Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 8 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 220

Wątek: Spaliła sie chatka...

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Spaliła sie chatka...

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta

Lucyna - ale schodki to jest tylko udogodnienie. nawet jeśli są zniszczone to nadal jest tylko udogodnienie, a nie obowiązkowy element infrastruktury.
    Jak chcecie pochodzić po schodach to zapraszam do Odessy ;-)
    Wiesz nie wiem jakich turystów prowadzasz po Bieszczadach, ale jeśli ktoś nie zakłada obuwia w góry, tylko jakies trampki czy buty na miasto to pretensje nalezy mieć do samych turystów, a nie do BdPN.
    czego oczekujesz ? Mają na rawki wjechać buldożery i splantowac teren, żeby turystom się nie skręcały kostki ?
    No wybacz, ale to są góry. I albo podchodzi się do nich z szacunkiem i cieszy sie zdrowiem jak nalezy, albo się je ignoruje i potem trzeba się liczyć z problemami.
    jak nie chca skrecać kostek, to weź ich do Polańczyka na "deptak".
    Nie zgodzę sie z Tobą. Za bezpieczeństwo na terenie parku odpowiada park. Ta infrastruktura ma być ułatwieniem. Służy także ochronie otoczenia szlaku. Przejaskrawiasz, nie potrzeba buldożerów aby poprawić zejście z Rawek i Działu. Jeżeli nie stać parku na naprawy to niech zlikwiduje tę nieszczęsną infrastrukturę. Gwóźdź na szlaku przebił wibramową podeszwę, buty były górskie. Dylowanki są zmurszałe i przez to niebezpieczne. Sama w tym roku stanęłąm tak nieszczęsliwie na spruchniałą deskę, że jedna noga wpadła mi do wnętrza mostka. Na szczęście umiem "bezpiecznie upaść", najadłam się tylko błota. Gdyby to przytrafiło się jakiemuś dzieciakowi nieszczęście murowane. Zejście po zniszczonych schodkach jest bardziej niebezpieczne niż zejście po normalnym szlaku. Jeżeli są poręcze to ludzie oczekują, że są one stabilne i ułatwią im zejście.
    Kwestia obuwia. Wybacz ale ten argument do mnie jako przewodnika nie przemawia. Oczywiście, obuwie ma być odpowiednie ale czy koniecznie trekkingowe? Koga stać na to aby jadąc w Bieszczady kupił sobie buty za min. 300 zł? Dzieciaki jadące na wycieczkę szkolną kupią sobie odpowiednia obuwie? Tak naprawdę będzie im potrzebne tylko w ciągu kilku dni.
    Już dwukrotnie na terenie Bieszczadów zapłacono wysokie odszkodowanie turystom. Park musi liczysz się, że może dojść do sytuacji, że poszkodowani będą żądać wysokich odszkodowań. Ubezpieczenie OC przewodnika nie zabezpiecza tego rodzaju wypadków. Sprawdziłam w PZU w czasie wykupowania polisy.

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    System punktów informacyjno-kasowych służy moim zdaniem tylko i wyłącznie sprzedaży biletów. Jest znacznie lepiej niż wcześniej ale moim zdaniem wszystkich pracowników park powinien przeszkolić.
    (...). Ci ludzie przeważnie są przesympatyczni ale niedoinformowani.
    Dobre. W punktach informacyjnych siedzą ludzie niedoinformowani.

Jeżeli nie stać parku na naprawy to niech zlikwiduje tę nieszczęsną infrastrukturę.
    Lucyna, tutaj trochę się zagalopowałaś. Tak rozumując, to Park kiedyś przestanie wpuszczać turystów na swój teren.

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Lucyna -oczywiście że przejaskrawiam. Robię to celowo.
    Co do gwoździ, to pisałem serio. Zdarza się że wystają gwoździe właśnie na tych pomostach i to jest skandal.
    Oczywiście że za bezpieczeństwo na terenie Parku odpowiada Park, jednak turyści nie jada na majówkę posiedzieć na kocyku i wypić piwko, tilko ida w góry. jakiekolwiek by one nie były, w dalszym ciągu sa to Góry i nie pisz proszę że do Ciebie jako przewodnika argument obuwia nie przemawia, bo rzutuje to na Twoją kompetencję.
    To TY masz bezpośredni kontakt z "turystami" i od kogo mają się dowiedzieć, że poruszają sie w obuwiu nieodpowiednim na warunki górskie ? Od gościa w punkcie kasowym , od pani w sklepie spozywczym ?
    Pewnie że nie jestes w stanie wymagać aby kazdy z którym chodzisz po Bieszczadach zakładał trapery, ale delikatna sugestia czy aluzja z pewnością da niejednemu do myślenia.
    Nigdzie nie napisałem że musi to byc obuwie trekkingowe. napisałem "buty w góry", czyli na pewno trampki, adidasy czy inne kierpce odpadają.
    Jesli nawet jeden z 50 zastanowi się następnym razem zanim pojedzie w góry w półbutach, to będzie warto.
    Oczywiście że odpowiedni but nie jest gwarantem bezpieczeństwa, ale zdecydowanie je podnosi.
    Zresztą inna kwestia jest taka, że niektóre osoby wogole w góry nie powinny wychodzic.
    http://www.doczu.pl

lucyna
    Guest

Każdy przewodnik zwraca uwagę na obuwie. Gdybyśmy kierowali się tym, że w góry nie mogą wejść osoby w adidasach to często 100 % musielibyśmy zostawić u podnóży. Dobrze, że nie mają klapek na wysokim obcasie czy szpilek. Ostatnio był płacz, bo na integracji zostawiłam kilkoro młodych z odsłonietymi nogami i pepkami. Padało, temperatura było około 10 stopni na przełęczy. Naszymi sprzymierzeńcami sa goprowcy. Ich ludzie słychają.
    Wysyłając oferte każdorazowo piszę przeście górskie, czas przejścia około X godzin, wymagane obuwie górskie lub sportowe. Tylko tyle mogę zrobić.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Lucyna, tutaj trochę się zagalopowałaś. Tak rozumując, to Park kiedyś przestanie wpuszczać turystów na swój teren.
    Nie, nie na wszystkich szlakach jest ta infrastruktura. Muczne-Bukowe Berdo-Krzemień tam nie ma,a chodzi się naprawdę dobrze. Mogliby jednak obok sezonowej goprówki zbudować deszczochron. To rejon w lecie bardzo uczęszczany i często goście narażeni są na burze.

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Każdy przewodnik zwraca uwagę na obuwie. Gdybyśmy kierowali się tym, że w góry nie mogą wejść osoby w adidasach to często 100 % musielibyśmy zostawić u podnóży. Dobrze, że nie mają klapek na wysokim obcasie czy szpilek. Ostatnio był płacz, bo na integracji zostawiłam kilkoro młodych z odsłonietymi nogami i pepkami. Padało, temperatura było około 10 stopni na przełęczy. Naszymi sprzymierzeńcami sa goprowcy. Ich ludzie słychają.
    Wysyłając oferte każdorazowo piszę przeście górskie, czas przejścia około X godzin, wymagane obuwie górskie lub sportowe. Tylko tyle mogę zrobić.
    I to się chwali. Tylko czemu piszesz wcześniej że argument obuwia do Ciebie nie przemawia ?
    To wlasnie do Ciebie powinien przemawiać najbardziej jako opiekuna grupy.
    A jakie sa realia to doskonale wiem, bo sam 2 razy w roku jeżdżę na wycieczki integracyjne gdzie 80% ludzi chadza w obuwiu sportowym po górach.
    Co do wiaty w okolicy GOPRówki to nie uważam aby to był dobry pomysł.
    To własnie w Bieszczadach jest "solą tej ziemi", że trzeba się nachodzić.
    Najpierw wiata, potem schronisko, a potem hotel ?
    Akurat tam wiata nie jest konieczna. jedna jest na Przeł Bukowskiej, druga pod Tarnicą, i dwie na szlaku z UG na Szeroki Wierch. To mało ?
    http://www.doczu.pl

lucyna
    Guest

Pozorna sprzeczność. Raczej kwestia piorytetów. Dla mnie najważniejsi są ludzie, goście, ta "stonka", która mi towarzyszy. Buty są tylko dodatkiem do człowieka. Zwróć uwagę na jedno. Buty górskie, trekkingowe to wymysł XX w. Wcześniej także chodzono po górach. W łapciach, kierpcach, drewniakach i boso. Oczywiście obuwie jest ważne. Dobry but "pomaga" w wedrówce ale czy jest aż tak istotny.
    Kwestia wiaty w okolicy sezonowej GOPRówki. Zwróć uwage na rozmieszczenie deszczochronów w tej okolicy. Ten Na Przełęczy Bukowskiej jest wg mnie dobrze zlokalizowany. Wiata na Hudów W. pod Tarnicą także spełnia swoje podstawowe parametry jeżeli chodzi o bezpieczeństwo w górach. Można tam zbiec i schronic się w czasie burzy. Nie rozumiem przyczyn lokalizacji deszczochronów przy zejściu z Szerokiego Wierchu. Jeden oczywiście jest potrzenby. Po co ten drugi?
    Ty odpowiadasz w górach za siebie i za towarzyszy wędrówki. Ja za grupę, często są to dzieci. Nasze spojrzenie na góry musi być inne. Jeżeli chodzi o Tarnicę i Połoninę Wetlińską są one podobne do tatrzańskiego MOK. Służą masowej turystyce.

Przepraszam bardzo Autora - ja oglądałam film "Pożegnanie z O." Pod zapodanym adresem. Film po prostu bardzo mi się podobał jako pożegnanie miejsca, pewnej epoki.
    Jeszcze raz dziękuję AUTOROWI filmu.

dorota z Krakowa

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

mi tez ten filmik sie bardzo podobal, taki z klimatem..

a odnosnie deszczochronow i wiat w bieszczadach- co z tego ze sa , jak spac w nich nie mozna bo przeganiaja i wlepiaja mandaty??? gdzie lezy granica miedzy korzystaniem ze schronu bo na cos zostal postawiony a zakazanym "biwakowniem"?? czy kanapke mozna zjesc?? a czy zupke na butli ugotowac?? odpoczac mozna?? jak dlugo?? a jak zimno mozna wejsc do spiwora?? bo sprawa z tymi wiatami zawsze byla dla mnie mocno niejasna....
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)