Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 131

Wątek: Pogórze Przemyskie oraz Góry Sanocko-Turczańskie

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Pogórze Przemyskie oraz Góry Sanocko-Turczańskie

Acha jeszcze jedno. Wegiel kamienny i brunatny występuje w Górach Słonnych. Gdzieś tak z 1,5-2 km od mojego domu w rozwidleniu potoków. Gdzieś z 30 lat temu sąsiad wziął nas dzieciaki do lasu "na urobek". W ciągu kilku godzin nazbierał wóz konny węgla. Nie potrafię odnaleźć tego miejsca, moja Mama zna.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Acha jeszcze jedno. Wegiel kamienny i brunatny występuje w Górach Słonnych. Gdzieś tak z 1,5-2 km od mojego domu w rozwidleniu potoków. Gdzieś z 30 lat temu sąsiad wziął nas dzieciaki do lasu "na urobek". W ciągu kilku godzin nazbierał wóz konny węgla. Nie potrafię odnaleźć tego miejsca, moja Mama zna.
    Z dzieństwa pamietam, że coś podobnego do węgla kamiennego pokazywano mi też w moich rodzinnych stronach czyli na Pogórzu Dynowskim.
    Pozdrawiam
    naive

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Z dzieństwa pamietam, że coś podobnego do węgla kamiennego pokazywano mi też w moich rodzinnych stronach czyli na Pogórzu Dynowskim.
    Mam prośbę. Czy mógłbyś powiedzieć mi, gdzie mniej więcej były te mikrozłoża? I jeszcze jedno. Czy możesz mi polecić jakieś ciekawe wydawnictwa dotyczące Pogórza Dynowskiego? Mam wprawdzie przewodnik Adamskiego, dość dużo o Czarnożecko-Strzyżowski Parku Krajobrazowym, Brzozowie i Bliznem ale to nie daje mi pełnego obrazu tej krainy.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Mam prośbę. Czy mógłbyś powiedzieć mi, gdzie mniej więcej były te mikrozłoża? I jeszcze jedno. Czy możesz mi polecić jakieś ciekawe wydawnictwa dotyczące Pogórza Dynowskiego? Mam wprawdzie przewodnik Adamskiego, dość dużo o Czarnożecko-Strzyżowski Parku Krajobrazowym, Brzozowie i Bliznem ale to nie daje mi pełnego obrazu tej krainy.
    Co do wydawnictw - sam chętnie bym coś poczytał, gdy tam miekszkałem / w dzieciństwie i wczesnej młodości/, przyroda mnie tak średnio interesowała, teraz to chyba wiecej wiem o Bieszczadach niż o rodzinnych stronach czy nawet Pogórzu Przemyskim. A co do tych "złóż" - to miało być w lesie na północ od Dynowa koło Harty, miejscowi ten las nazywaja "poręby", w istocie jest to głęboki jar z płynącymi dnem potokami, porośniety lasem jodłowym mniej więcej na wysokości 300 - 350 m n.p.m. Nie jest to teren "turystyczny", chociaż ma ciekawa historię .
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Kazda gmina w regionie ma wydany przewodnik po gminie gdzie ujeto historie i glowne zabytki oraz miejsca atrakcyjne turystycznie , dostac to jest trudno ja mam gdzies zakopana gmine brzozow, strzyzow i brzostek bo tyle mi sie udalo okazyjnie kupic Generalnie nie ma nic poza tym ciekawego jezeli chodzi wam o wschod. Ciekawe nie znalem tych 2 miejsc ktore teraz opisujecie. Lucyno mozesz bardziej sprecyzowac gdzie to jest ?

lucyna
    Guest

Droga leśna Bezmiechowa-Olszanica. Około 1,5 km od rzeki, w prawo w las. Niewiele pamiętam. Niegdyś te okolice wyglądały jak uroczysko. Przepiękne mokradła, przy potoczku była ścieżka. W pewnym miejscu był wzgórek porośnięty kilkoma starymi olchami. Tam znajdował się grób żołnierza najprawdopodobniej z I wojny św. Trochę powyżej grobu skręciliśmy w leśną drogę. Pamiętam rozwidlenie dwóch potoków, tam był węgiel. Niestety, odkąd osuszono mokradła, wybudowano stokówkę, a potem powycinano starodrzew nie jestem w stanie rozpoznać terenu. Kiedyś szukałam ale bezskutecznie. Na Mamę nie mogę liczyć, jest nieprzytomna.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..a taki sobie link znalazłem.. ładne fotki : http://www.ga.com.pl/przemysk.htm ..kwintesencja Pogórza... moim zdaniem...

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez trzykropkiinicwiecej Zobacz posta
    ..a taki sobie link znalazłem.. ładne fotki : http://www.ga.com.pl/przemysk.htm ..kwintesencja Pogórza... moim zdaniem...
    Fotki cudne, ale link podałam pierwsza 06-12-2007, 18:46 w tym samym wątku

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

P.S.

Ale żeby nie było, że tylko marudzę podam link do pięknych zdjęć moich znajomych z Gór Sanocko-Turczańskich:

http://picasaweb.google.pl/karpacki/...ockoTurczaSkie

Pozdrowienia

Basia

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..a dziękować...dziękować... .. u la la gafa ... ech coś tam jet w tej Ziemii że nie moge nie być w Piatkowej co chwile... dziwnostan...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)