Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Krywe, Tworylne

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2007
    Rodem z
    Krasne koło rzeszowa

Domyślnie Odp: Krywe, Tworylne

Jesli ktoś wie gdzie można natkn ąć sie na wilki albo jeszcze lepiej rysia to prosze o namiar.

Rysia bardzo trudno jest spotkać. Podobno całkiem niemożliwe. A wyobraź sobie, że jakieś cztery lata temu, powracając z Ustrzyk Górnych na Tarnawę Niżną, (jadąc od Ustrzyk Górnych - w Stuposianach trzeba skręcić w prawo),
    przebiegł mi drogę autentyczny ryś!!!! Było to za serpentynami na wiodącymi na Wilczą Górę.Zmierzało, ale jeszcze prawie jasno, sierpień chyba, ale tych "pędzelków" na uszach delikwenta nigdy nie zapomnę.
    I te strony Bieszczadów Tobie polecam. Trzeba tylko cierpliwości i częstych odwiedzin, bo z pewnością Wetlina, Polańczyk, Ustrzyki Górne czy Dolne takich atrakcji nie zapewnią.
    Z całego serca życzę spotkania.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2007
    Rodem z
    Krasne koło rzeszowa

Wiem że rysia trudno spotkać bo jestem biologiem, ale dzięki za wszkazanie miejsca. Szukam czegoś w dolinie sanu w okolicach rez. Hulskie i Krywe bo z tego co czytałem to tam jest prawdziwy matecznik i Mmozna spotkać wszystkie drapole oczywiście trzeba mieć duuuuużo szczęścia.

Bieszczadnik Awatar sofron
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wwa Północ

Cytat Zamieszczone przez falcon Zobacz posta
    Wiem że rysia trudno spotkać bo jestem biologiem, ale dzięki za wszkazanie miejsca. Szukam czegoś w dolinie sanu w okolicach rez. Hulskie i Krywe bo z tego co czytałem to tam jest prawdziwy matecznik i Mmozna spotkać wszystkie drapole oczywiście trzeba mieć duuuuużo szczęścia.
    Rysie są w dolinie Moczarnego (mają tam rezerwat). Dwa tygodnie temu widziałem na własne oczy i słyszałem na własne uszy jak łaził i miauczał (czy one miauczą!?) wielki kotek na polu namiotowym w Wetlinie przy hotelu górskim... Była czwarta rano i napędził nam niezłego stracha. A w ogóle to przyjedźdo puszczy Kampinoskiej-spotykam je tam regularnie dwa razy do roku...)
    sofron

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2007
    Rodem z
    Krasne koło rzeszowa

A może ktoś wie gdzie można natknąć sie na ostoje jeleni? Albo jeszcze lepiej jakieś stałe i dobre rykowisko?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez falcon Zobacz posta
    A może ktoś wie gdzie można natknąć sie na ostoje jeleni? Albo jeszcze lepiej jakieś stałe i dobre rykowisko?
    Np. we wspomnianym wcześniej Sękowcu. Byłem na przełomie XI/X rok temu, dwa lata temu i codziennie o 5 rano była pobudka: byk wyłaził na droge i się darł. Obok ośrodka jest łąka - jedna niżej drogi, druga wyżej - na tej wyżej, na boku przylegającym do ośrodka jest ambona, można tam się zaczaić. Przyzwoitym miejscem była też łąka nad Sanem - drogą polną od punktu widokowego/miejsca ognisko (tym przy tablicach rezerwatów, na rozdrożu). Tylko teraz tam na dole są uprawy leśne jakieś, ale na jelenie miejsce było dobre - ambona też, nie wiem tylko czy jej nie rozebrali.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)