3 dom od cerkwi w gore wsi od cerkwy tam sie pytaj o klucze.
3 dom od cerkwi w gore wsi od cerkwy tam sie pytaj o klucze.
Tytuł wątku nie jest precyzyjny, ze zdjęć wynika że wycieczka obejmowała też fragment Pogórza Dynowskiego. A w samym Przeworsku warto zwiedzic muzeum w pałacu Lubomirskich, w lecie także znajdujący się obok park dworski , także muzeum pożarnictwa. Tak tylko podpowiadam na wypadek, gdyby pogórza Przemyskie i Dynowskie stały sie "modne", bo na to zasługują.
PS. Z Pogórza Dynowskiego pochodze, natomiast Pogórze Przemyskie przemierzam po drodze w Bieszczady.
Pozdrawiam
naive
Tytuł wątku założonego przeze mnie był inny a mianowicie "Nie tylko Bieszczady ...".
Nie wiem dlaczego go zmieniono, przecież nie było w nim nic złego.
A dopiero poniżej w treści posta napisałam że zwiedzaliśmy Pogórze Przemyskie i okolice.
Wiemy, wiemy, nie jest to dla nas terra incognita. Niestety nie mieliśmy na to czasu, program był i tak bardzo przeładowany.
Jaki był program pierwotny - pisał w innym wątku Kuba, udało się zrealizować około 3/4 co i tak uważam za duży sukces. No i zwiedzaliśmy od 8.00 rano do 8.00 wieczorem.
Zanim dołączyłam do grupy w programie był jeszcze Leżajsk i Łańcut, na zdjęciach nie mam tez Kańczugi (prozaicznie zapomniałam aparatu).
Pogórze Dynowskie to przecież również Zamek Kamieniec i Prządki, Blizne, Haczów, Stara Wieś, Jasielnica Rosielna, również cały teraz zamieszkały kiedyś przez Zamieszańców z ciekawymi cerkwiami.
Miałam okazję być tam w marcu z "Wyprawą" SKPG Kraków "Korona Pogórzy".
Wg mnie rejon super ciekawy a niestety jeszcze słabo znany.
Pozdrowienia
Basia
tytuł 'uzupełniony' już w trzecim poście wątku
świadomie, acz z bólem, pominęliśmy wiele obiektów i muzeów
- same Łańcut, Przeworsk, Jarosław czy Sanok - to lekko po pół dnia zwiedzania każde,
a w Przemyślu całego byłoby mało (bez twierdzy nawet)
pogórza są w SKPB Lublin 'modne' od zawsze
- standardowo autokarówka i wycieczka kondycyjna (także ze zwiedzaniem)
kursu przewodnickiego odbywają się na ich terenach,
także trasy rajdów 'Bieszczady" i "Beskid Niski" czasem tam zaczynają lub kończą bieg,
kiedyś organizowaliśmy osobne pogórzańskie rajdy
(jeden z lubelskich klubów studenckich robi to także obecnie),
a jeszcze wcześniej były regularne obozy wędrowne ("W gorę Sanu")
w oparciu o prowadzone przez nas bazy namiotowe (Kreców, Wybrzeże Dubieckie, Krasiczyn)
BTW:
nieco pogórzańskich fotek (mocno różnej jakości, kolejności i wyboru)
na: http://galeria.nigdy.pl/ -> kolejne kursy -> autokarówka & kondycyjka
Serdecznosci,
Kuba
Nie ma tam jeszcze galerii z ostatniej autokarówki, a zdjęcia robiło ze 20 osób
Ja polecam serwis http://www.pogorza.pl
Dużo zarówno informacji teoretycznych, jak i zdjęć.
No i warto zrobić sobie test.
Pozdrowienia
Basia
Tego właśnie Kubusiu spodziewałam się po tobie. Słowa, linki, linki i nic więcej
Nie, nie tego. Nie interesuje mnie ani ciasteczko ani buzi. Masz coś do powiedzenia to mów ale posługuj się swoją wiedzą, a nie linkami. Masz uwagi do bibliografii to pomóż mi, a baw się w krytyka. Wpisuję tylko te publikacje, które posiadam. Do innych nie mam dostępu. Ty masz więc je dodaj do katalogu. Zwróć uwagę na jedno. Oprócz złośliwości, oceny wiedzy i umiejętności innych userów, ataków personalnych i podawanych linków nic tu nie wnosisz.
Koniec na dziś tych uprzejmości.
Proponuję zamiast się złościć obejrzeć piękne zdjęcia z Pogórza Przemyskiego:
http://www.ga.com.pl/przemysk.htm
Niestety nie moje, chciałabym umieć robić takie zdjęcia.
B.
02512x
na Kopystańce (najwyższy szczyt Pogórza Przemyskiego, 541 m npm)
To masyw Suchego Obycza już nie jest zaliczany do Pogórza Przemyskiego?
A choćby nawet to na wschód od Ulucza górki też są chyba wyższe od Kopystańki? Podobno zachodnią granicą Pogorza Przemyskiego jest San.
Jak to z tym jest?
Seba
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki