Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Zwiedzanie Bieszczadzkiego Parku Narodowego

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Zwiedzanie Bieszczadzkiego Parku Narodowego

a ja myslalam ze tylko w zwiazku radzieckim byl przykaz zglaszania odpowiednim sluzbom planowanej "marszruty" a jak zboczylas z zaplanowanej trasy byla duza szansa zeby spotkac "smutnego pana " niby inne czasy, inny kraj a pomysl taki sam..
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

lucyna
    Guest

A nie mówiłam. Forum potęgą jest i basta.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    A nie mówiłam. Forum potęgą jest i basta.
    Czyli to jest w istocie zalecenie dla turystow, bo takiego obowiązku nie mają prawa nałożyć. Więc o jakimkolwiek karaniu "nieposlusznych" nie może być mowy.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Reakcją Parku jestem zdziwiony i pozytywnie zaskoczony - tym razem szcuneczek dla BdPN.
    Samo zalecenie jest jak najbardziej słuszne i w tej formie godne szerokiego rozpropagowania.
    JarekBartek

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez JarekBartek Zobacz posta
    Reakcją Parku jestem zdziwiony i pozytywnie zaskoczony - tym razem szcuneczek dla BdPN.
    Samo zalecenie jest jak najbardziej słuszne i w tej formie godne szerokiego rozpropagowania.
    JarekBartek
    Jak coś każą robic, to każdy z nas trochę się "jeży", ale jak ladnie mpoproszą to dlaczego z wordzonej uprzejmości nie zrobić tego ? Przynajmniej ja tak mam. Zreszta społeczeństwo obywatelskie to nie takie, gdzie robimy coś bo nas wladza wytresowała, my to robimy bo wladza nam to wytłumaczyła i przekonała rzeczowymi argumentami .
    Pozdrawiam
    naive

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

jasne ze co innego rozkaz a co innego prosba!! zakazy sa po to zeby je lamac, a prosby po to by ich wysluchac i spelnic :D
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    jasne ze co innego rozkaz a co innego prosba!! zakazy sa po to zeby je lamac, a prosby po to by ich wysluchac i spelnic :D
    Dobre A więc nakazuję Ci (jeśli mogę) nigdzie nie jeździć przez miesiąc,no i żadnego piwa!!!
    A proszę o autograf
    Pozdrav

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

co nakaz to nakaz :) jedziemy za tydzien - w gory stolowe- zapraszam!!!! a autograf przy jakims spotkaniu ktore mam nadzieje kiedys w koncu nastapi :D

Bieszczadnik Awatar Anyczka20
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Sanok / Dublin

A propos masowej turystyki, to bardzo podoba mi się to, co zrobili na Słowacji. Wykupujesz dzienne ubezpieczenie, (ok. 3zł ) i masz święty spokój. W razie akcji ratunkowej pomoc udzielana jest bezpłatnie, a przede wszystkim Horská záchranná služba coś z tego ma. Jakby u nas coś takiego wprowadzili, to napewno człowiek dwa razy by się zastanowił czy isć na szlak, bo lepiej te 3 zł wydać na piwo Było by mniej ludzi na szlakach, GOPR miałby dodatkowe finanse i wszyscy byliby zadowoleni.... chyba ?

Turyści i taternicy wędrujący w wysokich partiach gór obowiązani są zgłosić trasę, przewidywany czas wyprawy w góry i czas powrotu np. w schronisku lub placówce HZS (Horská záchranná služba). Niezgłoszenie się po powrocie przez dłużej niż 6 godzin uznawane jest za bezpośrednią prośbę o pomoc. Od 1 lipca 2006 w przypadku akcji ratowniczej poszukiwani będą pokrywać jej koszty, chyba że mają specjalne, komercyjne ubezpieczenie. Nieprzestrzeganie poleceń HZS (również Straży Ochrony Przyrody i Straży Leśnej) może zostać ukarane mandatem do 10 000 SKK.
    "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
    Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
    Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."

www.anyczka20.fotosik.pl
    www.youtube.com/Anyczka24

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez Anyczka20 Zobacz posta
    A propos masowej turystyki, to bardzo podoba mi się to, co zrobili na Słowacji..... a przede wszystkim Horská záchranná služba ...[/I]
    Anyczka masz racje ,tam jest to b. dobrze zorganizowane, a do tego Słowacy jako Społeczność są zdyscyplinowani ( w przeciwieństwie do nas ).Horska Sluzba jest służbą zawodową , co nie znaczy, że nie jest wspierana przez tzw. wyszkolonych i dobrze przygotowanych "wolontariuszy"

ps. Słowacy mają tyleeeeeeee różnych gór...... że prawie cała Słowacja to Górale, i tylko żeby przybysze chcieli się przystosować (zwłaszcza ci z Polski)
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)