No, to chyba się w tym tygodniu tam przejdę
bertrand236
Warto, warto tam zajrzeć. Daj znać jak się będziesz wybierał![]()
Marcin
Ciekawe na czyje zlecenie?
Ostatnio edytowane przez buba ; 28-04-2009 o 11:51
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Kurna, rozumiem, że trza dbać o takie budowle, by zachować dla potomnych...ale to już nie to samo...
Troszkę inaczej to wyglądało kilka miesięcy temu...
![]()
Bertrandzie -jeśli dotrzesz do Wyżnej,podejdź PROSZĘ odrobinę dalej za cerkiew.Tam po prawej stronie jest kępa drzew na wzgórku.To podobno jest cmentarz,ciekawe czy są tam jakieś ślady po nagrobkach?Może foto jakieś-z góry DZIĘKUJĘ
Kilkanaście lat temu rozmawiałem ze starszą kobieta, która urodziła się i mieszkała w Żernicy Wyżnej przez ponad 20 lat - tuż po wojnie wyszła za mąż i zamieszkała z mężem w Lesku. Powiedziała mi, że powyżej cerkwi, po prawej stronie drogi do Bereźnicy Wyżnej, na niewielkim cyplu nad potokiem znajdował się cmentarz żołnierzy z okresu I wojny światowej. Na jednej z przedwojennych jest on zaznaczony- ale nie mogę jej w tej chwili odnaleźć - bałagan po przeprowadzce. Niedługo po tej rozmowie byłem tam, lecz nie znalazłem żadnych śladów. Żałuję, że ponownie nie porozmawiałem z tą panią. Niestety zmarła 2 miesiące temu. Prawdopobnie Marcinie chodzi o ten sam cmentarz.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)