Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 98

Wątek: Nagonka na paralotniarzy

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: nagonka na paralotniarzy

Cytat Zamieszczone przez Polej Zobacz posta
    Sięgnąłem do źródeł, rozmawiałem dziś z dyrektorem BdPN, stwierdził, że park zabrania wykonywania przelotów nad jego terytorium paralotniami, szybowcami itp. a tym bardziej startu i lądowania.
    Dla mnie jest to proste i miarodajne, jeśli ktoś uważa, że mimo wszystko wolno latać nad terenem BdPN, jest w błędzie.
    No to mam smutna wiadomość dla Ciebie . Pan dyrektor sie myli zreszta nie pierwszy raz.. jeszcze\raz przesyłam wyjasnienie które działa naaaaaaawet w sądzie..i było przedstawiane na tym forum wiele razy . nikt pod uwage tego nie bierze , ale na szczescie w sądzie dziala.. sprawdzone!!! CIUM !! pozdrawiam niedowiarków ..najlepszy dowód to BPP 2007. zakonczone niedawno.

Trzeba zacząć od określenia co to jest paralotnia. Jest to statek powietrzny-urządzenie sportowe mogące swobodnie unosić się w powietrzu. Jeśli paralotnia jest wyposażona w silnik to nazywa się to paralotnią z napędem, motoparalotnią lub paraplanem.

Paralotnie wyposażone w silnik nie mogą poruszać się nad terenem parku narodowego bez spełnienia określonych wymagań. Pomijamy je w naszych rozważaniach.

O możliwości latania paralotnią nad terenami Parku Narodowego mówią trzy przepisy.
    Pierwszy to art 124 Prawa Lotniczego gdzie napisano "Zabrania się wykonywania lotów statkami powietrznymi z napędem nad obszarami parków narodowych i rezerwatów przyrody poniżej wysokości względnych podanych przez instytucje zapewniające służby ruchu lotniczego w trybie art. 122." Z prostego wnioskowania, z tego przepisu wynika, że nie zabrania się lotów statkami powietrznymi bez napędu nad obszarami PN.

Dwa. Istnieją ograniczenia lotów nad PN wynikające z rozporządzenia - Zakazy lub ograniczenia lotów na czas dłuższy niż 3 miesiące. Objęty nim jest też Bieszczadzki Park Narodowy

10
    EPR10 BIESZCZADZKI PARK NARODOWY
    Linia łącząca następujące punkty:
    1000 m AGL

GND
    Ograniczenie wykonywania lotów statków powietrznych z napędem.

1) 49°10'13''N
    22°42'41''E

2) 49°08'49''N
    22°41'23''E

3) 49°14'10''N
    22°29'05''E

4) 49°12'07''N
    22°26'44''E

5) 49°06'18''N
    22°26'37''E

dalej wzdłuż granicy i państwa do punktu:

1) 49°10'13''N
    22°42'41''E

Jak widać nie można tam latać poniżej 1000 m, ale dotyczy to tylko statków z napędem. Nie dotyczy to ograniczenie paralotni.

Trzecie- najważniejsze. W rozporządzeniu MI z dnia 25 kwietnia 2005 r. w sprawie wyłączenia zastosowania niektórych przepisów ustawy - Prawo lotnicze do niektórych rodzajów statków powietrznych w paragrafie 1 punkt 6 jest jednoznaczny przepis -" Wyłącza się z zastosowania przepisów rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 9 października 2003 r. w sprawie zakazów lub ograniczeń lotów na czas dłuższy niż 3 miesiące (Dz. U. Nr 183, poz. 1793) w zakresie:

1) ograniczenia wykonywania lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody - lotnie i paralotnie bez napędu, z zastrzeżeniem przepisów załączników nr 1 i 2 do rozporządzenia;

2) obowiązków związanych z wykonywaniem lotów w strefie nadgranicznej - statki powietrzne, o których mowa w ust. 1 pkt .1.

Te 3 punkty wymienione powyżej załatwiają całą sprawę. Żaden inny przepis nie zakazuje latania nad PN.

Skoro coś nie jest zakazane przez ustawę, to jest dozwolone. Jest to jedna z podstawowych zasad prawa. Dyrektor PN jest urzędnikiem państwowym i nie wolno mu wydawać poleceń niezgodnych z ustawą i innymi przepisami. Może mieć z tego tytułu problemy. Tak samo regulamin PN nie może wykraczać poza ograniczenia objęte ustawą. Jeśli wykracza np. zakazując przelotu paralotnią, to jest to z mocy prawa nieważne.

pozdrawiam i latamy dalej. !! dalsza dyskusja jest niepotrzebna bo nic w praktyce nie zmieni . Za dużo straciłem żeby sie o tym przekonać .........

podsumowując na koniec. Nad BPN można latać paralotnią.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta
    Jak widzę zdjęcia z Moczarnego to też się zachwycam, mimo że włazić tam nie wolno. Co ma jedno z drugim wspólnego? Mam być konsekwentny i twierdzić, że tam jest paskudnie? A wracając do lotniczych zdjęć Bieszczadów to (o ile myślę o tych samych) były zrobione z samolotu, ale z wysokiego pułapu, na którym latać wolno wszystkim bez ograniczeń.

Bartek
    a jaki to pułap??? że tak spytam. a propo nieuków.. jest mała roznica miedzy paralotnią , lotnia ,motolotnia a samolotem. Rownie dobrze mozna porownać konia do psa i sklasyfikować jako pojazd terenowy z napędem....i mamy nowy zakaz!!!!!!!!

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    hmmmm...dawniej to ludzie po gorach chodzili... sledzac watki to teraz motory, paralotnie... ciekawe kiedy powstanie sport a za nim watek pt. czy mozna ryc korytarze podziemne pod parkiem narodowym
    paralotniarze podziwiaja Bieszczady z powietrza i raczej tego nie zrozumiesz. Jeśli chodzi o szkodliwość dla przyrody to Ty niszczysz ją chodząc a paralotniarz JAK???? odpowiedz....... -pomijając przepisy. poprostu odpowiedz... bez obrazy , ale jak juz głupio mamy porównywać no to dawaj.....

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

ale ja nie napisalam slowa o niszczeniu przyrody! nawet jak poszukasz w moich wypowiedziach to nawet nie ma slowa o tym ze uwazam lamanie prawa przy ladowaniu w parku za cos zlego. Wyrazilam tylko zdziwienie ze ostatnio tak sie rozmnozylo u nas zainteresowanie sportami ekstremalnymi ... ciekawe co na to wplywa...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez QSQS Zobacz posta
    z zastrzeżeniem przepisów załączników nr 1 i 2 do rozporządzenia
    Cytowałem tu załącznik nr 2. Właśnie na niego cały czas się powołuję. Ty piszesz, że on obowiązuje ale go ignorujesz. Gdzie tu logika?
    Żaden inny przepis nie zakazuje latania nad PN.
    I w kółko Macieju...
    dalsza dyskusja jest niepotrzebna bo nic w praktyce nie zmieni
    Tu się wyjątkowo z Tobą zgodzę. Po tym poście znikam z tego wątku.
    Nad BPN można latać paralotnią.
    Tak tak, QSQS, wolno. Jak się park zgodzi
    Cytat Zamieszczone przez QSQS
    Cytat Zamieszczone przez bmiller
    z wysokiego pułapu, na którym latać wolno wszystkim bez ograniczeń.
    a jaki to pułap?
    Wszystko mam Ci w ustawach wyszukać? To Ty jesteś w tym kierunku szkolony. W skrócie: od pewnego pułapu (zdaje się, że 2000m) wolno nad parkiem latać także samolotem. A skoro wolno samolotem to wolno i szybowcem, i motolotnią i paralotnią. Zgoda parku nie jest wymagana. Problem jest innej natury - dla samolotu ten pułap nie jest przeszkodą, a dla (na przykład) paralotni jest. Nie zmienia to stanu prawnego, że powyżej tego granicznego pułapu latać wolno. I na paralotni i na dywanie.

Udanych startów i lądowań życzę
    Bartek
    Czterech panów B.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Bartek.. trochę mieszasz znowu.
    wyrwałeś okrutnie z tekstu pasujace Ci paragraf...

powinno być tak :

W rozporządzeniu MI z dnia 25 kwietnia 2005 r. w sprawie wyłączenia zastosowania niektórych przepisów ustawy - Prawo lotnicze do niektórych rodzajów statków powietrznych w paragrafie 1 punkt 6 jest jednoznaczny przepis -" Wyłącza się z zastosowania przepisów rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 9 października 2003 r. w sprawie zakazów lub ograniczeń lotów na czas dłuższy niż 3 miesiące (Dz. U. Nr 183, poz. 1793) w zakresie:

1) ograniczenia wykonywania lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody - lotnie i paralotnie bez napędu, z zastrzeżeniem przepisów załączników nr 1 i 2 do rozporządzenia;

2) obowiązków związanych z wykonywaniem lotów w strefie nadgranicznej - statki powietrzne, o których mowa w ust. 1 pkt .1.

czyli to co napisałeś juz nie obowiązuje od dawna..

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta
    Cytowałem tu załącznik nr 2. Właśnie na niego cały czas się powołuję. Ty piszesz, że on obowiązuje ale go ignorujesz. Gdzie tu logika?

I w kółko Macieju...

Tu się wyjątkowo z Tobą zgodzę. Po tym poście znikam z tego wątku.

Tak tak, QSQS, wolno. Jak się park zgodzi

Wszystko mam Ci w ustawach wyszukać? To Ty jesteś w tym kierunku szkolony. W skrócie: od pewnego pułapu (zdaje się, że 2000m) wolno nad parkiem latać także samolotem. A skoro wolno samolotem to wolno i szybowcem, i motolotnią i paralotnią. Zgoda parku nie jest wymagana. Problem jest innej natury - dla samolotu ten pułap nie jest przeszkodą, a dla (na przykład) paralotni jest. Nie zmienia to stanu prawnego, że powyżej tego granicznego pułapu latać wolno. I na paralotni i na dywanie.

Okropne bzdury teraz napisałeś.. jeszcze ktoś w to uwierzy Bartek!!

Udanych startów i lądowań życzę
    Bartek
    Dziekuję!

amelia
    Guest

Czytam i czytam od początku posty i nie moge uwierzyć że taki wielki problem jest z tymi paralotniami . Mam nadzieję że jest tak jak w w/w ustawie i paralotniarze mogą latać . Trzymam kciuki i do zobaczenia na szlaku.

pozdrawiam pozytywnie zakręconych.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta

Nie wiedziałam, że Piotr Bobula jest pilotem paralotni. Zawsze czegoś ciekawego można się dowiedzieć.
    Bardzo mi jest przykro ale nie znam pana Piotra Bobuli i nie wiem czego jest pilotem.

Zapewne sporo tracę, bo przypuszczam, że skoro robi takie ekstra zdjęcia to jest fajnym facetem

Pozdrowienia

Basia

lucyna
    Guest

Pan Bobula nie jest autorem zdjęć.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)