Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Wątek: aleksandry zagadki - do kolekcji :)

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Odp: aleksandry zagadki - do kolekcji :)

Hej,

od zielonej wiosny mi chodzi po głowie, prawie jak upierdliwa wesz, taka zagadka. A właściwie jest to w dużym stopniu zagadka dla mnie. Ja tylko wiem, gdzie zrobiłam zdjęcia. Ale czy są to pozostałości czegoś, ślad zarośniętej wioski [tylko czemu las taki wysoki w około].
    Jakoś trudno mi uwierzyć, że to tak natura sama ukształtowała.

Przyznam się, że szukałam trochę po necie, ale nic nie znalazłam. Stąd moje pytanie, głównie do Chaszczowników, Nad – chaszczowników, wszystkich ekspertów roku – utytułowanych i nie.

Może to jest znane, tylko przegapiłam. Z drugiej strony, ostatnio sporo osób łazi po tej okolicy. Dlatego zacznę standardowo: gdzie zrobione jest zdjęcie? Choć mnie bardziej interesuję, co przedstawia zdjęcie?
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

To jest budowla hydrotechniczna dla okiełznania okresowego cieku zasilającego Udavę coby nie zmył torowiska z którego są zrobione Twoje fotki.
    Pozdrav

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    To jest budowla hydrotechniczna dla okiełznania okresowego cieku zasilającego Udavę coby nie zmył torowiska z którego są zrobione Twoje fotki.
    Dzięki - na Ekspercie zawsze można liczyć. Jest tego więcej? Potrzebne jest tylko do ochrony torowiska, czy też chroni przed przeciąganiem się wód?
    I jak to jest z tym przeciąganiem Solinki... jakoś trudno mi sobie wyobrazić, ze popłynie w inną stronę. Naiwne, ale taka moja ciekawość.

Dla innych wędrowców zdjęcia z lokalizacji

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

W tym miejscu gdzie się idzie po torach to one przebiegają po stronie doliny Udavy (czyli w zlewisku Morza Czarnego)
    Zresztą były nawet z tym związane pewne korekty granicy państwa.

B.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    Jest tego więcej? Potrzebne jest tylko do ochrony torowiska, czy też chroni przed przeciąganiem się wód?
    I jak to jest z tym przeciąganiem Solinki... jakoś trudno mi sobie wyobrazić, ze popłynie w inną stronę. Naiwne, ale taka moja ciekawość.
    Prawie każdy ciek wypadający z lasu na torowisko musi mieć możliwość wytracenia energii kinetycznej i do tego te betoniki,korytka,schodki.Za tym dopiero przepust.Jest tego sporo,tylko mniej spektakularne.
    Udava spływa z tego stromego stoku,płynie dużo niżej od Solinki oddzielonej tylko niedużym grzbietem.Ten stok ulega erozji.Jak się cofnie i ten grzbiecik zeroduje to Solinka wykona kaptaż i spadnie w stronę Udavy.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Budowle hydrotechniczne, tą i pewnie inne też ,w czasie budowy kolejki wąskotorowej projektował i nadzorował Włoski specjalista od tego typu spraw.Specjalnie w tym celu został "sprowadzony" z Italii do Galicji.Kiedyś ktoś mi mówił nawet nazwisko tego speca od hydrologii , ale nie mogę sobie teraz przypomnieć.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Prawie każdy ciek wypadający z lasu na torowisko musi mieć możliwość wytracenia energii kinetycznej i do tego te betoniki,korytka,schodki.Za tym dopiero przepust.Jest tego sporo,tylko mniej spektakularne.
    Udava spływa z tego stromego stoku,płynie dużo niżej od Solinki oddzielonej tylko niedużym grzbietem.Ten stok ulega erozji.Jak się cofnie i ten grzbiecik zeroduje to Solinka wykona kaptaż i spadnie w stronę Udavy.
    Jeszcze raz dzięki. Budowla hydrotechniczna - hym wiedziałam, że do niczego "gospodarczego" nie jest to podobne. Trzeba będzie też poszukać pozostałych. A swoją drogą mile zaskoczyło mnie też tempo odpowiedzi
    Suchy tekst o zjawisku kaptażu przeczytałam. Tylko jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że Solinka popłynie w drugą stronę, a u nas co - puste koryto zostanie? Dobrze, że tego nie doczekam hi hi hi

Budowle hydrotechniczne, tą i pewnie inne też ,w czasie budowy kolejki wąskotorowej projektował i nadzorował Włoski specjalista od tego typu spraw.Specjalnie w tym celu został "sprowadzony" z Italii do Galicji.Kiedyś ktoś mi mówił nawet nazwisko tego speca od hydrologii , ale nie mogę sobie teraz przypomnieć.
    Janusz jakoś mi to śródziemnomorskie skojarzenia nasuwało, jakieś takie bliskie pozostałości po łączeniu źródeł z akweduktami. I proszę - Włosi. Chyba coś mi się o nich kołacze- w odniesieniu do cmentarza w Cisnej, ale może to nie Ci sami. Poszperam.

Wiedziałam, ze na Was można liczyć

Bieszczadnik Awatar wtak
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    nie tak daleko Gór

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    ...Suchy tekst o zjawisku kaptażu przeczytałam. Tylko jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że Solinka popłynie w drugą stronę, a u nas co - puste koryto zostanie? Dobrze, że tego nie doczekam hi hi hi...
    To tak spektakularne znów nie będzie
    Bo - i długo trzeba czekać
    i Solinka ma też niższe źródła więc nie zaginie :)
    pozdrówka :-)

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Pytanie brzmi: gdzie spotkałam Bubę?

Bieszczadnik Awatar michalN
    Na forum od
    07.2008
    Rodem z
    kielce

Snina? (taki mądry jestem bo przy guglu siedzę)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)