Lucyna -oczywiście że przejaskrawiam. Robię to celowo.
Co do gwoździ, to pisałem serio. Zdarza się że wystają gwoździe właśnie na tych pomostach i to jest skandal.
Oczywiście że za bezpieczeństwo na terenie Parku odpowiada Park, jednak turyści nie jada na majówkę posiedzieć na kocyku i wypić piwko, tilko ida w góry. jakiekolwiek by one nie były, w dalszym ciągu sa to Góry i nie pisz proszę że do Ciebie jako przewodnika argument obuwia nie przemawia, bo rzutuje to na Twoją kompetencję.
To TY masz bezpośredni kontakt z "turystami" i od kogo mają się dowiedzieć, że poruszają sie w obuwiu nieodpowiednim na warunki górskie ? Od gościa w punkcie kasowym , od pani w sklepie spozywczym ?
Pewnie że nie jestes w stanie wymagać aby kazdy z którym chodzisz po Bieszczadach zakładał trapery, ale delikatna sugestia czy aluzja z pewnością da niejednemu do myślenia.
Nigdzie nie napisałem że musi to byc obuwie trekkingowe. napisałem "buty w góry", czyli na pewno trampki, adidasy czy inne kierpce odpadają.
Jesli nawet jeden z 50 zastanowi się następnym razem zanim pojedzie w góry w półbutach, to będzie warto.
Oczywiście że odpowiedni but nie jest gwarantem bezpieczeństwa, ale zdecydowanie je podnosi.
Zresztą inna kwestia jest taka, że niektóre osoby wogole w góry nie powinny wychodzic.