Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Bpp 2007

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Domyślnie Odp: Bpp 2007

Ależ mnie po prostu rozśmieszają takie zakazy i wiele innych zakazów.
    Wcale nie jest tak, że turyści "łażą", gdzie im się podoba - rzadko można spotkać kogokolwiek poza szlakiem. Faktem jest, iż była tak zwana nagonka na paralotniarzy jakieś dziesięć lat wstecz i zakończyła się tym, że nocowali poza Parkiem Narodowym Bieszczadzkim. Nie wiem, czy takie rygorystyczne przepisy obowiązują we wszystkich Parkach na całej ( naszej ? ) kuli ziemskiej.
    Pozdrawiam i życzę pomyślnych wiatrów

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez takitam Zobacz posta
    Wcale nie jest tak, że turyści "łażą", gdzie im się podoba - rzadko można spotkać kogokolwiek poza szlakiem. Faktem jest, iż była tak zwana nagonka na paralotniarzy jakieś dziesięć lat wstecz i zakończyła się tym, że nocowali poza Parkiem Narodowym Bieszczadzkim. Nie wiem, czy takie rygorystyczne przepisy obowiązują we wszystkich Parkach na całej ( naszej ? ) kuli ziemskiej.
    Pozdrawiam i życzę pomyślnych wiatrów
    Pewnie wiesz iż w każdym parku narodowym troche inne są zadania ochronne. A w BdPN chroni się m.in. zwierzeta, których nie ma / albo prawie nie ma / na innych terenach. Nie wiem więc co tu może akurat rozśmieszać. Zwłaszcza że poza BdPN jest aż nadto dużo miejsca by sobie folgować w lataniu.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Cytat Zamieszczone przez takitam Zobacz posta
    A mnie rozśmieszają takie posty. Nie bez potrzeby utworzono parki narodowe, maja one określone przeznaczenie i zadania w ochronie przyrody ożywionej i nieożywionej (warto poczytać i zaznajomić się z zagadnieniem). W związku z powyższym tereny parków muszą być ograniczone bardziej rygorystycznymi przepisami w porównaniu do terenów otwartych, ogólnie dostępnych. Obecnie istniejące parki narodowe w Polsce zajmują ok. 1 % powierzchni kraju, czy ten jeden procent to zbyt dużo aby ponieść trochę wyrzeczeń i podporządkować się regułom tam panującym ? No ale taka natura ludzka (jak to ktoś tu na Forum już napisał) „...przepisy są po to, aby je łamać”, ot i cały komentarz do sprawy. Na ten temat napisano już mnóstwo postów i tyle samo jest poglądów w tej materii. Dyskusja pewnie będzie trwała w nieskończoność.
    Pozdrawiam
    Przemek

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Rzeczywiście. A co z otuliną Parku. Przepisów należy przestrzegać wszędzie.
    Może zboczę nieco z tematu fruwania i zapytam : jak ma się ochrona przyrody, biorąc pod uwagę stację bazową telefonii komórkowej tuż pod nosem dyrekcji BdPN - w centrum Ustrzyk Górnych, ale prawdopodobnie dyrekcja w tym przypadku nie ma nic do powiedzenia. Nie wiem, co jest bardziej szkodliwe - przelot nad parkiem, czy emisja fal z tej stacji
    i jaki ma wpływ na otoczenie, również w odniesieniu do mieszkańców.
    Temat można ciągnąć w nieskończoność.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)