Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Krywe, Tworylne

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie Odp: Krywe, Tworylne

Trochę sam, trochę z przyjaciółmi.
    Rysia nie widziałem. To Tosia zjeżdżając maluszkiem bez włączonego silnika mało nie rozjechała młodzieży rysiej w liczbie 3 czy 4 sztuk.
    Żubry i owszem, same się pchały przed oczy, szczęściem dla mnie w znacznej jednak odległości.
    Wiosna i jesień wszędzie w Bieszczadach zachęca do obserwacji. Szczególnie wiosna.
    Chwila ciszy i spokojnego siedzenia nawet na otwartej przestrzeni i coś na ciebie wyjdzie. Jeśli chodzi o ptaki - przeszukaj forum. Ktoś z miejscowego Komitetu Ochrony Orła był tu aktywny.
    Pozdrawiam
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

Witam!
    Falkon- jest w Sękowcu (obecnej Zatwarnicy) ktoś kto o ambonach ,jeleniach ,wilkach .niedżwiedziach itp żyjątkach wie sporo (w szczególności mam na myśli lokalizację) . Jeśli Cię to interesuje , podam więcej szczegółów .Okolicę zna jak wszyscy oni tam albo i lepiej . U niego również możesz zamieszkać .

Pozdrawiam PF
    ps
    Kiedyś nawet (rykowisko) "zawołał" byka na samo niemal podwórko takim kawałkiem rury od odkurzacza . Co roku o tej porze tam bywam ,więc wiem o czym ..... polecam . Większość ambon bywa pozamykanych na kłódkę - myślę jakieś pozwolenie potrzebne będzie a po za tym to sezon gdzie ambony są dość "mocno używane"

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

no jak połazisz sobie, to ambon jest co kawałek, aż się ciężko zdecydować. Zawsze brak czasu... ale ten taras widokowy ze stokówki widzi mi się dość atrakcyjnie. Większa odległość to jednocześnie slabsze obserwacje (chyba że masz długie oczy) ale z drugiej strony zwierzęta śmielsze, i wiekszy obszar obserwacji.... ten bród poniżej... też mi się widzi że jest uczęszczany do dziś..

Co do rysia to ciężko widzę zasiadkę. Jesteś biologiem to już nie muszę nic tłumaczyć. Jak będziesz już po wyprawie- pochwal się obserwacjami i zdjęciami proszę.
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar tomekk
    Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Warszawa

Czesc,
    Ambona znajduje się przy drodze asfaltowej wiodącej z Hulskiego wzdłuż Krywego i Tworylnego. Idzie wzdłuż tej drogi szlak koński. Ambona jest dokładnie na składzie drewna w okolicach źródeł potoku Twrylczyk. Załączam fotkę. Wilka można spotkać, a jakże (też załaczam fotkę).
    Pozdrawiam
    TK
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    "Pędząc tak ciągle do przodu pamiętajmy: Ziemia jest okrągła"

Bieszczadnik Awatar sofron
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wwa Północ

Cytat Zamieszczone przez falcon Zobacz posta
    Wiem że rysia trudno spotkać bo jestem biologiem, ale dzięki za wszkazanie miejsca. Szukam czegoś w dolinie sanu w okolicach rez. Hulskie i Krywe bo z tego co czytałem to tam jest prawdziwy matecznik i Mmozna spotkać wszystkie drapole oczywiście trzeba mieć duuuuużo szczęścia.
    Rysie są w dolinie Moczarnego (mają tam rezerwat). Dwa tygodnie temu widziałem na własne oczy i słyszałem na własne uszy jak łaził i miauczał (czy one miauczą!?) wielki kotek na polu namiotowym w Wetlinie przy hotelu górskim... Była czwarta rano i napędził nam niezłego stracha. A w ogóle to przyjedźdo puszczy Kampinoskiej-spotykam je tam regularnie dwa razy do roku...)
    sofron

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2007
    Rodem z
    Krasne koło rzeszowa

A może ktoś wie gdzie można natknąć sie na ostoje jeleni? Albo jeszcze lepiej jakieś stałe i dobre rykowisko?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez falcon Zobacz posta
    A może ktoś wie gdzie można natknąć sie na ostoje jeleni? Albo jeszcze lepiej jakieś stałe i dobre rykowisko?
    Np. we wspomnianym wcześniej Sękowcu. Byłem na przełomie XI/X rok temu, dwa lata temu i codziennie o 5 rano była pobudka: byk wyłaził na droge i się darł. Obok ośrodka jest łąka - jedna niżej drogi, druga wyżej - na tej wyżej, na boku przylegającym do ośrodka jest ambona, można tam się zaczaić. Przyzwoitym miejscem była też łąka nad Sanem - drogą polną od punktu widokowego/miejsca ognisko (tym przy tablicach rezerwatów, na rozdrożu). Tylko teraz tam na dole są uprawy leśne jakieś, ale na jelenie miejsce było dobre - ambona też, nie wiem tylko czy jej nie rozebrali.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    było też zgłoszenie przelotnego orła cesarskiego - nie potwierdzone.
    Jest potwierdzenie. Orzeł zalatuje. Gniazdo ma na Słowacji.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2007

w 2001 roku w schronisku w suchych rzekach mieszkal david,szwajcar,ktory przyjechal oddelegowany z uczelni w celu przeprowadzenia badan.udalo mu sie znalezc male rysie w dziupli drzewa i zalozyc jednemu lokalizator.
    a jesli idzie o nocleg to polecam kwatere u Majsterkow.pieknie...i szorstko.i namiocie na tworylnem nad rzeka,szczegolnie w samotnosci przy pelni ksiezyca.auuuuuuuuu!!!!!!

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2007
    Rodem z
    Krasne koło rzeszowa

czy to aby napeno cesarski?
    Kto go zaobserwował w okolicach otrytu?
    Może to przedni?
    sam widziałem je na krywym a z tego co wiem to na otrycie po obu stronach żyja ok trzy pary.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)