Nikoś D 300.
Nikoś D 300.
pozdrawiam
Marek
W drugi dzień świąt wielkanocnych wybraliśmy sie z Renatką do naszego Parku Narodowego. WPN, to nie BdPN. Tutaj ludziska chodzą poza szlakami. Poszliśmy nad najbardziej popularne jezioro w tym Parku, ale z najmniej uczęszczanej jego strony. Sporo ptactwa widzieliśmy, ale na fotkach tylko martwa natura jest.
Pozdrawiam
bertrand236
Nad Goreckim jest (byla) knajpa, do ktorej w czasach licealnych jeszcze wzialem moja obecna lepsza polowe. W knajpie przed wojna (wtedy to nie byla restauracja) pracowali i tam sie poznali moi dziadkowie, a babcia nawet wyszabrowala jakis obraz, gdy Niemcy sie wycofywali przed ruskimi...
Miejsce przesympatyczne, zawsze lubilem tam chodzic od strony Szreniawy.
Knajpy już nie ma, ale wstawię fotkę tego budynku. Muszę najpierw tam pojechać, coby ja zrobić.
pozdrawiam
bertrand236
Ciesze sie, ze dalem Tobie kolejna okazje do fajnego wyjazdu...![]()
Dzisiaj w pyrlandii od samego rana świcie piękne słońce, chłodny wiatr nie zniechęca do wypadu w plener. Dzisiaj korzystam z okazji, że młodsza latorośl jest do dyspozycji. Postanawiamy zorganizować wypad w dwa pojazdy. Jedziemy do Puszczykowa gdzie pozostawiamy jeden z pojazdów a drugim mkniemy do Szreniawy skąd rozpoczynamy marszrutę. Obowiazkowo zaliczamy wieżę widokową, panorama na stolicę pyrlandii jest wspaniała. A później pyrlandzkie chaszczowanie po wielkopolskim parku narodowym. Wszczędzie widać wiosnę, zaczynają kwitnąć fiołki. Latające stwory dają tak urocze koncerty, że najchętniej człowiek nie wracałby do cywilizacji. Idąc szlakami wytyczonymi przez park zauważamy, że oznaczenie tras jest marne. Wiele znaków wymaga odnowienia, są słabo widoczne, bardziej się idzie na nos, niż zgodnie z wytyczonym szlakiem. Brakuje szczególnie na skrzyżowaniach drogowskazów z odpowiednimi oznaczeniami a przecież WPN od pewnego czasu pobiera opłaty za wstęp na teren parku. Dyrekcja więc powinna zadbać o właściwe utrzymanie tras turystycznych. Ale dość narzekań bo pogoda rekompensuje wszystko i należy się cieszyć, że tak blisko Poznania jest taie miejsce do chaszczowania. I kilka fotek z dzisiejszego wypadu.
pozdrawiam
Marek
Marek, piekna wycieczka, piekne zdjecia, dzieki za relacje!
a ja dziś byłam na spacerze w Parku Sołackim na chwilę przed zachodem słońca.. wiosna tam w pełni już:)
Pięknie, nastrojowo!
Pozdrawiam
Przemek
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki