Strona 1 z 10 1 2 3 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Wątek: Noclegi - jakość usług, ceny, kategoryzacja

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Turystyka aktywna sznsą czy zagrożeniem?

O turystyce zrównoważonej założyłam osobny wątek. Jest on przydługachny więc nie chce mi się ani powielać informacji ale robić ściągi.
    Konferencja goni konferencję, szkolenie goni szkolenie i co z tego wynika. Nic. Wybacz ale mnie interesuje los osób ze mną wspólpracujących, bieszczadzkiej przyrody i rozwój w określonym kierunku naszej turystyki. Los ludzi mieszkajacych w Bieszczadach zależy od nich samych i od polityków począwszy od samorządowców.
    O czym chcę dyskutować? Konferencja będzie zwieńczeniem projektu realizowanego przez Dziką Przyrodę i Fundację Procarpatia. Efektem tego projektu jest przeszkolenie kilkunastu przewodników, w większości ludzi mających wykształcenie "przyrodnicze" i zapoznanie ich z bioróznorodnością Karpat Wschodnich (szkolenia były nader ciekawe), wydanie przewodnika Dzika przyroda i mapy atrakcji przyrodniczych na terenie przygranicznym polsko-ukraińskim, wytyczenie ścieżki przyrodniczej obok muzeum przyrodniczo-łowieckiego w Nowosiółkach, zapoznanie się z naukowcami-przyrodnikami z Ukrainy. O czym jeszcze? Przyglądnij wątek o jakości usług przewodnickiech. Większość osób, którzy będą na konferencji już się z nim zapoznało. Interesuje mnie też wspólna promocja Bieszczadów i zahamowanie rozwoju turystyki masowej.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2006

Pięknie ależ to ładnie napisałaś droga Lucyno a jeżeli chodzi o ludzi mieszkających w Bieszczadach to lepiej niech o ich losach nie decydują politycy i samorządowcy . Jestem już trochę skołowany no bo jak mam rozumieć promocję Bieszczadów poprzez zachamowanie turystyki ? a ileż to u nas fundacji , centrów informacji ile to osób jest zaangażowanych w promocję naszego regionu.A kto nas promował 20 lat temu ? a i turystów jakby było wtedy więcej no i przyroda na tym nie ucierpiała . Najlepiej zamknąc szlaki ludzi wysiedlić i promować dzikie Bieszczady . Temat ten jest bardzo trudny i nie zamierzam się z Tobą przekomarzać jednak mieszkając w samym centrum BPN mam troszkę inne zdanie i inne poglądy na pewne sprawy . Pozdrawiam o pewnych rzeczach nie mogę pisać a chciałbym bardzo jednak zostałoby to żle odebrane .Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    ... o to właśnie chodzi. .... Tylko co dalej.... Bzdura.... Turystyka zrównoważona...
    Jestem wściekła, bo dałam wystrychnąc się na dudka. Obiecano mi... .
    A może odwrotnie , wydudkać na strychu.

Ps. mam już dość jak czytam o turystyce zrównoważonej , szkoleniach itp. farmazonach .Oczywiście ktoś może powiedzieć że mogę tego nie czytać,tak ale to jest takie natrętne.
    W tych sprawach się działa , a nie bez przerwy tylko pisze i pisze i szkoli.Turysta wcale nie musi o tym wiedzieć, on ma to odbierać pozytywnie i z korzyścią dla dwóch stron.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Forest Zobacz posta
    A kto nas promował 20 lat temu ? a i turystów jakby było wtedy więcej no i przyroda na tym nie ucierpiała.
    Na pierwszy rzut brzmi nieźle, ale na pewno doskonale pamiętasz dlaczego tak się działo i jakie były różnice. Owszem, turystów było więcej (przynajmniej wizualnie, bo danymi nie dysponuje) - było ponieważ wówczas turystyka tzw. plecakowa była mocno lansowana/modna i to własnie ten rodzaj turystów zapełniał Bieszczady. Pola namiotowe były czasem w takiej ilosci że mozna było przejsc pół Bieszczadów rzucając z jednego do drugiego kamieniem. Były rajdy, obozy, byli harcerze, mnóstwo indywidualnych wędrujących z plecakami; były także wycieczki zakładowe, itp. - długo by wyliczać.
    Tyle tylko - a to zostało pominięte - w latach 80 nie było: skuterów śnieżnych/wodnych, sam. terenowych ogólnie dostępnych, quadów, enduro, cross a przede wszystkim nie było tyle samochodów. Przecież w roku 1980 można było jechać 30km przez Bieszczady i nie spotkać żadnego samochodu.
    Czy przyroda nie ucierpiała? Gdyby nie ucierpiała to nie tworzono by już wówczas m.in. kolejnych rezerwatów i nie powiększono BdPN.

Pytanie brzmi czy gdyby w Ustrzykach Górnych walnąć krzesełko na Caryńską albo pozwolić jeździć tam quadami/4*4, itp. przybyło by nagle turystów z kategorii, która jest tam obecnie najmilej widziana? (bo ta, która była w latach 80 jakoś teraz tak nie bardzo). Wg mnie nie przybyłoby, a jeśli to minimalnie, ponieważ w latach 80 - do których padło odwołanie - nie było jeszcze bardzo jednej istotnej rzeczy, która napędzała frekwencję choćby w Bieszczadach: otwartych granic. Dziś ktoś się dobrze zastanowi czy pojechać taniej na włoską riviere, czy przepłacać za nic w np. UG. IMHO przykładowe Ustrzyki nigdy nie będą nawet Zakopanem (nie mówiąc o zagranicy) a Solina nigdy nie będzie Costa Bravą. Żeby coś zrobić, trzeba się napierw z tą myślą pogodzić - a do tego, sądząc po wzmiankach prasowych, wypowiedziach, konferencjach, etc. daleka droga.
    Ostatnio edytowane przez Piotr ; 27-11-2007 o 21:25
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Talking Odp: Turystyka aktywna sznsą czy zagrożeniem?

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    A może odwrotnie , wydudkać na strychu.

Ps. mam już dość jak czytam o turystyce zrównoważonej , szkoleniach itp. farmazonach .Oczywiście ktoś może powiedzieć że mogę tego nie czytać,tak ale to jest takie natrętne.
    W tych sprawach się działa , a nie bez przerwy tylko pisze i pisze i szkoli.Turysta wcale nie musi o tym wiedzieć, on ma to odbierać pozytywnie i z korzyścią dla dwóch stron.
    Z całym szacunkiem ale na ten temat rozpoczęłam jeden wątek. O turystyce zrównoważonej. Biorę udział w dyskusji. Mam do tego takie same prawo jak Ty do wściekania się na mnie i na rozmowy o szkoleniach. Moim zdaniem ta sprawa ciekawi ludzi. Oczywicie możemy rozmawiać po raz enty o tym jak to bardzo kochamy Bieski, możemy doszukiwać się na siłe sensacyjnych odkryć, a w ogóle to możemy rozmawiać na każdy temat. Podrzuc proszę jakąś myśl. Tak mnie zestresowałeś, że dziewczynie nie odpowiedziałam na pytanie jakie są zagrożenia środowiskowe i gospodarcze. Niestety, musiłabym napisać mini referat i poruszyć kwestię turystyki masowej, szkoleń itd. Nie chciałam Cię narażać na podwójny stres. Mam nadzieję, że to docenisz. Spójrz też na wyniki "czytelnictwa" poszczególnych wątków.
    :P, :P, :P
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 28-11-2007 o 03:57

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Szkolenia, konferencje - sranie w banię ! Turysty indywidualnego takie bzdety nie interesują. Poza tym, jak widzę tych szkolących się urzędasów, to mnie bierze. A za czyje pieniądze i w jakim celu ( nie mówię o szkoleniach, czy kursach przewodnickich, bo sami opłacają ).
    Lucynko, marzysz o podporządkowaniu swoim celom ( tzw. integracji )
    całej turystyki zwanej masową ( chyba od mas PRL ).
    Piotrze - z całym szacunkiem, ale porównywanie cen i atrakcji jest jakby chybione, bo jak się ma nocleg za 7 Euro do tego za 25, przy porównywalnym
    standardzie ? Oczywiście UG jeszcze długo pozostaną takie, jakie są, mimo nacisku pewnych kręgów lobbujących bzdeto-konferencje.
    Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Wg mnie nie przybyłoby, a jeśli to minimalnie, ponieważ w latach 80 - do których padło odwołanie - nie było jeszcze bardzo jednej istotnej rzeczy, która napędzała frekwencję choćby w Bieszczadach: otwartych granic. Dziś ktoś się dobrze zastanowi czy pojechać taniej na włoską riviere, czy przepłacać za nic w np. UG.
    Dodatkowo ta grupa mało wymagających "turystów plecakowych" (sama do niej należę), która w latach 80 robiła "frekwencję" w Bieszczadach lub w Beskidzie Niskim przeniosła się w inne góry - Słowackie, Ukraińskie, Rumuńskie. W latach 80 wyjazd w nie był całkiem nie możliwy, lub mocno utrudniony.

Moim skromnym zdaniem wiele miejscowości bieszczadzkich ma szansę być centrami wypoczynku bez specjalnych dodatkowych "atrakcji" jeśli zaoferuje stosunkowo tanie i czyste kwatery, możliwość dobrego jedzenia i nastawi się na rodzaj "wczasów rodzinnych" w gospodarstwach agroturystycznych. Przecież Tego poszukuje większość rodzin, która chce gdzieś spędzić wakacje.
    Natomiast Bieszczady usiłują się reklamować jako "Góry dzikie i groźne", tymczasem dawno już większość ich obszaru taka nie jest.
    Propagowanie "Sportów dla silnych mężczyzn" (oczywiście w cudzysłowie) jak offroad, quady i inne tego typu mieści się w tej linii promocji.

Zamiast tego powinno się zachęcać ludzi propagując turystykę rodzinną, możliwość wypoczynku w nieskażonym środowisku itd.

Tymczasem wrażenia zebrane po tegorocznych wakacjach od kilku niezależnych (i nawet nie znających się) osób, w tym rodzin z małymi dziećmi (przyjeżdżali w Bieszczady wielokrotnie zanim się pobrali, teraz byli w wysokiej części Bieszczadów):

- straszna drożyzna;
    - często bywa brudno, trudno znaleźć na prawdę czystą kwaterę, gdzie można by przebywać z małymi dziećmi;
    - niesamowity tłok, zwłaszcza dużo samochodów, brak parkingów;
    - w jednej knajpie kelner chciał ich orżnąć na około 30 zł, z moimi znajomymi mu się nie udało, za to udało mu się orżnąć cudzoziemców.
    Moi znajomi więcej tam nie przyjdą i innych będą przestrzegali.

Były też pozytywy, bardzo pozytywnie wypowiadali się np. o "Zajeździe pod Połoniną" w Wetlinie.
    No i rzecz jasna góry piękne jak zawsze.

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

1. Rzeczywiście szkoleń jest tak dużo, że bez problemu każdy przedsiębiorca mógłby się szkolić przez cały rok, dwa dziennie. Na tym można zarobić i to duże pieniądze. Większość rzeczywiście nic nie daje. Szkolenia nie są dostosowane do naszych potrzeb. Ktoś gdzieś tam w Warszawie wymyśla projekt, potem jest on wdrażany w terenie. Czy szkolenia są niepotrzebne? Ależ skąd. Na dzień dzisiejszy musi być przeszkolona cała branża turystyczna. Niestety, prawie wszyscy nie mamy zbyt dużego pojęcia o zawodzie. Przygotowaliśmy się do tego zagadnienia, gdy miała ruszyć turystyka wspólna sprawa, najbardziej sp... projekt. 60 przedsiębiorców w Relawii w Polańczyku chciało w to wejść. Miał powstać klaster. Nie powstał, bo słowa znacząco odbiegały od konkretów. Szkolenia zawodowe i językowe dla barmanów, kelnerów, kuchni, przewodników itd. Pracownicy mieli odpłatnie uczestniczyć w szkoleniach. Skąd dziewczyna pracująca na recepcji i zarabiająca tysiąć zł ma wziąść po 300 zł oby opłacić owo szkolenie. I kto miał być owym trenerem? Człowiek niewiele więcej wiedzący od przeszkolanego.
    Ad.2 Chcę aby to ludzie żyjacy i pracujący w Bieszczadach korzystali z rozwoju turystyki u nas. Aby na tym zarabiali, aby pracownicy byli dobrze wynagradzani. Aby właściciel nie zabierał kelnerkom napiwku i aby goście zadowoleni z usługi te napiwki dziewczynom zostawiali. Nie chcę aby ktoś kto ma kasę przyjeżdżał tu i ją inwestował w działalność szkodzącą naszemu środowisku. Chcę aby jasno powiedzieć, gdzie są granice zarabiania pieniędzy.

Koniec o szkoleniach
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 28-11-2007 o 08:18

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2007

Mnie interesują wymagania turystów ( tanio i czysto ) po prostu z ciekawości.
    Nie mogę dojść do sedna - za jakie pieniądze i w jakich warunkach ?
    Jeśli turysta przyjeżdża bryką za 100 tysięcy ( nie brakuje i takich ) i niekoniecznie po to, aby się zabawić w hotelu *** gwiazdkowym, a kombinuje gdzie postawić ten "wehikuł" za friko, to chyba coś nie tak z mentalnością ?
    I chciałby nocować za 20 złociszy z wyżywieniem - nic nie rozumiem.
    Realia są zupełnie odmienne niż w głębi starej Europy - płace itd, itp.
    Pozdrawiam

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez takitam Zobacz posta
    Jeśli turysta przyjeżdża bryką za 100 tysięcy ( nie brakuje i takich ) i niekoniecznie po to, aby się zabawić w hotelu *** gwiazdkowym, a kombinuje gdzie postawić ten "wehikuł" za friko, to chyba coś nie tak z mentalnością ?
    hehehe albo jest z Poznania;-)
    Turystyka aktywna to przecież i konie i rowery i inne takie sporty w zasadzie nie przeszkadzające zbytnio innym i naturze.
    A na te wyjazdy integracyjne to nie urzędasy jeżdżą w większości jak ktoś napisał, a firmy fundują swoim pracownikom, że to niby zcala załogę itd. Ja z firmą też jeździłam, a jako urzędas nikt mnie nigdzie nie chce wysłać...A firma sobie to wpuści w koszty i wszyscy zadowoleni
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)