Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 98

Wątek: Nagonka na paralotniarzy

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: nagonka na paralotniarzy

Cytat Zamieszczone przez pan_smigielko Zobacz posta
    Witam. Jako iż zauważam pewne sprzeczne wypowiedzi w tym , że długim i jakże zawiłym temacie, chciałem was panowie zapytać czy Extrą 260 oraz czy szybowcem (np. Discus 2 ) można frówać w BPN? Mowa oczywiście o skali 1/4 . Extra 2m rozpiętości, Discus 4m ... waga poniżej jakichkolwiek kryterwiów kwalfikujących te oba cósie do statków powietrznych a jednak latają ! Ba nawet troche zamieszania robią. No Extra to nawet silnik 50 ccm ma, co daje nam że jest silnikowym ale nie statkiem powietrznym .

Niestety żyję na stepie wielkopolskim, góry nie uświadczę za czym idzie i brak żagielka do śmigania modelami szybowców.

Więc jak to jest z modelami RC ?

A i druga sprawa. Teoretyczna w sumie ale w niedługim czasie i praktyczna. Jadę do Weremienia, wyporzyczam sobie szybowiec (co niedyskretnie się przyznam- mogę zrobić) i zapragnę polatać na fali albo żaglu w Bieszczadach to nie mogę czy mogę w końcu?

Pozdrawiam
    lataj ile chcesz. WOLNO!!!!!!!!!!!!!!!!!szybowcem tez..

i tak zaraz nieuki się odezwą i powiedzą że nie..... :))

Bieszczadnik Awatar WueM
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Piotrków Trybunalski

Tak, to balon stał w miejscu, a Ziemia się kręciła. To jest jakieś rozwiązanie. To ma nawet sens. Może nawet sęs?
    Nie wszystkim dzieciom jest pisane stać się dorosłymi, niektóre nie mogą nauczyć się kłamać.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Zasięgnąłem języka u kumpla paralotniarza,szybownika i jednocześnie posiadającego licencję pilota.Bez podania źródłowych przepisów streszczę: ponad parkami narodowymi można latać (przelatywać) i szybowcami i paralotniami na wysokości nie mniejszej niż 300 do 600m w zależności od szerokości wyłączonego terenu.Tak mówił pilot na szybko,ma pogrzebać w przepisach odnośnie do BdPN-u i uściślić oraz podać konkretne przepisy.Jak się dowiem to zapodam.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Sięgnąłem do źródeł, rozmawiałem dziś z dyrektorem BdPN, stwierdził, że park zabrania wykonywania przelotów nad jego terytorium paralotniami, szybowcami itp. a tym bardziej startu i lądowania.
    Dla mnie jest to proste i miarodajne, jeśli ktoś uważa, że mimo wszystko wolno latać nad terenem BdPN, jest w błędzie.
    Pozdrawiam
    Przemek

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Polej Zobacz posta
    Sięgnąłem do źródeł, rozmawiałem dziś z dyrektorem BdPN, stwierdził, że park zabrania wykonywania przelotów nad jego terytorium paralotniami
    Hehe, nie nie powiem: a nie mówilem? :) Może ktoś ma jeszcze jakies rozporządzenia w zanadrzu?
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Polej Zobacz posta
    Sięgnąłem do źródeł, rozmawiałem dziś z dyrektorem BdPN, stwierdził, że park zabrania wykonywania przelotów nad jego terytorium paralotniami, szybowcami itp. a tym bardziej startu i lądowania.
    Dla mnie jest to proste i miarodajne, jeśli ktoś uważa, że mimo wszystko wolno latać nad terenem BdPN, jest w błędzie.
    No to mam smutna wiadomość dla Ciebie . Pan dyrektor sie myli zreszta nie pierwszy raz.. jeszcze\raz przesyłam wyjasnienie które działa naaaaaaawet w sądzie..i było przedstawiane na tym forum wiele razy . nikt pod uwage tego nie bierze , ale na szczescie w sądzie dziala.. sprawdzone!!! CIUM !! pozdrawiam niedowiarków ..najlepszy dowód to BPP 2007. zakonczone niedawno.

Trzeba zacząć od określenia co to jest paralotnia. Jest to statek powietrzny-urządzenie sportowe mogące swobodnie unosić się w powietrzu. Jeśli paralotnia jest wyposażona w silnik to nazywa się to paralotnią z napędem, motoparalotnią lub paraplanem.

Paralotnie wyposażone w silnik nie mogą poruszać się nad terenem parku narodowego bez spełnienia określonych wymagań. Pomijamy je w naszych rozważaniach.

O możliwości latania paralotnią nad terenami Parku Narodowego mówią trzy przepisy.
    Pierwszy to art 124 Prawa Lotniczego gdzie napisano "Zabrania się wykonywania lotów statkami powietrznymi z napędem nad obszarami parków narodowych i rezerwatów przyrody poniżej wysokości względnych podanych przez instytucje zapewniające służby ruchu lotniczego w trybie art. 122." Z prostego wnioskowania, z tego przepisu wynika, że nie zabrania się lotów statkami powietrznymi bez napędu nad obszarami PN.

Dwa. Istnieją ograniczenia lotów nad PN wynikające z rozporządzenia - Zakazy lub ograniczenia lotów na czas dłuższy niż 3 miesiące. Objęty nim jest też Bieszczadzki Park Narodowy

10
    EPR10 BIESZCZADZKI PARK NARODOWY
    Linia łącząca następujące punkty:
    1000 m AGL

GND
    Ograniczenie wykonywania lotów statków powietrznych z napędem.

1) 49°10'13''N
    22°42'41''E

2) 49°08'49''N
    22°41'23''E

3) 49°14'10''N
    22°29'05''E

4) 49°12'07''N
    22°26'44''E

5) 49°06'18''N
    22°26'37''E

dalej wzdłuż granicy i państwa do punktu:

1) 49°10'13''N
    22°42'41''E

Jak widać nie można tam latać poniżej 1000 m, ale dotyczy to tylko statków z napędem. Nie dotyczy to ograniczenie paralotni.

Trzecie- najważniejsze. W rozporządzeniu MI z dnia 25 kwietnia 2005 r. w sprawie wyłączenia zastosowania niektórych przepisów ustawy - Prawo lotnicze do niektórych rodzajów statków powietrznych w paragrafie 1 punkt 6 jest jednoznaczny przepis -" Wyłącza się z zastosowania przepisów rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 9 października 2003 r. w sprawie zakazów lub ograniczeń lotów na czas dłuższy niż 3 miesiące (Dz. U. Nr 183, poz. 1793) w zakresie:

1) ograniczenia wykonywania lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody - lotnie i paralotnie bez napędu, z zastrzeżeniem przepisów załączników nr 1 i 2 do rozporządzenia;

2) obowiązków związanych z wykonywaniem lotów w strefie nadgranicznej - statki powietrzne, o których mowa w ust. 1 pkt .1.

Te 3 punkty wymienione powyżej załatwiają całą sprawę. Żaden inny przepis nie zakazuje latania nad PN.

Skoro coś nie jest zakazane przez ustawę, to jest dozwolone. Jest to jedna z podstawowych zasad prawa. Dyrektor PN jest urzędnikiem państwowym i nie wolno mu wydawać poleceń niezgodnych z ustawą i innymi przepisami. Może mieć z tego tytułu problemy. Tak samo regulamin PN nie może wykraczać poza ograniczenia objęte ustawą. Jeśli wykracza np. zakazując przelotu paralotnią, to jest to z mocy prawa nieważne.

pozdrawiam i latamy dalej. !! dalsza dyskusja jest niepotrzebna bo nic w praktyce nie zmieni . Za dużo straciłem żeby sie o tym przekonać .........

podsumowując na koniec. Nad BPN można latać paralotnią.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez QSQS Zobacz posta
    z zastrzeżeniem przepisów załączników nr 1 i 2 do rozporządzenia
    Cytowałem tu załącznik nr 2. Właśnie na niego cały czas się powołuję. Ty piszesz, że on obowiązuje ale go ignorujesz. Gdzie tu logika?
    Żaden inny przepis nie zakazuje latania nad PN.
    I w kółko Macieju...
    dalsza dyskusja jest niepotrzebna bo nic w praktyce nie zmieni
    Tu się wyjątkowo z Tobą zgodzę. Po tym poście znikam z tego wątku.
    Nad BPN można latać paralotnią.
    Tak tak, QSQS, wolno. Jak się park zgodzi
    Cytat Zamieszczone przez QSQS
    Cytat Zamieszczone przez bmiller
    z wysokiego pułapu, na którym latać wolno wszystkim bez ograniczeń.
    a jaki to pułap?
    Wszystko mam Ci w ustawach wyszukać? To Ty jesteś w tym kierunku szkolony. W skrócie: od pewnego pułapu (zdaje się, że 2000m) wolno nad parkiem latać także samolotem. A skoro wolno samolotem to wolno i szybowcem, i motolotnią i paralotnią. Zgoda parku nie jest wymagana. Problem jest innej natury - dla samolotu ten pułap nie jest przeszkodą, a dla (na przykład) paralotni jest. Nie zmienia to stanu prawnego, że powyżej tego granicznego pułapu latać wolno. I na paralotni i na dywanie.

Udanych startów i lądowań życzę
    Bartek
    Czterech panów B.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Bartek.. trochę mieszasz znowu.
    wyrwałeś okrutnie z tekstu pasujace Ci paragraf...

powinno być tak :

W rozporządzeniu MI z dnia 25 kwietnia 2005 r. w sprawie wyłączenia zastosowania niektórych przepisów ustawy - Prawo lotnicze do niektórych rodzajów statków powietrznych w paragrafie 1 punkt 6 jest jednoznaczny przepis -" Wyłącza się z zastosowania przepisów rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 9 października 2003 r. w sprawie zakazów lub ograniczeń lotów na czas dłuższy niż 3 miesiące (Dz. U. Nr 183, poz. 1793) w zakresie:

1) ograniczenia wykonywania lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody - lotnie i paralotnie bez napędu, z zastrzeżeniem przepisów załączników nr 1 i 2 do rozporządzenia;

2) obowiązków związanych z wykonywaniem lotów w strefie nadgranicznej - statki powietrzne, o których mowa w ust. 1 pkt .1.

czyli to co napisałeś juz nie obowiązuje od dawna..

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta
    Cytowałem tu załącznik nr 2. Właśnie na niego cały czas się powołuję. Ty piszesz, że on obowiązuje ale go ignorujesz. Gdzie tu logika?

I w kółko Macieju...

Tu się wyjątkowo z Tobą zgodzę. Po tym poście znikam z tego wątku.

Tak tak, QSQS, wolno. Jak się park zgodzi

Wszystko mam Ci w ustawach wyszukać? To Ty jesteś w tym kierunku szkolony. W skrócie: od pewnego pułapu (zdaje się, że 2000m) wolno nad parkiem latać także samolotem. A skoro wolno samolotem to wolno i szybowcem, i motolotnią i paralotnią. Zgoda parku nie jest wymagana. Problem jest innej natury - dla samolotu ten pułap nie jest przeszkodą, a dla (na przykład) paralotni jest. Nie zmienia to stanu prawnego, że powyżej tego granicznego pułapu latać wolno. I na paralotni i na dywanie.

Okropne bzdury teraz napisałeś.. jeszcze ktoś w to uwierzy Bartek!!

Udanych startów i lądowań życzę
    Bartek
    Dziekuję!

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Wchodzi niebawem Shengen.

Już dziś Słowacy zapowiadają zmianę szlaków, by polska stonka ichniejszych Tatr nie zadeptała.

Tzn. że ich decyzja oznacza, że choć dotarcie do granicy od stronny polskiej jest legalne, to jednak przekroczenie już nie, pomimo, że Shengen granice w praktyce znosi.

Pewne tereny mają swoją specyfikę i tyle, przepisy tam obowiązujące dlatego są nieco odmienne od tych obowiązujących na pozostałym terenie kraju.

Czy poza BdPN nie ma pięknych terenów nad którymi równiez można polatać?

Chyba, że ta adrenalinka jest potrzebna :) ?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)