niestety jakis taki smutny ten los wiatrakow... na podlasiu tak samo, w rejonie sokolki tez jest kilka milych wiatrakow, ktore popadaja coraz bardziej w ruine i w koncu znikaja.. czasem wpadnie jakis niemiec i kupi za bezcen wklad z wiatraka, czasem miejscowi rozbiora kawalek na budulec lub opal... strasznie smutne :( a mozna by pieniadze z unii wykorzystac na remont zabytkow zeby staly i jakis zapaleniec mogl za 20 lat tez je zobaczyc... a nasi tylko drogi i chodniki... :(
nawet 4 lata temu chcielismy ze znajomymi kupic wiatrak w podlaskich zaspiczach.. nawet byl w dobrym stanie..kawalek dachu trzeba by uszczelnic...troche nawalony wlasciciel chcial go najpierw sprzedac za butelke wodki, potem jakos wytrzezwial i stanelo na 1000zl.. ale zaczely sie problemy z ziemia na ktorej on stoi bo dojazd do wiatraka mial innego wlasciciela i z nim juz sie zle pertraktowalo... poza tym remont takowego jak sie mieszka na drugim krancu polski moglby byc trudny.. i skonczylo sie tylko na piwie z soltysema fajnie by moc uratowac choc jeden wiatrak! i nie po to by zrobic w nim knajpe czy zeby przychodzily go ogladac wycieczki...zeby po prostu stal i tworzyl choc troche atmosfere wsi z dawnych lat... moze kiedys uda mi sie wrzucic troche zdjec jak je poskanuje... jakos wiatraki to po drewnianych cerkiewkach glowne moje ulubienie :) jakos ten post spowodowal ze odzyly wspomnienia z podlaskich kresow! ide poszukac zdjec i porzucac skanerem
moze zaskoczy w koncu i uda mi sie wrzucic choc pare fotek...
moglbys napisac w jakich miejscowosciach znajduja sie te podkarpackie wiatraki?? moze droga na wschod wypadnie akurat tamtedy??![]()

a fajnie by moc uratowac choc jeden wiatrak! i nie po to by zrobic w nim knajpe czy zeby przychodzily go ogladac wycieczki...zeby po prostu stal i tworzyl choc troche atmosfere wsi z dawnych lat... moze kiedys uda mi sie wrzucic troche zdjec jak je poskanuje... jakos wiatraki to po drewnianych cerkiewkach glowne moje ulubienie :) jakos ten post spowodowal ze odzyly wspomnienia z podlaskich kresow! ide poszukac zdjec i porzucac skanerem
Odpowiedz z cytatem