I wpływa do Morza Czarnego....
I wpływa do Morza Czarnego....
Po kilku chwilach dotarliśmy do starego kamieniołomu
pegaz20.jpg pegaz21.jpg
Niestety, przez cały odcinek drogi od mostu nad Strwiążem do kamieniołomu ciągnęły się szpalery barszczu sosnowskiego
pegaz22.jpg
powodując dyskomfort psychiczny, który po dłuższym obcowaniu z tą paskudą mógł przerodzić się w fizyczny.
Kary również wyczuł niebezpieczeństwo i ruszył z kopyta w głąb puszczy karpackiej, która rzucanym przez potężne drzewa cieniem odgania od siebie atakujące hordy tych upierdliwych i niebezpiecznych wynalazków.
Bity trakt przez cały czas delikatnie się wznosił więc jechało nam się lekko i przyjemnie. Po pewnym czasie wypatrzyłem boczną drogę zwózkową, dość stromą i oznaczoną spersonalizowaną strzałką wskazującą kierunek do naonczas nie znanej mi Niebolubnej:
pegaz23.jpg
Zaciekawiło mnie to bardzo i postanowiłem zrobić skok w bok i przekonać się co to takiego.
Spięliśmy poślady, łyda raźno podawała, kary wyciskał z siebie wszystkie waty i powoli zagłębialiśmy się w nieznane. Wkrótce teren znacznie się położył więc niemalże mknęliśmy na spotkanie z tajemniczą Niebolubną.
Na miejscu okazało się, że to jest potężna jodła:
pegaz24.jpg pegaz25.jpg
Tablice informacyjne były już zamontowane ale jeszcze nie opisane. Po powrocie sprawdziłem w necie i okazało się, że to najwyższa jodła w Bieszczadach.
Na miejscu, tuż przed nią zainstalowano zestaw wypoczynkowy
pegaz26.jpg
przy którym zasiadłem na śniadanie przyrządzone w stylu krasnystawsko-włoskim:
pegaz27.jpg
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Piękna wycieczka potokiem Maksymów ( Maksymowym ) z przyjemnością tam sie przejdę w drodze na Oratyk. A co do poprzedniego pytania, ciekawi mnie w któym miejscu takie są urwiska nad Strwiążem? blizej Krościenka, czy Berehów Dolnych?
Mniej więcej w okolicach ikonki konia:
ściana.tmp.jpg
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Dziekuję serdecznie Sir Bazyl. Poszukam tego Młyna ale nie widz.e go na mapach. Ani sprzed wojny ani po.kroscienko 1961.jpg
Kroscienko 1943.jpg i w WIG
Kroscienko 1938.jpg
Dzieki za filmy i relacje!
Sir Bazyl a gdzie taki piękny kiosk można zobaczyć? Stoi jeszcze po 9 latach? Ktos wie?
http://forum.bieszczady.info.pl/show...atami-)/page14
Aktualnie 9 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 9 gości)