształciuchy, którzy nie znają się na swojej robocie. Moje, nasze interesy są nadrzędne.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez QSQS Zobacz posta
    W aktualnym prawie lotniczym na temat lotów nad parkami jest tyle:
    [...]
    Zabrania się wykonywania lotów statkami powietrznymi z napędem nad obszarami parków narodowych i rezerwatów przyrody poniżej wysokości względnych podanych przez państwowy organ zarządzania ruchem lotniczym w trybie art. 122.

I DO CHWILI PRZEBYWANIA W POWIETRZU TYLKO TO DOTYCZY PARALOTNI I SZYBOWCóW. [...]
    O ile się nie mylę praktyka prawna w Polsce jest taka, że ustawy są praktycznie zawsze uzupełniane przez rozporządzenia wykonawcze. To rozporządzenia (wydawane przez odpowiedniego ministra) szczegółowo określają odpowiednie zasady zakreślone ogólnie w ustawie i właśnie takie rozporządzenie cytowałem poprzednio. Nie masz racji twierdząc, że rozporządzenie nie dotyczy paralotniarzy.

Wiem, że wśród paralotniarzy są ludzie bardzo wielu zawodów, poszukaj może prawnika lub studenta prawa - daj im do przeczytania ustawę i rozporządzenie, może oni Cię przekonają.

Pozdrawiam
    Bartek

PS. Jak pisałem wcześniej nie wnikam, czy to słuszny zakaz czy nie. Chcę Ci tylko pokazać, że park jest w prawie zabraniając lotów nad swoim obszarem.
    Czterech panów B.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Droga biegnąca przez Bieszczady jest nadzorowana przez policje i służby ,które maja pojęcie o tym i mogą postawić szlaban ...

Tak samo sprawa wygląda w powietrzu . Nadzór nad tym sprawują służby kompetentne w tym temacie. .. a te nie zabraniają wykonywania lotów nad parkami paralotnią.

Oczywiście cały czas mowa o lataniu nad Bieszczadami a nie o ślizganiu sie ze szczytów połonin. taka mała róznica ............

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta
    O ile się nie mylę praktyka prawna w Polsce jest taka, że ustawy są praktycznie zawsze uzupełniane przez rozporządzenia wykonawcze. To rozporządzenia (wydawane przez odpowiedniego ministra) szczegółowo określają odpowiednie zasady zakreślone ogólnie w ustawie i właśnie takie rozporządzenie cytowałem poprzednio. Nie masz racji twierdząc, że rozporządzenie nie dotyczy paralotniarzy.

Wiem, że wśród paralotniarzy są ludzie bardzo wielu zawodów, poszukaj może prawnika lub studenta prawa - daj im do przeczytania ustawę i rozporządzenie, może oni Cię przekonają.

Pozdrawiam
    Bartek

PS. Jak pisałem wcześniej nie wnikam, czy to słuszny zakaz czy nie. Chcę Ci tylko pokazać, że park jest w prawie zabraniając lotów nad swoim obszarem.
    przestrzeń powietrzna nad parkiem nie leży w ingerencji władz parku.

paralotniarze przed lotem uzyskują pozwolenia od służb nadzoru lotniczego i jesli jest zgoda a przeważnie jest to problemu nie ma. .

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Rozumiem. Winy nie ponoszą ci co łamią prawo ale ci co ich łapią. Czy właściciel terenu czyli BdPN nie ma prawa ustanawiać przepisów dotyczących swojej własności? Oczywiście turyści są ważniejsi niż zwierzęta. Nie przyszło Ci na myśl, że tego rodzaju stwierdzeniami sam sobie szkodzisz. Jesteś wszechwiedzący jeżeli chodzi naszą przyrodę. Co tam, że naukowcy są przeciwni, co tam, że ktoś napisał pracę magisterską na ten temat. To tylko wykształciuchy, którzy nie znają się na swojej robocie. Moje, nasze interesy są nadrzędne.
    Lucyno!! ale o to chodzi że do póki pilot jest w powietrzu nad Bieszczadami to nie łamie prawa. Prawo złamie wtedy kiedy wyląduje w miejscu zakazanym czyli poza szlakiem.. i tyle !!!!!!

zrozummy sie wreszcie.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez QSQS Zobacz posta
    przestrzeń powietrzna nad parkiem nie leży w ingerencji władz parku.

paralotniarze przed lotem uzyskują pozwolenia od służb nadzoru lotniczego i jesli jest zgoda a przeważnie jest to problemu nie ma. .
    Zamiast wypisywać tu na forum przeczytaj uwaznie całą ustawę prawo lotnicze i wydane do niej przepisy wykonawcze. Najlepiej kilka razy, może wreszcie zrozumiesz w czym rzecz.
    Pozdrawiam
    naive

lucyna
    Guest

QSQS Doskonale wiesz, że Wasza dyscyplina mnie fascynuje. Chciałabym skończyć kurs paralotniarstwa. Bardziej zależy mi na bieszczadzkiej przyrodzie. Nie moźecie porozmawiać z naukowcami i dojść do orozumienia.
    Tylko tyle. Zycze Wam tego wszystkiego co powinnam życzyć w takiej sytuacji.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Zamiast wypisywać tu na forum przeczytaj uwaznie całą ustawę prawo lotnicze i wydane do niej przepisy wykonawcze. Najlepiej kilka razy, może wreszcie zrozumiesz w czym rzecz.
    Pokaż mi to dot.. paralotni i latania nad!! parkiem..

dzięki...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)