Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Skazane na...

Widok wątkowy

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Domyślnie Odp: Skazane na...

Koźlaki z Markowej.
    Tym razem wyruszyłem na wschód, gdyż w wyżej wymienionym opracowaniu ( "Chłopskie...." ) przeczytałem, iż:
    "(...) W okolicy Łańcuta, głównie w Markowej, budowane były wiatraki...
    Z około 30 wiatraków tego typu istniejących w Markowej i okolicy, pozostał tylko jeden, przeniesiony do zagrody skansenowskiej w Markowej".
    Tak to wygląda wg wydawnictwia z 2002 roku. Zerknąłem na mapę z 1994 roku i było ich zaznaczonych w terenie 8 sztuk ( zdjęcie 1 ).
    Po dotarciu na miejsce okazało się, że zagroda zimową porą jest zamknięta, więc fotki pstryknąłem zza płota ( zdjecie 2 i 3 ). Następnie zacząłem węszyć po okolicy. Wyniuchałem jeszcze jeden na wolności ( zdjęcie 4, 5) do wnętrza którego ( zdjęcie 6 ) dostalem się przez luki w oszalowaniu. Niestety widać, że nikt o niego nie dba i chyba w niedalekiej przyszłości podzieli los kolejnego, którego szkielet z przetrąconym kręgosłupem stoi kilkaset metrów dalej (zdjęcie 7, 8, 9).
    Spacerując najpierw wsród domostw a następnie polami wzbudziłem zainteresowanie miejscowych, od których dowiedziałem się, że więcej już nie mam co szukać, gdyż co prawda w okolicy był jeszcze jeden, ponoć najładniejszy z wiatraków, lecz przed czterema laty "ktoś go sobie zabrał".
    Na mojej mapie miałem jeszcze zaznaczony wiatrak w sąsiedniej wiosce tj. w Wysokiej. Na miejscu okazało się, że przed paroma laty poległ i nic z niego nie zostało. Jeszcze kilka wiosen minie i pozostaną tylko zdjęcia...
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów