Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Bieszczadzka marka

  1. #11

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Maczankę je się bez sztućców. Chleb macza sie w potrawie stąd nazwa.
    A gdzie to serwują?

  2. #12

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    no właśnie gdzie?

  3. #13
    Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze
    Postów
    773

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    Proponuje zeby Lucyna przyjechala na KIMB i zrobila dla wszystkich maczanke z opisu smakuje niezle chetnie bym sprobowal co ty na to skladniki juz zabezpieczymy
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

  4. #14

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Proponuje zeby Lucyna przyjechala na KIMB i zrobila dla wszystkich maczanke
    Świetny pomysł.

    Lucyna, bez Ciebie na forum nie byłoby tak fajnie. Na KIMBie bez Ciebie się nie obejdziemy.

  5. #15
    Bieszczadnik Awatar iza
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    okolice Gdańska
    Postów
    710

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    Panowie bardzo dobry pomysł .Ja w ramach pomocy dla Lucyny zobowiązuje się do mienszania w trakcie produkcji tejże maczanki ( bardzo starannego ) . Tym sposobem zapoznamy się z lokalnym produktem - ba może nawet zawieziemy przepis do swoich kuchni .
    Jednocześnie ocalimy co najmniej jednego barana .

    PS.Zgadzam się z Andrzejem , bez Lucyny było kiepsko .

  6. #16
    Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland
    Postów
    282

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    Większość rzeczy zawartej na tej stronce

    http://www.bieszczady.pl/produkt
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

  7. #17
    Bieszczadnik Awatar kobieta_bieszczadzka
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    to tu ... to tam ...
    Postów
    1,099

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    nie występującym gdzie indziej są dusiołki i zakapiory

    No ja bym tak nie szalała .... dusiołków dostatek w innych regionach, co nie oznacza, że Bieszczadzkie nie są wyjątkowe i niepowtarzalne.... a co do zakapiorów... to hm.......... jakby to ująć..... a zakapiorów to ja ostatnio mnogo widziała ....... no raczej nie tych bieszczadzkich ....


    Co do tematu głównego...

    - produktem regionalnym jest chyba pasztet z dzika z Wilczej....
    - a czy ktoś wspominał o kolejce??? może i czasy świetności ma już dawno za sobą, ale chyba jest mało osób w kraju, które nie słyszały o niej....
    Prawdziwa przyjaźń przychodzi wówczas, gdy cisza między dwojgiem ludzi nie jest męcząca....

  8. #18
    Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen
    Postów
    1,636

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    a pojadłbym chleba z Baligrodu. Jejku jakie to dobre jest. A nie jakaś tam wydmuszka co to mam pod nazwą chleba.
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

  9. #19
    Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów
    Postów
    125

    Domyślnie Odp: Bieszczadzka marka

    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    3 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 4 jaja, trochę mąki, sól, pieprz
    Zagotowujesz mleko z wodą. Następnie studzisz mniej więcej do 40 stopni i wbijasz kolejno jajka, dokladnie rozbijając je w płynie. Potem już na płycie kuchennej dodajesz stopniowo mąkę dokładnie kłucąc potrawę. Uzyskujesz konsystencję budyniu. Pod koniec gotowania dodajesz przyprawy. Taka maczanka podawana była np. do pierogów.
    Mój przepis: do ugotowanej maczanki dodajesz cebulkę usmażoną na szyneczce lub boczku. Możesz dodać np. kostkę bulionu warzywnego lub jarzynkę. Zjadam z chlebkiem. Maczankę je się bez sztućców. Chleb macza sie w potrawie stąd nazwa.
    Ja sie na tym wychowałem Lucyno i nie spotkałem wiele osob w zyciu , które wiedza co to jest "maczanaka" aaaaa młody nie jestem już..

    szacun !!!!!!!!!!!!!!!!!

    od teraz nic złego na Ciebie nie powiem .

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. szukam [Marka Wężyka]
    Przez alfanui w dziale Oftopik
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 13-12-2010, 09:26
  2. Bieszczadzka jesień.
    Przez WUKA w dziale Oftopik
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 02-12-2009, 21:03
  3. bieszczadzka enigma
    Przez don Enrico w dziale Dyskusje o Bieszczadach
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post / autor: 29-11-2009, 23:03
  4. Bieszczadzka cisza
    Przez Polej w dziale Dyskusje o Bieszczadach
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 22-07-2009, 12:43
  5. Bieszczadzka ekologia
    Przez freebies w dziale Fauna i flora Bieszczadów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 16-05-2007, 11:41

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •