Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Trupy

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Domyślnie Odp: Trupy

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    z tego co zrozumialam to barnaba pytal jak wyprawic i zakonserwowac zwierze a nie czy wolno i wedlug ktorego paragrafu

prawem jak widac nie nalezy sie przejmowac bo najlepiej to by zabronili wszystkiego..ostatnio widzialam nawet tablice ze w lasach panstwowych zabrania sie nie tylko biwakowania i palenia ognisk ale tez pozyskiwania runa lesnego i grzybow bez zgody zarzadu - dobre, nie?
    Bubo...
    Barnaba pytał o preparowanie, racja ale orsini napisał że to jest zabronione prawnie, wiec napisałem<skopiowałem co na ten temat jest napisane w ustawie>

A co do pozyskiwania runa leśnego i grzybów to:
    Art. 27. 1. Lasy stanowiące własność Skarbu Państwa są udostępniane, z uwzględnieniem zakazów zawartych w art. 26 i art. 30, do zbioru płodów runa leśnego:

1) na potrzeby własne;
    2) dla celów przemysłowych, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
    2. Zbiór płodów runa leśnego dla celów przemysłowych wymaga zawarcia umowy z nadleśnictwem.
    3. Nadleśniczy odmawia zawarcia umowy, w przypadku gdy zbiór runa leśnego zagraża środowisku leśnemu.
    4. Lokalizowanie pasiek w lasach stanowiących własność Skarbu Państwa jest nieodpłatne.
    5. Minister właściwy do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasady lokalizowania pasiek na obszarach leśnych.

Tak wiec sobie zbierac grzyby borówki i inne badziewia możesz..Jednakże jeżeli założyłabyś firmę która zbierałaby i sprzedawała te badziewia znalezione w lesie< i zebrane łamałabyśprawo>. Oczywiście jeżdząc samochodem tudzież autobusem widziałąś zapewne grzybiarzy czy innych ludzików stojących przy drogach i oferujących sprzedaż dóbr lasu w wiaderkach i słoiczkach...Jednakże na taki drobny "handel" < nie wiem czy dobrze sie wyraziłem'' PGLLP przymróża< Przymrórza?> oczy
    POzdrawiam i polecam jako lekture do poduszki Ustawe o Lasach...
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

...

tylko z takim zdechlakiem to chyba najwiekszy problem z przewozeniem... bo w pociagu posadzic kolo siebie na siedzeniu to troche glupio, a przynajmniej ja bym nie chciala wiezc trupa w plecaku w ktorym mam spiwor i jedzenie..chyba ze autem i miec jakas skrzynke?

...
    Mamy jakieś tam doświadczenie
    Pozdrawiam
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar Anyczka20
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Sanok / Dublin

No nie. Chyba skonczyły się granice dobrego smaku jak dla mnie. Nie jestem jakoś przesadnie wrażliwa, ale "gratuluje" pomysłowości... Zbierajcie sobie w lesie co tam chcecie, nic mi do tego. Ale po co zaraz to upubliczniać. Dla mnie ta czacha przywiązana do rury wydechowej czy czegoś tam innego to jest przykry widok. Może i trup...ale troche szacunku nie zawadzi...

Pozdrawiam fanów"dzikiej przyrody", miłośników flory i fauny i dobrego smaku.

Przepraszam, ale dla mnie to jest już przegięcie.
    "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
    Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
    Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."

www.anyczka20.fotosik.pl
    www.youtube.com/Anyczka24

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Fafik..... :(
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Wolałem przykry widok niż niesamowity zapach nomen omen w "Karawanie". Dwaj bracia forowicze, chyba mnie rozumieli kiedy oglądali ten sposób transportu czaszki. Zresztą po przewianiu wiatrem czaszka trafiła do wnętrza karawanu. /Mam świadków / Ale O.K. Skoro dla Anyczki i może jeszcze części forowiczów takie widoki są niesmaczne to aluzju poniał. Więcej takich zdjęć nie będzie pod moim nickiem. A rura wydechowa jest po lewej stronie....
    Pozdrawiam

P.S.
    Czaszka została zaje /zabrana/ przez niezidentyfikowanego osobnika z mrowiska na terenie Pyrlandii.
    bertrand236

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Bison- ta ustawe to rozumiem i popieram, chyba po prostu zle sformuowali na tablicy w lesie- ale tamto mnie rozwalilo:
    "w lesie zabrania sie:
    -palenia ognia, biwakowania, klusowania, halasowania i pozyskiwania runa i grzybow" stalam i gapilam sie na ta tabliczke jakbym ducha zobaczyla... a tu oni taki myk i skrot myslowy spreparowali

a odnosnie szacunku to zwlok- jak wisi na scianie oprawiona czacha z rogami albo wypchany misiek gdzies stoi to juz jest dobrze?? a przeciez kazdy z nich musial odbyc jakis transport i spreparowanie.. no to czemu zajrzenie do sprawy "od kuchni" jest niesmaczne a czacha na scianie w dworku mysliwskim dla wiekszosci jest juz ok??

paskudny ten zlodziej czerepow.. choc moze nie wiedzial ze ta czacha tyle przeszla w swoim zyciu (i po
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

a odnosnie szacunku to zwlok- jak wisi na scianie oprawiona czacha z rogami albo wypchany misiek gdzies stoi to juz jest dobrze?? a przeciez kazdy z nich musial odbyc jakis transport i spreparowanie.. no to czemu zajrzenie do sprawy "od kuchni" jest niesmaczne a czacha na scianie w dworku mysliwskim dla wiekszosci jest juz ok??
    trupie czachy z rogami kurzące sie na ścianach zawsze budziły we mnie niesmak... Nie wiem czy ktos da wiarę ale wielokrotnie nie schylałem sie po zrzuty gdy spotykałem je nawet tej wiosny. Nie maja dla mnie wartości. Tak samo jak wypchane truchła tu i tam, często pochodzą z kłusownictwa. Palcem nie pokażę bo nie mam żelaznych dowodów. wszytko to trąci "przyrodnictwem" rodem z XIX wieku kiedy to naukowiec gdy chciał sie przyjrzec zwierzątku z bliska robił mu najpierw dziurke miotaczem ołowiu...
    Osobiście nie widze nic atrakcyjnego w czyms takim i byłem zdziwiony ze barnaba nie odpuścił tym zwłokom ale to jego niezrozumiała dla mnie pasja...
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Do kolekcji, leżał na kamieniach na "meandrowym odcinku Osławy" a przy okazji co to było? Chyba pies?
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Strzelam: praptak?
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Do kolekcji, leżał na kamieniach na "meandrowym odcinku Osławy"
    No nie,tam jest rezerwat,nie wolno wchodzić
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów